February 2, 2023


Programeri Ethereum Corea odlučili su dati prioritet omogućavanju isplata putem Shanghai nadogradnje prije implementacije Ethereum Impulse-related Improvement Proposal (EIP) -4884.

Kao što je izvijestio Cointelegraph, sljedeća velika prekretnica na planu Ethereuma je Šangajska nadogradnja, koja će omogućiti povlačenja za ETH pružatelje/validatore iz Beacon Chaina — između ostalog.

EIP-4884 je također značajan i isprva se očekivalo da će biti u paketu sa Šangajem, uvođenjem “proto-dankshardinga” kako bi se znatno poboljšala skalabilnost Layer 2 (The Surge) prije potpune implementacije velike nadogradnje Shardinga krajem sljedeće godine.

ali, ovisno o tome Za Ethereum Core Developers Tima Beikoa na posljednjem sastanku Ethereum Core Developers 8. prosinca, konačni je konsenzus bio da se prvo usredotoči na Šangaj kako bi se izbjegla moguća kašnjenja ako EIP-4844 ne bude spreman na vrijeme.

U kratkom pregledu na Twitteru, Beiko je primijetio da su se svi složili da “(1) vide da se Šangaj dogodi brzo, u idealnom slučaju oko ožujka i (2) da to prati s forkom usredotočenim na EIP-4844.”

Iako EIP-4844 neće biti uključen, programeri su se složili uključiti skup EIP-ova koji temeljno nadograđuju Ethereum Virtual Machine (EVM), uključujući uvođenje novog formata EVM ugovora, odvajanje koda/podataka i nove op-tokene.

Beiko je istaknuo da, budući da se ove nadogradnje, poznate kao EVM Object Format (EOF), tako lako vratiti i ukloniti iz Shanghaija, ako programeri nisu završili s radom na njima kada Shanghai bude spreman za implementaciju, jednostavno će ukloniti EOF i pošaljite ga kasnije.

Osim toga, skup unaprijed dogovorenih EIP-ova bit će uveden uz Shanghai, popis uključuje EIP-3651: Warm Coinbase, EIP-3855: PUSH0 upute, EIP-3860: Limit and Counter Start Token i EIP-4895: Chain Isplate Beacon Pay Like-Operations.

EIP-3651: Coinbaseova topla baza vjerojatno će imati neke prednosti za smanjenje troškova za mrežu. Da se ne miješa s nazivom mjenjačnice kriptovaluta, Coinbase se u ovom kontekstu odnosi na naziv softvera koji kreatori koriste za primanje novih tokena na mreži.

Svaka nova transakcija na platformi treba više puta komunicirati sa softverom Coinbase, međutim, početne transakcije počinju skuplje jer Coinbaseu u osnovi treba vremena da se zagrije.

Povezano: Razvojni programeri Ethereuma ciljaju na Shanghai Hard Fork u ožujku 2023

S novom implementacijom EIP-a to više neće biti slučaj, čime se smanjuju naknade za plin kada graditelji komuniciraju s njima.

Prema Zakladi Ethereum, Sharding je višefazna nadogradnja dizajnirana za značajno povećanje “skalabilnosti i kapaciteta” Ethereuma kroz implementaciju lanaca fragmenata, što će značajno dati mreži “veći kapacitet za pohranu i pristup podacima.”

S poboljšanim mogućnostima skladištenja podataka, to će u biti omogućiti rješenjima Layer 2 da ponude puno niže naknade za transakcije.

Nakon što sve ovo bude završeno, sljedeći veliki događaj na mreži i posljednji dio plana bit će nadogradnja Shardinga, za koju se očekuje da će biti uvedena tijekom 2023. i 2024. godine.