February 8, 2023


U svojoj knjizi The New Mediterranean Diet Cookbook, Nancy Harmon Jenkins govori nam da je mediteranska prehrana rezultat povijesti i “duboko ukorijenjenog i uglavnom neizrečenog konsenzusa da je jelo jedna od najvažnijih stvari koje mi ljudi radimo u našim životima.” Zanimanje za prehranu počelo je 1950-ih. Prema Klinici Mayo, istraživači su u to vrijeme otkrili da su stope srčanih bolesti i moždanog udara rjeđe u mediteranskim zemljama nego u Sjedinjenim Državama, a kasnije studije su potvrdile nalaze. Došli su do s tim.

Budući da je ova prehrana ukorijenjena u prehrambenim kulturama mediteranske regije, glavni izvor masti je maslinovo ulje. Dodajte tome redovitu konzumaciju orašastih plodova, voća, povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki i plodova mora, umjerenu konzumaciju mesa peradi, jaja i mliječnih proizvoda te rijetku konzumaciju crvenog mesa i šećera, i imate osnove mediteranske prehrane ( putem Healthline-a).

Ideja iza mediteranske prehrane ima manje veze s ograničenjima, a više s ravnotežom i stvaranjem dugoročnog pristupa zdravoj prehrani. Umjerenost je ključ. U redu je tu i tamo pojesti deserte ili dobar odrezak. Eating Well navodi neke jednostavne načine na koje možete dodati elemente mediteranske prehrane u svoj svakodnevni život, poput korištenja maslinovog ulja pri kuhanju, grickanja orašastih plodova, jedenja više ribe i pijenja (manje) vina.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *