April 2, 2023


Korisnici kriptovaluta možda će jednog dana moći automatski plaćati svoje račune za struju i telefon vlastitim samozaštitnim kripto novčanicima, prema platnom divu Visa.

U postu na blogu od 20. prosinca Visin vodeći tim za kriptovalute predložio je rješenje koje bi pružateljima omogućilo automatsko povlačenje sredstava iz novčanika kriptovalute koje pokreće Ethereum, bez potrebe da se korisnik ručno odjavi pri svakoj transakciji.

Automatsko plaćanje ponavljajućih računa uobičajeno je u svijetu tradicionalnog bankarstva, dajući korisnicima mogućnost da određenim pružateljima usluga dopuste povlačenje sa svojih odabranih bankovnih računa za plaćanje računa – kao što je pretplata na Netflix ili mjesečni telefonski račun.

Takav mehanizam nije izvediv za vlasnike novčanika koji sami skrbe, rekla je Visa, napominjući da programabilna plaćanja koja povlače uplate s korisničkog računa u čestim intervalima “zahtijevaju inženjerski rad”.

To je zato što je u novčanicima s vlastitim skrbništvom korisnik jedina osoba koja kontrolira privatne ključeve, što znači da se moraju ručno odjaviti na transakcijama jer “pametni ugovor ne može sam pokrenuti transakcije.”

U svom tehničkom članku, Visa je rekla da bi automatska ponavljajuća plaćanja putem kriptovalute bila moguća putem nove vrste samoskrbničkog novčanika pod nazivom “delegirani računi”, koji se temelji na konceptu apstrakcije računa (AA).

Vitalik Butering, suosnivač Ethereuma, iznio je koncept 2015. godine, koji u osnovi omogućuje kombinaciju novčanika temeljenih na Ethereumu i pametnih ugovora na jednom računu među ostalim slučajevima upotrebe.

Uz samoskrbnički novčanik ili račun koji se može delegirati temeljen na AA, Visa tim navodi da će korisnički računi “raditi kao pametni ugovori”, što znači da ljudi mogu zakazati transakcije bez odjave da bi pokrenuli svaku transakciju.

“Ova bi aplikacija mogla omogućiti korisniku postavljanje programibilnih uputa za plaćanje koje mogu automatski prenijeti sredstva s jednog samoskrbničkog računa novčanika na drugi u čestim intervalima, bez potrebe za aktivnim sudjelovanjem korisnika svaki put”, stoji u objavi.

Prijedlog je dio šire potrage ove kripto-prijateljske tvrtke za novim područjima inovacije blockchaina i prevladavanja strogih zahtjeva za kriptovalute za Ethereum transakcije.

Tim priznaje da, iako se automatska plaćanja mogu relativno lako integrirati putem novčanika koje hostiraju treće strane, kao što su burze, to naravno znači da korisnik mora vjerovati da će njegovim sredstvima na odgovarajući način upravljati navedene strane.

To se ove godine pokazalo vrlo rizičnim, posebno s obzirom na bankrote FTX-a, Voyagera, BlockFi-a i Celsiusa da spomenemo samo neke.

Povezano: Ethereum bikovi se probude nakon četiri godine i pomaknu 22,982 ETH

Post također naglašava da je AA predložen kao dio nekoliko Ethereum Improvement Proposals (EIP) tijekom godina, ali na kraju nije implementiran zbog poteškoća u njihovoj implementaciji. To je zato što zahtijeva mnoge promjene protokola i “ispunjavanje sigurnosnih mjera”.

Visa tim izjavio je da je već uspješno pilotirao svoje delegirane račune na vlasničkom lancu rješenja za skaliranje razine 2 StarkNet, gdje mreža podržava AA.

Kao takav, u postu se zaključuje da automatska plaćanja ne zaostaju puno jer su uspjeli implementirati delegirane račune unutar StarkNetsovog “modela računa”.