February 9, 2023


Dana 14. prosinca cijena Bitcoina (BTC) dosegnula je jednomjesečnu najvišu razinu i doživjela je kratki porast bikovskog zamaha, ali optimistično izvješće Federalnog odbora za otvoreno tržište (FOMC) i komentari predsjednika Feda Jeromea Powella poslali su BTC na unutardnevni minimum od 17.659 USD.

Dionice i Bitcoin započeli su dan s neznatnim rastom, ali su brzo pali u izvješću FOMC-a. Do sada je cijena bitcoina još uvijek usko povezana s dionicama, a većina ulagača zabrinuta je zbog utjecaja povećanja cijene u budućnosti.

Bitcoinova korelacija s Dow Jonesom i S&P 500. TradingView

Rastuće kamatne stope i jastreblji govor Powella utječu na cijenu Bitcoina

Iako je izvješće o CPI-u objavljeno 13. prosinca pokazalo smanjenje inflacije na 7,1%, Powell i dalje želi doseći ukupnu stopu inflacije od 2%. Inflacija je bila kritični čimbenik u podizanju kamatnih stopa, a trenutno povećanje od 50 baznih bodova bilo je konsenzus među sudionicima FOMC-a. Članovi Feda također se slažu da bi se povećanja stopa trebala nastaviti u 2023.

Savezni odbor za otvoreno tržište istražuje buduća povećanja stopa. Izvor: Federalne rezerve

Tijekom konferencije za novinare 14. prosinca, Powell je izjavio:

“Možda ćemo vidjeti više stope dulje kako bismo postigli ciljanu inflaciju od 2%.”

Ovaj oštri ton, zajedno s istraživanjem FOMC-a, pokazuje da će kamatne stope nastaviti rasti u doglednoj budućnosti.

Što će Bitcoin učiniti sljedeće?

Kratkotrajni porast Bitcoina prije Powellovog govora bio je u korelaciji s kretanjem cijena uočenim kod druge rizične imovine. Nakon govora FOMC-a i Powella, ta se imovina nastavila ispravljati i neki analitičari vide nedavni pad kao mjeru za kupnju više bitcoina.

Imovina je povezana s rizikom. Izvor: Delphi Digital

Kasni dugi trenutni porast mogli bi biti u opasnosti od likvidacije ako se cijena BTC-a nastavi ispravljati. Prema podacima o izvedenicama, otvoreni interes za Bitcoin pokazuje da 60,16% trgovaca kupuje.

Cijena Bitcoina za kupnju. Izvor: Coinglass

Trenutačno tržište probavlja stajališta koja su izrazili FOMC i Powell, tako da nagli porast kratkoročne volatilnosti nije nenormalan. Ulagači bi trebali pratiti sljedećih nekoliko dnevnih zatvaranja kako bi vidjeli hoće li se makro trend u Bitcoinu promijeniti.