January 28, 2023


Suspenzija

Norma Reyes prestala je svojoj djeci davati toliko gaziranih pića i sokova, dopuštajući im da se svi razdvoje u jednu malu bočicu u rijetkim prilikama. Izgubio 10 funti i pripremao manje obroke kod kuće.

No, borba se nastavlja s njezinim suprugom i šogorom, za koje je rekla da oboje boluju od dijabetesa i treba ih podsjetiti da je nutricionistički pivo jednako dvije šalice riže.

Reyes, 37, naučila je tehnike za poboljšanje dobrobiti svoje obitelji kroz zdravu prehranu i tjelovježbu na predavanju i seriji Zumba koju vodi Luminis Health koji služi velikoj latino populaciji u okrugu Prince George’s, području koje je teško pogođeno koronavirusom.

Na vrhuncu pandemije, bolnički sustav regrutirao je crkve da ugoste obrazovne sesije i klinike za cijepljenje, a umrežavanje im je pomoglo da saznaju više o potrebama zajednice — tipični pružatelji koji ciljaju na ponavljanje u siromašnim područjima. Kako stope zaraze opadaju, a stope cijepljenja rastu, zdravstveni radnici u zajednici preusmjerili su svoj fokus na temeljna stanja koja dovode do zdravstvenih razlika. Podaci pokazuju da je više od 2200 stanovnika okruga Prince George umrlo od COVID-a, čime je okrug drugi, odmah iza okruga Baltimore.

“Postojala je ogromna potreba i zlatna prilika za nas da izgradimo te odnose, ojačamo te veze i shvatimo što im je stvarno potrebno”, rekla je Alexa Moran, pružateljica usluga zdravstvene zaštite Luminis Health Community i liječnica u svom rodnom Ekvadoru.

Hispanoamerikanci imaju više od 50 posto veću vjerojatnost da će razviti dijabetes nego nelatinoamerikanci bijelci, prema Američkom udruženju za dijabetes. Podaci su pokazali da je oko 12 posto odraslih Hispanjolaca u Sjedinjenim Državama imalo dijagnosticiran dijabetes, u usporedbi s oko 7 posto bijelaca koji nisu Latinoamerikanci.

Uzroci zdravstvenih nejednakosti za obojene ljude čine sprječavanje i upravljanje stanjima poput dijabetesa izazovnim, rekao je Henry Rodriguez, pedijatrijski endokrinolog i klinički direktor Centra za dijabetes i endokrinologiju Sveučilišta Južne Floride. Izazovi uključuju pristup zdravoj hrani, pouzdan prijevoz, parkove po kojima se može šetati i susjedstva koja su sigurna i pristupačna.

Više od dvije od pet osoba s dijabetesom odgodilo je rutinsku medicinsku skrb tijekom virusa, a više od jedne od 10 reklo je da im je zdravstveno osiguranje bilo prekinuto tijekom pandemije, prema ADA-i. Studije pokazuju da oko 30 do 40 posto smrti od koronavirusa uključuje osobe s dijabetesom.

Više od milijun Amerikanaca s dijabetesom prošle je godine uzimalo obroke inzulina

Rodriguez je rekao da su partnerstva poput onog na Riverdaleu potrebna za stvaranje programa specifičnih za kulturne i prehrambene razlike kako bi se stvarno pomoglo zajednicama da naprave trajne promjene.

“Mi kao pružatelji medicinskih usluga usredotočeni smo na pojedinca, ali ovo je puno veće od pojedinca”, rekao je. “Budući da dijabetes utječe na toliko aspekata života i na toliko mnogo Amerikanaca, mislim da je najbolji način da ga se riješimo da stvarno pogledamo širu zajednicu.”

Sestra Carmen Soto vodila je bilješke tijekom pretposljednjeg sata posljednjeg utorka ujutro u tromjesečnoj seriji koja se održavala u zgradi u kampusu Katoličke crkve sv. Bernarda.

Šest drugih učenika slušalo je Moranino izlaganje, uključujući Reyes, čija je četverogodišnja kći šutke sjedila u svojim kolicima. Lekcija je bila usredotočena na imaginarnu ženu, Rosannu, koja je nakon promjena u svojoj prehrani naučila da mora smanjiti unos kalorija ili povećati tjelovježbu kako bi premašila ciljnu težinu.

Soto je gotovo jedno desetljeće radio s biskupijom Riverdale, domom većine hispanoameričkih imigranata iz Južne Amerike, kao i Srednje Amerike i Kariba. Više od jednog od pet stanovnika okruga identificira se kao Hispano ili Latino, u usporedbi sa jednim od 10 u cijeloj državi.

Isprva, Soto primijeti razred, ali informacije smatra toliko vrijednima da se prijavi. Sada izbjegava prženu hranu, kuha sa zdravim masnoćama, bijelu rižu zamjenjuje kuhanom ili smeđom rižom i nastoji zapamtiti da je grah izvor proteina, ali i ugljikohidrata.

“Dijabetes je raširen u zajednici i roditelji su zabrinuti”, rekla je. “Ako naučite kuhati vlastiti ukusni obrok, vaša će djeca također naučiti kako ga jesti… vi jedete kruh, jedete rižu i jedete tortilje i sve su to ugljikohidrati.”

Promicala je nastavu na misi, pokazujući veliko zanimanje, ali mnoge žene – koje su imale tendenciju kuhati za sve u svojoj kući – nisu mogle sudjelovati bez brige o djeci, koju nisu pružali svi tečajevi.

Isto vrijedi i za drugu seriju, predavanje i sat o zumbi u Ujedinjenoj metodističkoj crkvi College Park, gdje su četiri žene nedavno prisustvovale predavanju jer su još tri bile bolesne, jedna je bila na hitnoj sa svojim bolesnim djetetom, a druga je upravo rodila . Žene koje su uspjele proći rađene su analize krvi kako bi se provjerio njihov napredak od početka nastave, a zatim su pomaknule stolice u stranu kako bi prisustvovale satu zumbe; Moran je plesala sa svojim učenicima.

Dok je radila u ruralnom Ekvadoru, naučila je da se, kad stigne u grad, mora sastati s crkvenim vođama i policijom prije nego što bi itko od stanovnika htio poslušati što ima reći. Primijenio sam ove lekcije u Marylandu kada je COVID-19 nesrazmjerno pogađao obojene ljude. Luminis se oslanjao na organizacije koje su zapravo služile ljudima do kojih su pokušavali doći.

Moran je otišla u crkvu svetog Bernarda i druge crkve kako bi odgovorila na pitanja o cjepivima protiv koronavirusa i vratila se s klinikama koje su dostavile doze, što je uspješna misija koja joj je pomogla da pridobije povjerenje stanovnika sa svim razlozima za ispitivanje institucija, rekla je.

U klinikama su je neki ljudi uvjeravali da godinu dana nisu išli liječniku, što je pojačalo njezinu želju da zadovolji posebne potrebe društva.

Odnos koji ste stvorili tijekom covida nastavlja se razdvajati. Ona i kolegica Karen Lagarda, patronažna medicinska sestra u Luminisu, šale se sa svojim studentima isključivo na račun muškaraca u njihovim životima.

“Znamo što nam je činiti, ali još uvijek se borimo s roditeljima jer se nitko od njih ne brine sam za sebe”, rekla je Moran.

rekla je Tamiko. Stanley, potpredsjednik i glavni direktor za jednakost i uključenost različitosti u Luminis Healthu, rekao je da je program, koji je financiran donacijom Maryland Community Health Resource Commission od 90.000 dolara, dio stalnih napora da se smanje zdravstvene razlike.

Cilj je imati ga 75 posto pacijenata latinoameričkog podrijetla imalo je A1C — mjeru prosječne razine šećera u krvi tijekom tri mjeseca i pokazatelj dijabetesa — pod kontrolom; Sada su na 65 posto, rekla je, što je 4,5 posto više nego prošle godine.

Na španjolskom, kako je Moran prevela, rekla je da je Reyes vrlo motiviran.

Već je živjela u Sjedinjenim Državama prije deset godina kada je njezin otac, nedijagnosticiran dijabetičar, umro od srčanog udara u Meksiku. Nije se uspjela vratiti da se oprosti.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *