January 31, 2023


Napomena urednika: U seriji Okus života stručnjaci za kuhanje, kuhari i drugi prehrambeni profesionalci nude vlastite recepte isprepletene s njihovim životnim stazama.

* * *

U 2018. Jo San, kuharski guru s više od 380.000 pratitelja na Twitteru, počeo je ozbiljno objavljivati ​​svoje recepte.

Otprilike u to vrijeme postao je neovisan o svom poslodavcu, tvrtki koja je kreirala recepte. Početna namjera bila je promovirati se i, nadamo se, dobiti narudžbe putem tweetova.

Danima je objavljivao svoje recepte. Jednog dana u lipnju 2019. predstavio je recept za “miješanu rižu sa šparogama”, koja je mješavina riže, nasjeckanih šparoga, maslaca i “mintsuyu” (umak od začina za rezance). Dobio je gotovo 200.000 lajkova i postao njegov prvi recept koji je postao viralan. Broj njegovih sljedbenika u tisućama počeo je stalno rasti.

Gledajući unatrag, vjeruje da je marljivo objavljivanje recepata potaknulo ljude koji su došli pročitati jednu od njegovih objava da zaokruže ostale njegove tweetove i odluče ga pratiti. Mjesec dana kasnije, obratila mu se velika izdavačka tvrtka da napiše knjigu recepata.

Tadašnje analize pokazale su da su njegove glavne sljedbenice žene u 30-ima i 40-ima, no bilo je i mnogo muškaraca u 20-ima. Osmislio je više recepata za udon i ramen rezance namijenjene mladima.

Dobio je izravne odgovore putem društvenih mreža poput “Pokušao sam kuhati sam” i “Pokazao sam recept svojoj obitelji”.

Postupno se Twitter promijenio iz mjesta za samopromociju u mjesto za objavljivanje korisnicima.

“Umjesto da natjeram ljude da probaju ono što mislim da je najbolje”, kaže, “želim biti od pomoći i ponuditi ideje koje olakšavaju kuhanje.”

Joe san. Osjeća da današnja mladež pripada “generaciji otvorenoj za kuhanje”. Zbog toga se nada da će se “naviknuti na kuhanje dok su na fakultetu ili tek diplomiraju”.

Želi da pomisle da je, kada nađu partnere, normalno kuhati zajedno u kuhinji.

“Mislim da moji jednostavni recepti to mogu poduprijeti”, kaže.

Jelo od tri sastojka “Tri blaga kineskog kiselog kupusa” jedan je od njegovih recepata koji je postao viralan. Korištenje fermentirane hrane dodaje dubinu okusu. Dok je koristio mikrovalnu pećnicu kada je poslao recept na Twitter, ovaj put koristio je tavu.

* * *

Joe san.: Rođen u Yokohami 1988., Jo-san. Sam se istaknuo kao kulinarski stručnjak nakon što je radio za tvrtku za planiranje hrane. Napisao je knjige uključujući “Mendo na Koto Shinai Umasa Kiwami Reshipi” (recepti bez muke koji su najbolji u umamiju).

20221215-recept-2-l
Joe san. (Fotografija Atsuko Shimamura)

Osnovni način kuhanja

Glavni sastojci (za dvoje)
2 Iringi gljive, 150 g narezane svinjetine (potabara), 200 g blago ukiseljenog kineskog kupusa (hakusai no asazuke), 2 žličice sezamovog ulja, začin A (1 žličica pileće juhe, 1 žličica sojinog umaka, 1 žličica sakea, 2 žličice slatkog mirina sake), 1 žlica katakuriko škroba, 2 žlice vode

1. Eringii narežite uzdužno na trakice. Prepolovite dužinu. Ukiseljeni kineski kupus i svinjske kotlete narežite na komade veličine zalogaja. mješavina začina a.

20221215-recept-3-L
Ukiseljeni kineski kupus sitno narežite. (Fotografija Atsuko Shimamura)

2. U tavu za prženje ulijte sezamovo ulje, dodajte ploške svinjetine i promiješajte.

3. Kad meso promjeni boju dodajte kisele krastavce i Iringi i još malo kuhajte.

20221215-recept-4-l
Dodajte ringi i pobiberite nakon što je meso pečeno. (Fotografija Atsuko Shimamura)

4. Prilikom miješanja sastojaka dodati izmiješane začine A i miješati uz prženje.

5. Katakuriko škrob pomiješajte s vodom i dodajte u tavu te ravnomjerno kuhajte.

Oko 400 kalorija i 2,5 grama soli po porciji
(Izračun hranjivih tvari klinike za prehranu Sveučilišta Kagawa)

Lagano ukiseljen kineski kupus može se kupiti u trgovinama. Iako se prodaju i oni s okusom yuzua i drugih sastojaka, odaberite običnu varijantu bez dodatnih aroma.

Kada pržite meso i povrće, radite to na srednjoj vatri.

* * *

Iz Asahi Shimbunove kolumne Jinsei Reshipi (Recept za život).

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *