March 28, 2023


Prvo što biste trebali znati o Frances je da je prezime Danger.

Odjevena u potpuno crne naočale i naušnice u obliku šišmiša s perlama koje su se lijepo slagale s njezinim čarapama, Frances mi je pokazala galeriju u kojoj ona i njezina majka u Oklahoma Cityju izlažu autohtone umjetnike. Zove se Carpe Artem, ime koje je njezina majka skovala da označi “prisvajanje umjetnosti”.

“Rekla bih da bi se ovo dogodilo da se Paseo i Plaza spoje i dobiju dijete”, nasmijala se, govoreći o dva popularna zabavna okruga u Oklahoma Cityju.

“Mi smo nekako u sredini ta dva, a ovdje u Carpe Artemu dobivate najbolje od oba svijeta”, rekao je Francis.

Frances je umjetnica, spisateljica i politička aktivistica. Ali krajem prošlog ljeta primijetio sam da se ne osjeća dobro. Osjetila je kvržicu u prsima koja je bila bolna i vruća na dodir. Odmah je potražila liječničku pomoć u klinici Indian Health Services u Oklahoma Cityju, gdje je otišla cijeli život.

“Imam rak dojke s obje strane moje obitelji”, rekla je Frances, ističući da je njezina majka imala vrlo agresivan oblik raka dojke. “Dakle, ovo shvaćam vrlo ozbiljno i kad osjetim kvržicu, idem.”

Frances kaže da je ova IHS klinika obično vrlo dobra u praćenju i komunikaciji, ali ono što je uslijedilo za nju je bila noćna mora. Zatražena mamografija i hitna zastavica nikada nisu realizirani. Stalno se osjećala loše. Naposljetku sam potražio skrb negdje drugdje.

Frances ima privatno osiguranje i kaže da je umorna od čekanja da je IHS uputi. Dakle, ušao sam u lokalnu bolnicu i nakon vađenja krvi konačno saznao što nije u redu.

Liječnik u bolnici rekao je nešto vrlo šokantno.

Rekao je: ‘Tvoj šećer u krvi je preko 700’, ispričao je Francis. “U situaciji ste u kojoj biste potencijalno mogli doživjeti moždani udar i umrijeti.”

Rečeno joj je da je u preddijabetesu, ali je u procesu održavanja zdravlja.

Frances je provela dane u bolnici, ali joj je bilo bolje nakon što su joj ubrizgali antibiotike i inzulin. Saznala je da ima dijabetes, nešto što je smatrala da je IHS trebao otkriti tijekom jednog od svojih prethodnih posjeta.

Nekoliko čimbenika dovodi do viših stopa dijabetesa među mladima, uključujući nedostatak pristupa svježoj, zdravoj hrani i uvođenje osnovne hrane i hrane bogate škrobom. Prema Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, Između 1994. i 2004. stopa ljudi s dijagnosticiranim dijabetesom tipa 35 i starijim se udvostručila. Godine 2004. plemenski vođe iz cijele zemlje iznijeli su Kongresu svoju zabrinutost zbog bolesti koja je harala njihovim zajednicama. Iste je godine Indijska zdravstvena služba pokrenula Posebni program za dijabetes za Indijce u suradnji s Centrom za kontrolu bolesti.

Citizen Potawatomi Nation vodi vlastiti program za borbu protiv bolesti. Zove se BEAD, što je skraćenica od Building Diabetes Education. Građani sudjeluju u razredu gdje dijele vlastita iskustva o bolesti i kako je utjecala na njihove živote i njihove obitelji.

Jedan dio nastave koji je imao najveći utjecaj bilo je upravo učenje kako se zdravo hraniti, kaže Katie Brown, koordinatorica programa za dijabetes u Tribal Stateu.

“Pretpostavljam da očekuju da kažem da ćemo svi jesti salatu od kelja svaki dan do kraja života, i bit ćemo dobri”, našalio se Brown. “Ali, imao sam pacijente koji su donosili recepte ili stvari koje žele isprobati drugačije, ili će donijeti nešto što se njihovoj obitelji stvarno sviđa.”

Osim zdravstvenih rizika i stalne njege – tu su i troškovi lijekova za dijabetes – koji mogu biti vrlo skupi. Prošlog ljeta Kongres je usvojio Zakon o smanjenju inflacije, koji ograničava cijenu inzulina na 35 USD mjesečno za primatelje Medicare.

Zato Brown zagovara stvari poput kontinuiranog praćenja dijabetesa, kontinuiranog praćenja glukoze.

“Ako možemo smanjiti dugoročne komplikacije, koje imaju najveći troškovni učinak na naš zdravstveni sustav, možemo bolje upravljati šećerom u krvi”, rekao je Brown.

Upravo sada, Frances treba ovaj lijek. Iako je rekla da je imala problema s dobivanjem recepta u IHS klinici u Oklahoma Cityju. Unatoč tome, Frances kaže da će tamo nastaviti svoju skrb. Najveći razlog je to što su njezini lijekovi tamo pokriveni.

“Dijabetes košta puno novca, a ja nemam puno novca pa mogu pokriti inzulin na klinici. Mogu pokriti metformin na indijskoj klinici, kao da me ništa ne košta”, rekla je. .

Frances kaže da se osjeća sretnom što ima vremena i volje skrenuti pozornost na stvari koje smatra pogrešnim, poput dobivanja onoga što je smatrala bijegom od indijske zdravstvene službe u Oklahoma Cityju.

KOSU se obratio IHS-u, ali nije dobio komentar na optužbe koje je iznijela Frances.

Za sada, međutim, kaže da će napraviti neke promjene u svom životnom stilu, poput zdravije prehrane, pijenja više vode i više tjelovježbe.

“Volim plesati”, rekla je Frances o vrsti vježbe u kojoj uživa.

I dalje će se zalagati za svoju autentičnost i raditi u obrani izvornih glasova.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *