March 20, 2023


Vijesti Američke udruge za srce

(dan zdravlja)

SRIJEDA, 21. prosinca 2022. (Vijesti American Heart Association) — Trebate li zdrav način za početak nove godine? Ti si sretan.

Kako se kalendar pomiče, kulture diljem svijeta usredotočuju se na sreću i s njom povezuju sve vrste hrane. Evo pogleda koji su najzdraviji—i kako se nositi s onima manje zdravim.

Na američkom jugu Nova godina nije bez crnookog graška, koji je zapravo vrsta graha. U nekim se regijama poslužuje s rižom u jelu koje se zove Hoppin’ John.

Crnooki grašak je zdrava hrana, “ali ovisi o tome kako ga pripremate”, rekao je James Chicani, profesor kardiovaskularnih bolesti na Sveučilištu Alabama u Birminghamu.

Crnooki grašak je pun vlakana i prepun željeza, tiamina i drugih hranjivih tvari. Ali Chicane, nutricionistički epidemiolog i glavni autor studije o tradicionalnoj južnjačkoj prehrani iz 2015. u časopisu Circulation, rekao je da se često pripremaju s puno soli i masnog mesa. Višak natrija može povećati rizik od visokog krvnog tlaka, a zasićene masti mogu povisiti LDL (“loš”) kolesterol, što može povećati rizik od srčanih bolesti.

“To je ista priča”, rekao je Chikani. Zelena ogrlica – za koju se kaže da je simbol složenog novca – puna je vlakana, vitamina i željeza. “Većina zelja općenito ima puno korisnih hranjivih tvari”, rekao je.

Ali tradicionalni recepti zahtijevaju dodavanje suhomesnatih proizvoda, poput šunke, slanine ili slanine, “koji su također bogati natrijem i stvari su koje, opet, ne bismo poticali”, rekao je Chicani. Prekuhavanje također može smanjiti njegovu hranjivu vrijednost.

U Italiji, Nigeriji, Brazilu i drugim mjestima, običaj je jesti leću. Kao i crni grašak, leća se smatra sretnom jer izgleda poput novčića, rekla je Ana Maria Siega Reiz, dekanica Fakulteta za javno zdravstvo i zdravstvene znanosti na Sveučilištu Massachusetts Amherst.

Leća je izvrsna sama po sebi i puna je hranjivih tvari. Ali mnogi recepti zahtijevaju da se kuha s masnom kobasicom.

Srećom po nas, Siega-Riz je rekla da se svaka od gore navedenih namirnica može pripremiti na zdrav način. Za zelenu ogrlicu ili crni grašak, potražite mršavije komade svinjetine umjesto tradicionalno goveđeg mesa. Vegetarijanskih recepata ima napretek. Postoje i odlični recepti za miješanje leće s mrkvom i različitim povrćem, pa se može napraviti juha od leće, što također povećava nutritivnu vrijednost te namirnice, rekla je.

Mnoge latinoameričke kulture slave Novu godinu jedući 12 zrna grožđa. Tradicija datira iz Španjolske, gdje se grožđe jede uz svaki sat koji otkucava ponoć. “Pojedite jedno grožđe mjesečno da biste imali uspješnu novu godinu”, rekao je Siega Reese.

Kao hrana za sreću, “grožđe je vjerojatno jedno od najzdravijih”, rekla je. Ali u njezinoj kubansko-talijanskoj obitelji ne požuruju stvari: možete pojesti desetak bobica grožđa cijeli dan.

U Grčkoj i Turskoj, drobljenje nara donosi sreću—što može biti zadovoljavajuće, ali neće učiniti mnogo u nutricionističkom smislu. Siega Reese je rekla da je pojesti to odlična ideja. Pun je zdravih antioksidansa i flavonoida.

Bilo da slave Novu godinu 1. siječnja ili lunarnu Novu godinu (koja 2023. godine stiže 22. siječnja), ljudi diljem svijeta jedu ribu za sreću. To je slučaj u Kini, rekla je Ka Hee Karen Lau, registrirana dijetetičarka i certificirana specijalistica za njegu i obrazovanje o dijabetesu pri Asian American Diabetes Initiative u Bostonu.

Lau je rekao, ističući da Kina ima mnogo sretnih kultura i tradicija.

– Obično napravimo cijelu ribu od kostiju, glave, repa – svega – rekla je. Obično se kuha na pari. Dakle, “Općenito, prilično je zdravo.”

Mnogi će lunarnu Novu godinu dočekati s knedlama. “Izgleda kao komad zlata”, rekla je Lao, koja je njegovala svoju tradiciju okupljanja s prijateljima kako bi umotale i kuhale knedle, što je znak sreće.

Okruglice se često rade od tijesta od bijelog brašna i pune povrćem ili masnom svinjetinom. Kako bi ga učinili još zdravijim, ona predlaže korištenje mješavine 50-50 cjelovitog bijelog pšeničnog brašna za tijesto. Isto tako, možete smanjiti masnoću miješanjem nemasne svinjetine. Napravila je i okruglice s piletinom, a za svoje prijatelje vegetarijance tofu.

Punjene svinjetinom i kupusom, rekao je Lau, tradicionalne proljetne rolice pržene su u dubokom ulju da izgledaju poput zlatnih poluga. A kako bi stvari bile zdrave, predložila je da se ograničite na jedan ili dva, “umjesto da ih imate, recimo, pet”.

Lau je rekao da se blagdanska hrana ne odnosi samo na prehranu. Riječ je o tradiciji i vezivanju s prijateljima i obitelji. “Ponekad nije važno samo što je u sastojcima, ali u to vrijeme možete razgovarati.”

U meksičkoj kulturi, tamale su društvena žarišna točka. Tamale sežu unatrag do Maja i Asteka, koji su ih služili kao žrtve svojim bogovima. Sada su to božićna i novogodišnja tradicija, gdje se obitelji okupljaju kako bi punile kukuruzne ljuske, meso, povrće ili sir.

“Volim tamale”, rekla je Siega-Riz, “ali razliku čini ono čime su punjeni.” Da biste ga učinili još zdravijim, “možete koristiti manje komada mesa, koristiti manje mesa, možda kombinirati više povrća”, razmislite o korištenju sira od obranog mlijeka ili zamjeni svinjske masti mastom od povrća.

Ne morate si uskraćivati ​​tamale, niti bilo koju drugu manje zdravu hranu, rekla je Siega-Riz. Samo uživajte u umjerenim količinama.

“Ova hrana je utješna hrana”, rekla je. “To je dio vaše kulture. Dijelite ga jedni s drugima tijekom vrlo posebnog doba godine. A stvari u umjerenim količinama uvijek će se uklopiti u naše obrasce prehrane.”

Kao što je Lau rekao, ako se većinu vremena hranite zdravo, kratka pauza na odmoru neće naštetiti vašem cjelokupnom zdravlju. “Nova je godina – samo naprijed i uživajte u danu”, rekla je. “Samo pokušajte ne usporiti i neka to bude novogodišnji tjedan ili novogodišnji mjesec.”

Vijesti Američke udruge za srce pokrivaju zdravlje srca i mozga. Ne odražavaju sva mišljenja izražena u ovoj priči službeni stav Američke udruge za srce. Autorska prava u vlasništvu ili vlasništvu American Heart Association, Inc. , i sva prava pridržana. Ako imate pitanja ili komentara o ovoj priči, pošaljite e-poruku na editor@heart.org.

Michael Mershel, Vijesti Američke udruge za srce

Autorska prava © 2020 HealthDay. Sva prava pridržana.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *