March 24, 2023Za ljude u bijegu, ultraprerađena hrana može postati njihov izbor prehrane, žrtvujući prehranu radi praktičnosti. Iako može biti zgodno, redovita konzumacija ultraprerađene hrane povećava rizik od zdravstvenih komplikacija, uključujući kardiovaskularne bolesti, određene vrste raka, pretilost i dijabetes tipa 2. No može biti teško znati kada je ova hrana na tvoj tanjur.

AMA-ina serija What Doctors Wish Patients Knew™ pruža kliničarima platformu za dijeljenje onoga što žele da pacijenti razumiju o današnjim naslovima u zdravstvu.

U ovom nastavku, dva liječnika odvoje vrijeme da razgovaraju o tome što pacijenti trebaju znati o ultraprerađenoj hrani i zdravim koracima koje treba poduzeti. Ovi članovi AMA-e su:

  • Stephen DeVries, MD, preventivni kardiolog i izvršni direktor neprofitnog Gables Education Institute u Chicagu.
  • Neha Sachdev, dr. med., obiteljska je liječnica i direktorica za odnose sa zdravstvenim sustavima za AMA.

“Ultra-prerađena hrana umjetna je tvorevina napravljena od malo – ako uopće ima – cjelovite hrane koja često sadrži gomilu dodanog šećera i soli”, objasnio je dr. DeVries, napominjući da je ultra-prerađena hrana “obično zalivena umjetnim bojama i aditivima”.

“Hrana koja je visoko obrađena mijenja se u odnosu na svoje prirodne oblike. To se može učiniti kako bi hrana izgledala na određeni način ili kako bi se hrana očuvala dulje vrijeme”, rekao je dr. Sachdev. Usporedite kutiju jaja koju kupite sa smrznutim muffinom od jaja. Iako ova dva artikla sadrže jaja, to su dvije potpuno različite namirnice koje su prošle vrlo različite puteve kako bi dospjele na police trgovina.”

Obrada i ultraprocesiranje ne odnose se samo na hranu koju jedete. To mogu biti i pića koja pijete.

Na primjer, “voda iz slavine nije prerađena, dok energetska i bezalkoholna pića jesu”, istaknuo je dr. Sachdev. “Pića koja pijete jednako su važna kao i briga o hrani koju jedete.”

“Ultraprerađena hrana uglavnom je pametna manipulacija s nezdravim sastojcima koji su kalibrirani da privuku žudnju – ukusna je po dizajnu, ali sve je to prijevara,” rekao je dr. DeVries. “Na primjer, naša su tijela evolucijom prirodno privučena slatkoći voća zbog njegove povezane nutritivne vrijednosti.”

To je razlog zašto se “ultra-prerađena hrana temelji na želji za slatkim, ali je uglavnom lišena nutritivne vrijednosti povijesno povezane s tim okusom”, objašnjava. “Problem s ultra-prerađenom hranom pogoršavaju sastojci koji se dodaju kako bi se produžio rok trajanja, uključujući nezdrave masti i kemijske konzervanse koji mogu imati negativne zdravstvene posljedice.”

Kao rezultat toga, dr. DeVries je ustvrdio da je “ultra-prerađena hrana bolja u očuvanju životnog vijeka nego ljudski život.”

“Prerađena hrana bogatija je hranjivim tvarima od ultra-prerađene i obično je manje rafinirana i sadrži malo ili nimalo aditiva,” rekao je dr. Defries, napominjući da je “općenito zdravija od svojih ultra-prerađenih pandana”.

“Primjeri prerađene hrane su kruh od cjelovitog zrna pšenice, ekstra djevičansko maslinovo ulje i tofu”, dodao je.

povezano pokriće

Što liječnici žele da pacijenti znaju o prevenciji dijabetesa tipa 2

“Zdravstvene posljedice ultra-prerađene hrane su strašne. Velika 19-godišnja studija pokazala je 31% veću stopu smrtnosti među najvećim konzumentima ultra-prerađene hrane u odnosu na najmanju konzumaciju prerađene hrane.” Zabrinutost uključuje nedavnu dokumentaciju o povećanom rizik od dijabetesa tipa 2. te kardiovaskularnih bolesti i demencije.”

“Rizici su visoki jer se ultra-prerađena hrana tako široko konzumira. Nedavni podaci pokazuju da 57% kalorija koje pojedu odrasli dolazi iz ultra-prerađene hrane. Za djecu je to nažalost čak i više, sa 67% dnevnih kalorija djece iz hrana Relativno prazna, ultra-prerađena.

Dodao je: “Ovi alarmantni statistički podaci uvelike objašnjavaju rekordnu prevalenciju pretilosti, dijabetesa tipa 2 i svih negativnih zdravstvenih posljedica koje slijede.” “Ultraprerađena hrana savršena je oluja za poticanje prekomjerne konzumacije i debljanja: laboratorijski je izrađena za maksimalnu privlačnost, bogata je kalorijama i sadrži malo ili nimalo vlakana ili drugih zdravih hranjivih tvari.”

“Problemi su najakutniji za pojedince kojima nedostaje hrane, budući da ograničenja ograničenog pristupa i dostupnosti hranjive hrane dovode do povećane konzumacije osobito ultraprerađene hrane,” rekao je dr. DeVries.

“Oznaka hrane govori priču. Ultra-prerađena hrana obično ima dugačak popis sastojaka, od kojih se većina ne koristi u kućnoj kuhinji i bili bi poznatiji u kemijskom laboratoriju”, rekao je dr. DeVries. “Primjeri su mnoge vrste zapakiranih grickalica, žitarica za doručak, gotovih jela i pića.” slatko.”

“Pogledajte oznaku hranjivih vrijednosti dat ćete ideju je li hrana visoko prerađena”, rekao je dr. Sachdev. “Ako ne prepoznajete mnoge od navedenih sastojaka, to bi mogao biti znak da je uključeno puno prerade.”

“Visoke količine dodane masti i šećera dodane ultra-prerađenim palačinkama čine ih kaloričnijima od većine cjelovitih namirnica”, rekao je dr. DeVries.

“Važno je naglasiti da nisu sve kalorije jednake”, rekao je dr. Sachdev. Dakle, iste kalorije koje biste mogli dobiti jedući jabuku, na primjer, vrlo su različite od kalorija koje biste mogli dobiti jedući komad jabuke.

“Ovi mogu biti podjednaki u broju, ali ono što predstavljaju ultra-prerađene kalorije i prehrana koju daju vašem tijelu su različiti”, dodala je.

“Postoji mnogo hrane koja bi se mogla reklamirati ili smatrati zdravom, ali je visoko prerađena”, rekao je dr. Sachdev. To znači da je “važno biti svjestan hrane koju redovito jedete i koliko je ta hrana visoko prerađena.”

“Najbolje opcije su obroci napravljeni od cjelovitih namirnica, često jednostavno stavljeni u jednu tavu”, rekao je dr. DeVries. “U bijegu, salata sa zdravim proteinima odlična je opcija. A za međuobroke, teško je nadmašiti svježe voće i orašaste plodove.”

“Ključno je jesti domaća jela u kojima se koriste cjelovite namirnice”, rekao je dr. Sachdev. “To znači da kupujete stvari poput svježeg voća i povrća, a zatim ih pripremate kod kuće.”

“Najbolji savjet je odabrati hranu koja nema etikete i ne treba etikete: svježe povrće, voće, sušeni grah i zdrave cjelovite žitarice”, rekao je dr. DeVries. “Među pakiranom hranom usredotočite se na onu u kojoj prevladava cjelovita hrana sa što manje dodanih sastojaka, kao što su smrznuto povrće i voće, konzervirani grah i riblje konzerve.”

“Mnoge trgovine mješovitom robom opskrbljene su svježim stvarima na vanjskom prstenu, a onda ćete pronaći središnje prolaze gdje ćete naći mnogo prerađenih, visoko prerađenih artikala”, rekao je dr. Sachdev. “Kupujte oko trgovine kako biste pronašli ono svježe, cijelo voće i povrće i zdrave proteine.”

Osim toga, “okrug supermarketa općenito uključuje odjeljak s proizvodima, a ovo je odlično mjesto za punjenje”, rekao je dr. DeVries. Ali drugi dijelovi periferije nisu nužno omiljena odredišta, uključujući delikatese i pekare.

“Najbolje je prvenstveno se fokusirati na kupnju cjelovite hrane koja nema etikete i neke pomno odabrane pakirane hrane koja sadrži uglavnom pojedinačne, cjelovite sastojke hrane”, dodao je.

povezano pokriće

Što liječnici žele da pacijenti znaju o održavanju zdrave težine

“Vjerojatno nije praktično eliminirati svu prerađenu hranu ili ultra-prerađenu hranu. Svatko je drugačiji, stoga razmislite gdje možete početi s promjenama. Razgovarajte sa svojim liječnikom ili zdravstvenim timom o tome koje će promjene biti najkorisnije za vaše zdravlje “, rekao je dr. Sachdev, ističući vrijednost “biti praktičan u pogledu onoga što vam odgovara.”

“Ono što jedete vrlo je osobno i najbolja dijeta je ona koju možete slijediti”, rekla je.

“Zapitajte se: Koje male korake možete poduzeti da promijenite svoje navike i jedete zdraviju prehranu koja sadrži manje prerađene i procesirane hrane?” rekao je dr. Sachdev. “Male promjene se zbrajaju i nakon što uspostavite jednu naviku, možete raditi na promjeni druge.”

“Najbolji plan je da ultraprerađena hrana bude rijetka iznimka, a ne pravilo”, rekao je dr. DeVries. “Na djelu je puno sila koje nas potiču na manje zdrave izbore, uključujući plasman proizvoda.

Dodao je: “Nije ni čudo što se čokoladice stavljaju u blizini blagajni, pa čak, nažalost, i u nekim bolničkim kafeterijama.” “Ali počinjemo primjećivati ​​neke pozitivne promjene, uključujući neke automate za prodaju – tradicionalno utvrde brze hrane – koji sada poslužuju gurmanske salate.”

Kada je riječ o ultra-prerađenoj hrani,” razgovarajte sa svojim liječnikom i zdravstvenim timom. Zajedno možete doći do nekih specifičnih ciljeva koji se mogu ostvariti,” rekao je dr. Sachdev. “Vaš liječnik bi vas također mogao uputiti na resurse koji može vam pomoći da promijenite stil života.život i očuvati ga.”Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *