March 24, 2023


po cijeni bitcoin (BTC -0,10%) S niskim i visokim cijenama energije, rudari bitcoina teško su zarađivali novac u 2022. Uz ozbiljno smanjene marže, neki sada potpuno obustavljaju poslovanje u procesu poznatom kao kapitulacija rudara bitcoina. Do sada najvidljiviji znak kapitulacije rudara bitcoina je ranija prijava stečaja prema 11. poglavlju znanstveni osnovni (Kraj 28,91%) Dana 21. prosinca.

Postoje dvije različite škole mišljenja o tome što znači da rudar bitcoina kapitulira pred budućom cijenom bitcoina. Postoji lošiji i uzlazni scenarij.

Medvjeđi scenarij

Medvjeđi slučaj – Bitcoin rudari koji ne rade je loš za cijenu Bitcoina – Lako je napraviti. Očito, svaki neuspjeh rudarenja bitcoina doprinosi općem medvjeđem trendu na tržištu bitcoina. Investicijske banke s Wall Streeta više neće preporučivati ​​dionice rudarenja bitcoina kao kontradiktorne igre i više neće preporučivati ​​bitcoin. Sve vezano za Bitcoin počinje izgledati kao “prodaja”.

Inženjer podatkovnog centra u pogonu za rudarenje kriptovaluta.

Izvor slike: Getty Images.

Jednom kada rudari bitcoina počnu gasiti svoje operacije, silazna spirala stvarno počinje. To smo već vidjeli, s dosta bankrota (i blizu bankrota) tvrtki u sektoru rudarenja bitcoina. U rujnu smo, na primjer, vidjeli bankrot tvrtke Compute North iz poglavlja 11, koja tvrtkama za rudarenje bitcoina pruža podatke, usluge hostinga i infrastrukturu. Ulagači su odmah počeli provjeravati koji rudari bitcoina imaju značajnu izloženost Compute Northu.

U najgorem slučaju bitcoin rudari počet će se gasiti. A kad to učine, morat će likvidirati sve, uključujući i svoj posjed bitcoina. Kao što možemo zamisliti, ovo stavlja veći prodajni pritisak na cijenu Bitcoina. Zbog toga neki trgovci sada špekuliraju da bi Bitcoin mogao pasti čak i do 10.000 dolara na temelju zabrinutosti oko kapitulacije bitcoin rudara.

bikovski scenarij

Optimalan slučaj – prestanak poslovanja rudara bitcoina dobar je za cijenu bitcoina – teško je pronaći i može zahtijevati preskok vjere za nove kripto ulagače. Povijesno gledano, kapitulacija bitcoin rudara bila je jedan od najboljih znakova da smo blizu dna tržišta. U Bitcoin ciklusu 2018., na primjer, kapitulacija Bitcoin rudara započela je kada je Bitcoin pao na 6000 dolara i nastavio sve do 3000 dolara. Zatim je krenuo novi uspon bitcoina.

Stoga, iz ove perspektive, možemo biti spremni za još jedan rast Bitcoina. Kako cijena bitcoina raste s dna tržišta, rudarenje bitcoina ponovno će postati isplativo, a sve rudarske tvrtke koje su uspjele izbjeći gašenje u ovom ciklusu moći će sudjelovati u potencijalnom rastu. Zatim, kako bitcoin rudari postanu profitabilniji, investicijske banke na Wall Streetu počet će ih preporučivati, čime će ciklus započeti iznova. Naravno, prošla izvedba nije jamstvo za buduću izvedbu, stoga budite oprezni s previše oslanjanjem na povijesne podatke o cijenama.

Bikovski slučaj kapitulacije Bitcoin rudara također uključuje čimbenike jedinstvene za kripto tržište, kao što je ukupna brzina raspršivanja Bitcoina, koja je mjera količine računalne snage koja se koristi za rudarenje Bitcoina u bilo kojem trenutku. Kada je Core Scientific podnio zahtjev za bankrot, posebno je naveo “povećanje stope raspršivanja globalne Bitcoin mreže” kao ključni čimbenik. Bikovski slučaj također uključuje analizu količine Bitcoina koja se trenutno nalazi u digitalnim novčanicima Bitcoin rudara. Prema analitičarima, rudari trenutno ne odbacuju Bitcoin, što bi mogao biti pozitivan znak za cijenu Bitcoina.

Može li se sada kupiti bitcoin?

Kapitulacija Bitcoin rudara zanimljiva je polazna točka za razmišljanje o tome što će se dogoditi s Bitcoinom u sljedećih 12 mjeseci. Iako svakako postoji prostor za raspravu o tome što ovaj određeni signal znači za Bitcoin, ja sam u taboru koji vjeruje da je kapitulacija Bitcoin rudara pozitivan znak za buduću cijenu Bitcoina. Kratkoročno i dugoročno optimističan sam po pitanju Bitcoina.

Iako je Core Scientificov zahtjev za bankrot svakako razlog za zabrinutost, tvrtka je izričito rekla da stečaj neće poremetiti poslovanje. Ona neće likvidirati svoje posjede bitcoina i pokušat će se držati za živu glavu dok ne dođe do sljedećeg rasta Bitcoina. Ovo uglavnom sažima ono što mnogi ulagači u bitcoin trenutno razmišljaju.

Loše vijesti mogu biti dobre kada je u pitanju Bitcoin. Ako je bankrot Core Scientifica znak kapitulacije Bitcoin rudara, tržište bi konačno moglo doći do dna. Odatle, jedini put naprijed je penjanje.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *