February 4, 2023


Ketogena dijeta trenutačno je jedan od najpopularnijih planova prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata, ali kao i kod svake stroge dijete, može biti teško znati koja hrana (osobito grickalice!) odgovara planu. Kada je riječ o zdravim i ukusnim grickalicama, kokice su glavna namirnica. U stvari, Amerikanci u prosjeku pojedu 45 litara kokica godišnje, prema Popcorn Boardu (organizacija sastavljena od kompanija koje se bave proizvodnjom kokica). Dakle, ako pokušavate slijediti keto dijetu, vjerojatno se pitate jesu li kokice pogodna za keto dijetu—pa smo razgovarali sa stručnjacima za prehranu kako bismo saznali sve što trebate znati.

Što su kokice i jesu li zdrave?

Prvo, osnove: kokice su posebna vrsta kukuruza tzv Zea may everta. Nakon što se klasje pobere, suši se, a zatim se uklanjaju zrna. Međutim, vrlo malo vlage ostaje u tvrdim jezgrama, tako da kada se jezgre zagriju, vlaga isparava i stvara se pritisak u njima dok konačno ne puknu i rašire se u slatki, slani zalogaj koji svi volimo. Budući da jezgra ostaje pričvršćena (čak i ako se izreže) za meko meso, Kokice su tehnički grickalice od cjelovitih žitarica. Kada se jede običan, ima malo šećera i masnoće i sadrži nešto vlakana – pa se općenito smatra zdravim međuobrokom.

Hranjenje kokicama

Evo nutritivnih podataka za 1 šalicu običnih kokica:

 • Kalorije: 31
 • Ukupna masnoća: 0,4 grama
 • Kolesterol: 0 mg
 • natrij: 0,6 mg
 • Ukupni ugljikohidrati: 6,2 grama
 • Osnovni: 1,2 grama
 • Ukupni šećer: 0,1 g
 • protein: 1 gram

Pregled keto dijete

Ketogena dijeta nastala je 1920-ih kao pristup liječenju djece s epilepsijom, ali posljednjih je godina postala sve popularnija kao način mršavljenja. Opći cilj keto dijete je primarno jesti masnoće i proteine ​​uz ograničenje unosa ugljikohidrata na vrlo malu količinu. Objašnjava Lisa Andrews, M.Ed. , RD, vlasnik tvrtke Sound Bites Nutrition u Cincinnatiju, Ohio: “Ugljikohidrati se obično pohranjuju u jetri i mišićima kako bi se koristili za energiju između obroka.” “Ali u nedostatku ugljikohidrata, tijelo je prisiljeno razgraditi masti u ketone kako bi dobilo kalorije/energiju.” Kada se ketoni nakupljaju u krvi, to je stanje poznato kao ketoza.

Brojevi se razlikuju za svakog pojedinca, ali većina ljudi koji pokušavaju ostati u ketozi dopuštaju da ugljikohidrati čine samo 5 do 10% njihovih dnevnih kalorija. “To je znatno ispod američkih smjernica o prehrani, koje navode da 45 do 65 posto ukupnih kalorija dolazi iz ugljikohidrata”, kaže Andrews. U osnovi, kada počnete s keto dijetom, obično ciljate na oko 20 grama ugljikohidrata dnevno, prema Resito, a zatim možete prilagoditi svoj unos kako biste vidjeli svoj maksimum – obično oko 50 grama. “Možete znati jeste li u ketozi korištenjem keto štapića za provjeru ketona u urinu”, objašnjava Andrews. Za provjeru ketoze dostupan je i ketogeni analizator daha.

“Međutim, stvar je u tome što će vaše tijelo, u nedostatku ugljikohidrata, proizvoditi ugljikohidrate”, kaže Vanessa Risito, MS, RD, suosnivačica platforme za nutricionističku obuku Culina Health. “Jetra će to učiniti – to se zove glukoneogeneza. Dakle, nećete proći ni jedan dan da ne jedete ugljikohidrate i automatski ćete ući u ketozu. To se događa s vremenom jer je vaše tijelo naviklo koristiti ugljikohidrate.” To znači da se morate pridržavati dijete odgovarajuće vrijeme kako biste smršavili (a ako prekinete s dijetom, postoji šansa da ćete vratiti izgubljenu težinu). Naravno, pažljivo procjenjivanje svega što jedete s vremenom može postati zamorno. “Nije baš zabavno – mentalna strana je stvarno teška”, kaže Risito.

Nadalje, iako možete izgubiti na težini, postoje dugoročni zdravstveni problemi koje treba razmotriti s keto dijetom. Pretjerani unos ugljikohidrata iz rafinirane hrane – slatkiša, čipsa, grickalica i brze hrane – nije najbolji za cjelokupno zdravlje, ali keto dijeta nije raznolika i može biti siromašna vlaknima, što također povećava rizik od određenih bolesti uključujući kardiovaskularne bolesti i rak.ističe Andrews.

Najbolje je prvo razgovarati sa svojim liječnikom i/ili dijetetičarom kako biste saznali je li keto dijeta prava stvar za vas.

Jesu li kokice keto?

Povratak na dotičnu grickalicu: odgovor Da, Na keto dijeti možete jesti kokice – ali ima nekoliko stvari koje treba imati na umu. Nakon što saznate koliko dnevno ugljikohidrata vaše tijelo može pojesti da ostane u ketozi, možete podijeliti svoj dnevni unos kako god želite, ali kokice se lako mogu uklopiti u ketogeni plan prehrane. “Za sve namjere i svrhe, to je keto-friendly hrana”, kaže Risito. “Zasitit će vas, nema puno ugljikohidrata i ima malo vlakana.”

Ključno je ne pretjerati – 1 šalica kukuruznih kokica ima samo 6 grama ugljikohidrata, ali ako pojedete 3 šalice, to je 18 grama i vjerojatno više od polovice vaših dnevnih ugljikohidrata. “Problemi se počinju događati kada mu počnete dodavati različite stvari”, kaže Rissetto. Slane stvari poput maslaca, parmezana, začina ili malo ljutog umaka su prema Rissettu unutar granica dijete, ali šećer, karamela i čokolada vjerojatno nisu.

Također morate razmisliti o tome kako pripremate kokice. “Kokice kuhane na zraku najhranjivije su jer imaju najmanje dlaka – kemikalija, prehrambenih boja, soli i masti – koje su im dodane preradom”, kaže Andrews. S druge strane, kaže ona, konvencionalne kokice za mikrovalnu pećnicu sadrže priličnu količinu hidrogeniziranog ulja (osim ako nije označeno s 94% bez masti) i natrija, kao i diacetil, kemikaliju s okusom maslaca koja se povezuje s plućnim bolestima kod djece Zaposlenici u pogonima za preradu kokica. Kokice u filmskom stilu, sadrže Flavacol – sastojak koji sadrži sol, umjetnu aromu maslaca, žutu #5 i žutu #6. Također sadrži hidrogenirano sojino ulje koje je namijenjeno imitaciji maslaca.

Napomena urednika: Mršavljenje, zdravlje i izgled tijela složene su teme – prije nego što se odlučite na dijetu, pozivamo vas da steknete širu perspektivu čitajući našu stranicu. Istraživanje opasnosti kulture prehrane.

Keto-friendly grickalice

Ako tražite više međuobroka za jesti na keto dijeti, razmotrite sljedeće Andrewsove prijedloge:

 • Štapići celera, rotkvice, kriške paprike ili gljive s guacamoleom ili punomasnim krem ​​sirom
 • Kuhana ili kajgana
 • Čips od kupusa ili pečene prokulice
 • Mala porcija orašastih plodova ili sjemenki
 • Sir u kockama ili svježi sir
 • Parmezan ili drugi čips od sira
 • Salata od tunjevine umotana u zelenu salatu
 • Meso i sir umotani u zelenu salatu
 • Ćevap od piletine ili škampa na žaru
 • Škampi (bez koktel umaka)
 • Ćufte napravljene bez krušnih mrvica ili drugih žitarica
 • Špek ili kore šunke
 • Mesni “štapići” poput slanine ili biltonga

Ovaj sadržaj je uvezen s OpenWeba. Možda ćete moći pronaći isti sadržaj u drugom formatu ili ćete možda moći pronaći više informacija na njihovoj web stranici.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *