May 31, 2023


Leća ili mahunarke jedan su od primarnih izvora proteina za vegetarijance. U Indiji leću konzumiramo kao skromni dal koji čini bitan dio gotovo svih naših obroka. Ostale mahunarke poput graha, kikirikija i soje također su važne komponente zdrave veganske prehrane. Nedavno smo naišli na novu vrstu mahunarki poznatu kaoGrah s maslacemŠto je zapravo grah s maslacem i odakle dolazi? Ima li u ponudi Zdravstvene koristi U usporedbi s običnim grahom ili jesu li slični u smislu nutritivnog prinosa? Ovdje je sve što trebate znati o ovoj jedinstvenoj mahunarki.

Što su grah s maslacem?

Grah s maslacem je vrsta mahunarki veće veličine, kremaste teksture i svijetlozelene mahune s bež zrnima unutar njih. Ime biljke “Lunatus” dolazi od oblika polumjeseca.

Povijest zrna maslaca | Po čemu su još poznate mahunarke?

Grah s maslacem naziva se i lima grah, madagaskarski grah, ceiva grah ili voštani grah. Podrijetlom su iz Perua, pa ih zovu i “lima grah” po glavnom gradu Perua, odnosno Limi. Maslačasti grah danas je glavna kultura diljem Sjeverne Amerike i prepoznat je kao zdrav izvor prehrane diljem svijeta.

(Pročitajte i: Evo zašto biste trebali dodati više graha u svoju prehranu)

3tmd9emg

Ova zrna su bijele boje, kremaste teksture i oblika su polumjeseca.

Zdravstvene prednosti graha s maslacem | Čemu služi grah s maslacem?

Lima grah, ili grah s maslacem, nudi niz zdravstvenih prednosti. Dobar su izvor proteina, vlakana i željeza i opskrbljuju naše tijelo velikim količinama istih. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede SAD-a, 100 grama mahunarki može nam osigurati 8 grama proteina, 7 grama vlakana i još mnogo toga.

Evo 5 zdravstvenih dobrobiti mahunarki:

  1. Izvrsno za mršavljenje Sa svojim nevjerojatnim sadržajem proteina i vlakana, pahuljice od butternut tikve mogu vam pomoći da dulje ostanete siti i također olakšavaju probavu i tako dugoročno pomažu u mršavljenju.
  2. Poboljšajte zdravlje srca Butternut tikva ne sadrži transmasnoće, unatoč svojoj kremastoj teksturi. Ova žitarica također je puna kalija i topivih vlakana koja mogu regulirati krvni tlak.
  3. Održava zdravlje mozga Njegova izvrsna nutritivna svojstva, uključujući minerale poput bakra i mangana, održavaju zdravu funkciju mozga.
  4. Sprječava anemiju Prirodna hrana bogata željezom za vegetarijance, mahunarke također mogu igrati ulogu u sprječavanju anemije.
  5. Dobro za dijabetičare Istraživanja su pokazala da mahunarke mogu regulirati razinu šećera u krvi. Također ima nizak glikemijski indeks i bogat je vlaknima, što drži dijabetes pod kontrolom.

Kako kuhati s grahom na maslacu

Grah s maslacem ili lima grah mogu se uključiti u svakodnevnu prehranu za maksimalne zdravstvene dobrobiti. Ne zaboravite ukloniti vanjsku kapsulu i nemojte jesti ove tablete sirove jer mogu biti otrovne. Najbolje ga je namočiti preko noći i prokuhati za najbolje rezultate, baš kao rajmu ili choli. Butternut tikvu možete uključiti u salate, pržene krumpiriće ili napraviti umak s njom tako što ćete najbolje iskoristiti njezinu kremastu teksturu. Zanimljivo je da se grah s maslacem također naširoko koristi u Karnataki i Tamil Naduu.

Kliknite ovdje za neke južnoindijske recepte koje možete isprobati s grahom s maslacem.

Istaknuti video dana

Pileći saguala recept | Kako napraviti saguala piletinu

O Aditi AhujaAditi voli razgovarati i sastajati se s gurmanima koji isto misle (posebno onima koji vole vege momos). Bonus bodovi ako dobijete reference o lošim vicevima i sitcomima ili ako preporučite novo mjesto za jelo.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *