March 26, 2023


Pridržavala sam se Zone dijete dva tjedna. Koristeći metodu ruke i oka, dao sam sve od sebe da uravnotežim makronutrijente u svakoj porciji.

Nakon što sam temeljito istražio Zonsku dijetu i razgovarao s dr. Searsom, smatrao sam da je prilično jednostavna i dovoljno laka za slijediti. Upute na web stranici bile su jasne i nikad se nisam pitala koju hranu trebam uključiti u svoju prehranu, a koju izbjegavati. Većinu dana jeo bih tri obroka i jedan međuobrok, no ponekad bih, ako bih ogladnio, dodao drugi međuobrok.

Kao pesketarijanac (jedem mliječne proizvode i uglavnom sam biljne, ali u svoju prehranu unosim nešto morskih plodova), mučio sam se da tri puta dnevno smislim zasitne obroke s niskim udjelom ugljikohidrata, bogate proteinima. Budući da je većina prijedloga nemasnih proteina bilo meso, osjećao sam se kao da nemam mnogo opcija. Za izvore proteina općenito sam se oslanjao na losos, jaja, tofu i grah, poput slanutka ili leće. Zbog toga sam se često osjećala kao da sam na pogrešnoj dijeti – kao da moji obroci nisu baš onakvi kakvi bi trebali biti i da nemaju dovoljno ugljikohidrata.

Što se tiče voća i povrća bez škroba, nisam imao problema. Mnoga od predloženog povrća bila su mi laka za pripremu i bila su mi vrlo zadovoljna. Jela sam puno kupusa, brokule, mahuna i cvjetače. Ponekad se odlučim i za proteinski shake kao međuobrok.

Osjećao sam se kao da nešto nedostaje mojim obrocima Zonske dijete. Općenito se trudim jesti dobro uravnoteženu prehranu s ugljikohidratima i odlučujem uključiti ugljikohidrate (kao što su kruh od cjelovitih žitarica, krumpir, tjestenina ili riža) u gotovo sve svoje obroke, tako da je izbacivanje ove vrste ugljikohidrata velika prilagodba za mene. Punjenje tanjura s povrćem i manje proteina nije me učinilo sitim i zadovoljnim kao što je učinila web stranica o dijeti koja je izgledala onako kako bi trebala.

Otkrio sam da je Zonska dijeta fleksibilnija u usporedbi s drugim dijetama koje sam isprobao. Mama sam dvoje male djece i radim od kuće, tako da pripremanje obroka za sebe i svoju djecu nije uvijek jednostavno. Balansiranje makronutrijenata u svakom obroku nije bilo tako teško ili dugotrajno kao što zvuči, a čak i kad sam naručio hranu za van, uspio sam to prilično lako shvatiti.

Isprobao sam nekoliko Nutritional Zone proizvoda, i da budem iskren, nisam bio toliko impresioniran. Probao sam ZoneRx 2 pločicu u tamnoj čokoladi jer sam mislio da će to biti brz i jednostavan međuobrok. Jesam, ali nisam uživao u jelu. Ploča je bila debela, ali nekako bezukusna. Bilo mi je jako zasitno – ima 15g proteina – ali nije mi se svidjelo.

ZoneRx Shake je bio sasvim dobar i na kraju sam ga koristio puno više od pločica. Jedno sam jutro pomiješala čokoladni proteinski prah sa smrznutom bananom i bademovim mlijekom i ustanovila da je jednako dobar, ali sam onda shvatila da treba izbjegavati banane, pa sam ga umjesto toga počela miješati sa nezaslađenim bademovim mlijekom i smrznutim bobičastim voćem. Nije mi se baš svidjelo, ali bilo je nešto što sam mogla pojesti.

Sve u svemu, osjećao sam da je Zonska dijeta izvediva u kratkom vremenskom razdoblju. Na kraju, bilo mi je previše restriktivno da bih razmotrio dugoročni plan obroka i više volim uravnoteženiju opciju ugljikohidrata. Također mi je bilo teško potpuno izbjeći prerađenu i slatku hranu.

Slijedeći dijetu tijekom dva tjedna osjećala sam se odlično – nisam se osjećala umorno ili bez energije – ali nisam se osjećala sito i zadovoljno kako sam se nadala. Međutim, dva tjedna je kratko vrijeme za isprobavanje dijete kako bi se vidjeli stvarni fizički i mentalni rezultati, pa me zanima isprobati je na dulje vrijeme kako bih vidio te rezultate.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *