March 20, 2023


Oko 17% ukupne cirkulirajuće ponude Bitcoina sada drže mali ulagači, prema nedavnim javnim podacima blockchaina koje je pripremila analitička tvrtka Glassnode.

“Još nije savršeno, ali solidno za 12-godišnji pedigre i definitivno ide u pravom smjeru.” cvrkut Will Clemente, analitičar u Reflexivity Researchu, kao odgovor na podatke. “Ponuda bitcoina je raspršena tijekom vremena, dok je baza vlasnika fiata tijekom vremena fokusirana na kitove.”

Grafikon Glassnodea koji je podijelio Clemente pokazuje postotak ponude Bitcoina koji drže maloprodajni ulagači u stalnom porastu od 2011. Glassnode definira “maloprodaju” kao držanje manje od 10 BTC u portfelju, koji trenutno vrijedi približno 169.000 USD.

Čini se da podaci s IntoTheBlocka – još jednog pružatelja informacija o blockchainu – to podupiru. Stranica tvrtke o distribuciji ugovora o bitcoinu Ponude koji sadrži 0-10 BTC predstavlja 17,3% ukupne ponude Bitcoina.

Taj je broj bio manji od 12% početkom 2020., ali je počeo eksponencijalno rasti 2022. Ostala razdoblja značajnog zaostatka u maloprodaji uključivala su kasnu 2013. do početak 2014., kao i kasnu 2017. – svako kasno tržište bikova/tržišno razdoblje Rano pada za Bitcoin.

Glassnode je prethodno definirao “entitete” kao različite vlasnike Bitcoina, uključujući blokove blockchain adresa koje bi trebale pripadati istom vlasniku. U veljači 2021. je Pronađeno Da entiteti koji drže manje od 10 BTC-a čine 13,9% ponude, broj koji “raste tijekom trajanja Bitcoina”.

Bitcoin je često kritiziran zbog visoke koncentracije vlasništva, za koju neki vjeruju da umanjuje tvrdnje zagovornika decentralizacije. U studenom 2020. bloomberg tvrdio Da samo 2% računa kontrolira 95% svih bitcoina.

Međutim, poput Glassnodea prikazano U izravnom odgovoru, taj broj nije uzeo u obzir razliku između pojedinaca i adresa novčanika – uključujući one burzi koje mogu držati bitcoine u ime tisuća ili čak milijuna povlaštenih korisnika.

Također se čini da Bitcoin ima ravnomjerniju raspodjelu ponude u različitim postocima od ostalih kriptovaluta, uključujući Ethereum i Dogecoin. meni CoinMarketCapOko 64% DOGE-a i 38% ETH-a u vlasništvu je adresa koje sadrže najmanje 0,1% ukupne ponude, u usporedbi sa samo 9% svih Bitcoina.

U međuvremenu, dodatni podaci iz IntoTheBlock-a pokazuju da vlasnici više od 100 BTC-a čine sve manji udio u ukupnom vlasništvu tijekom vremena — 69,5% u 2013. naspram 59,8% danas.

Budite u tijeku s novostima o kriptovalutama i svakodnevno primajte ažuriranja u svoju pristiglu poštu.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *