March 20, 2023


HONG KONG (Reuters) – Dva fonda kojima se trguje na burzi (ETF-ovi) koji prate terminske ugovore za kriptovalute uvrštene na američke burze prikupila su 73,6 milijuna dolara prije svog debija na burzi u Hong Kongu u petak, prkoseći kolapsu sektora.

Kriptovalute su pretrpjele višemjesečne previranja, a kolaps mjenjačnice kriptovaluta FTX bio je posljednji udarac sektoru. Bitcoin, najveća kriptovaluta, izgubio je više od 70% svoje vrijednosti otkako je u studenom 2021. dostigao rekordnu vrijednost.

ETF-ovi, kojima upravlja CSOP Asset Management, ulažu u bitcoin i ether fjučerse koji su kotirani na burzi CME u SAD-u, jedinu imovinu kriptovalute koju trenutno dopušta hongkonška Komisija za vrijednosne papire i ročnice (SFC).

Veći od njih dvoje, CSOP Bitcoin Futures ETF (3066.HK), donio je 53,9 milijuna dolara, prema upravitelju. Taj potez predvodio je ProShares Bitcoin Strategy ETF, prvi bitcoin futures ETF sa sjedištem u SAD-u koji je debitirao na burzi NYSE Arca u listopadu 2021. s početnim kapitalom od 20 milijuna dolara, prema medijskim izvješćima.

“Nakon nedavnih problema s likvidnošću koji utječu na neke platforme kriptovaluta, naša dva terminska ETF-a pokazuju da je Hong Kong još uvijek otvoren za razvoj virtualne imovine”, rekao je Yi Wang, voditelj kvantitativnih ulaganja u CSOP-u.

Neposredno prije kolapsa FTX-a prošlog mjeseca, SFC je u listopadu rekao da će započeti konzultacije kako bi se malim ulagačima omogućilo trgovanje kriptovalutama i ETF-ovima. Regulator je prvotno predložio ograničavanje sudjelovanja na profesionalne ulagače.

“Budući da ETF-ovi ne ulažu u fizičke bitcoine i njima se trguje na reguliranim burzama u SAD-u i Hong Kongu, postoji više regulatornih mjera zaštite za ulagače od tokena kojima se trguje na nereguliranim platformama”, rekao je Wang.

U petak će svaki lot kojim se trguje na burzi u Hong Kongu (0388.HK) kotirati po 780 HK$ po lotu.

“Cijena bitcoina mogla bi biti osjetljiva na manipulaciju budući da mali broj posjednika drži veliki dio”, navodi se u dokumentu proizvoda ETF-a podnesenom HKEX-u, a CME futures bi mogao pasti na nulu.

(Izvještavanje o Georgini Lee; montaža Marka Pottera)

Naši standardi: Načela povjerenja Thomson Reutersa.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *