June 3, 2023


Dijamanti su možda djevojčini najbolji prijatelji, ali nažalost, industrija dijamanata vrijedna milijarde dolara prožeta je skandalima i prijevarama. Bilo je nekoliko slučajeva u kojima su dijamanti uzgojeni u laboratoriju klasificirani kao prirodni. Primjer toga viđen je prošle godine kada je Međunarodni gemološki institut analizirao i ocijenio dijamant od 6,18 karata uzgojen u laboratoriju, za kojeg se prethodno tvrdilo da je prirodni dijamant u izvješću Američkog gemološkog instituta (GIA).

Također je 2005. objavljeno da je Gemološki institut Amerike – jedan od najpouzdanijih izvora za procjenu kvalitete dragulja – primao mito kako bi poboljšao svoje GIA izvješćivanje. Prema izvorima, tužba je podignuta protiv KIA-e 2005. godine zbog prihvaćanja plaćanja za “nadogradnju” kvalitete dijamanata predanih na klasifikaciju.

Osim toga, potrošači mogu ponovno poslati dijamante na ispitivanje KIA-i iz bilo kojeg razloga. Ovo je poznato kao naknadna usluga. Kao rezultat toga, dijamanti se mogu povezati s višestrukim izvješćima o cijeni. To može predstavljati problem za potrošače jer možda neće dobiti certifikate o pravom dijamantu nakon kupnje.

NFT-ovi kao jedini izvor istine

Nažalost, lažni dijamantni certifikati sve su češći. Regije poput Indije razvile su nove okvire za borbu protiv lažnih aktivnosti, kao što smo vidjeli s Dijamantnom poveljom izrađenom prošle godine. Iako su stručnjaci u industriji inovativni, oni također počinju proučavati blockchain tehnologiju kako bi pomogli u rješavanju ovog rastućeg problema.

Konkretno, nezamjenjivi tokeni (NFT) mogu poslužiti kao rješenje kada je u pitanju sprječavanje prijevare u dijamantnim certifikatima. Mike Moldowsky, osnivač i kreator Diamond Dawn-a, rekao je za Cointelegraph da bi izvješća o dijamantnim certifikatima trebala biti postavljena na javnu blockchain mrežu kako bi se osiguralo da dokumenti nisu petljani. “Posjedovanje dijamantnog certifikata kao NFT certifikata na Ethereum blockchainu može osigurati nepromjenjivost, dokaz vlasništva i vidljivost za trgovce i potrošače”, rekao je.

Kako bi to dokazao, Moldawsky je objasnio da je Diamond Dawn visokotehnološki NFT projekt koji će postaviti 333 GIA certificirana dijamanta na Ethereum blockchain kao ERC-721 tokene. Pozvani privatni sudionici tada će moći kupiti te dijamante kao NFT-ove. Prema Moldawskyju, sudionici će moći kupiti jednu NFT dijamantnu granicu, težine između 0,4-0,8 karata, po cijeni od 4,44 Ether (ETH). Nakon što se NFT kupi, pametni ugovor će automatski poslati GIA Diamond Certificate u Ethereum blockchain kao dokaz vlasništva i provjeru.

S pojavom NFT-ova povezanih s njihovim fizičkim parnjacima, Moldawsky je također primijetio da će vlasnici NFT-a imati opciju kreiranja opipljivog umjetničkog djela koje sadrži dijamant s certifikatom GIA putem web stranice Diamond Dawn.

“Posjednici NFT-a započet će s digitalnim neobrađenim dijamantima i razviti NFT na blockchainu (on-chain) kroz proces koji točno oponaša proces prirodnih dijamanata u stvarnom svijetu. Naposljetku, kolekcionar će morati odlučiti želi li zadržati dijamante digitalno ili ih spaliti i pretvoriti u njihov fizički oblik.”

Primjer umjetnine od materijala Diamond Dawn – kutija dolazi s dijamantom s GIA certifikatom. Izvor: Diamond Dawn

Prema Moldowskom, ovaj proces također je namijenjen podizanju svijesti o ideji da digitalne NFT tehnologije mogu s vremenom postati rijetke, a samim time i sve vrednije. “Kako sve više kolekcionara odlučuje preuzeti fizičku umjetnost i spaljivati ​​NFT-ove, to će smanjiti ukupnu ponudu NFT-ova. Kao rezultat toga, digitalni NFT-ovi će postati sve rijeđi”, objasnio je Moldowsky.

Dodao je da je sve digitalne dijamantne umjetničke radove izradio umjetnik David Ario, koji je nedavno prodao svoje prvo umjetničko djelo na Večeri suvremene umjetnosti Sotheby’s za 224.000 dolara, zajedno s poznatim umjetnicima poput Banksyja i Basquiata.

U svakom slučaju, Moldawsky je jasno dao do znanja da će dijamantni certifikati Diamond Dawn-a ostati na Ethereum blockchainu. “Ako korisnik odluči izraditi dijamantno umjetničko djelo, dobit će papirnati GIA certifikat uz certifikat na blockchain mreži. Cilj projekta je uspostaviti vlasništvo, transparentnost i nepromjenjivost dijamantnih certifikata.”

Olivia Landau, gemologinja s certifikatom GIA-e i suosnivačica tvrtke The Clear Cut — digitalno autentičnog dijamantnog zaručničkog prstena i finog nakita — rekla je za Cointelegraph da njezina tvrtka također koristi NFT-ove za certifikaciju dijamanata nakon pokretanja NFT platforme na Authentic blockchainu u siječnja. Rekla je:

“NFT-ovi daju parovima koji kupe zaručnički prsten opciju da sve svoje dijamantne potvrde, osiguranja, fotografije, pa čak i njihovu priču o prosidbi, sigurno pohrane na blockchainu godinama koje dolaze, eliminirajući brigu o čuvanju papirnatih kopija koje je teško zamijeniti. .”

Landau je dodao da je svrha NFT-ova koje nudi The Clear Cut digitalizirati i certificirati GIA-ino izvješće i police osiguranja za dijamante. “NFT proizvodi tvrtke Clear Cut nisu namijenjeni preprodaji na sekundarnim tržištima”, rekla je.

Primjer Clear Cutovog NFT portala. Izvor: The Clear Cut

Prema Landauu, kupci koji kupe dijamantni prsten od The Clear Cut-a imat će opciju kupnje NFT-a za dodatnih 500 USD, koji se plaćaju u gotovini, a ne u kripto. Napomenula je da će tu mogućnost imati i postojeći kupci.

“U fazi beta testiranja, više od 90% korisnika izrazilo je inicijalni interes za ovu novu NFT funkcionalnost. Kupci će dobiti tiskanu kopiju svog GIA certifikata, a kopija će biti pohranjena digitalno, osiguravajući njenu doživotnu vrijednost”, rekao je. rekao je.

Hoće li NFT zamijeniti tradicionalne dijamantne certifikate?

NFT-ovi kao što su digitalni dijamantni certifikati mogu biti inovativni, no ostaje upitno uklapa li se ovaj koncept u mainstream.

Na primjer, Moldawsky je istaknuo kako vjeruje da je potrebno više obrazovanja o blockchainu kako bi tradicionalne organizacije mogle razumjeti potencijal iza NFT-ova. “Moramo pitati GIA zašto još nisu digitalizirani. Kad započnemo ovaj razgovor, možemo objasniti zašto blockchain tehnologija postaje digitalna.”

Iako bi to mogao biti slučaj, vrijedi napomenuti da je GIA otvorena za digitalnu transformaciju. Stephen Morisot, direktor komunikacija za GIA, rekao je za Cointelegraph da će GIA početkom sljedeće godine početi prenositi sva izvješća laboratorija za dragulje u digitalne oblike. “To bi trebalo biti dovršeno do 2025. godine”, istaknuo je. Moreso je dodao da sva tiskana GIA izvješća imaju nekoliko sigurnosnih značajki, napominjući da se informacije u bilo kojem izvješću mogu provjeriti korištenjem GIA-ine sigurne internetske usluge provjere izvješća.

Usvajanje NFT-ova u industriji dijamanata moglo bi dobiti na snazi ​​kada glavni trgovci na malo počnu implementirati tehnologiju. Na primjer, De Beers trenutno koristi Tracr blockchain za praćenje imovine dijamanata.

Jason McIntosh, glavni proizvodni direktor u Tracru, rekao je za Cointelegraph da će NFT-ovi vjerojatno biti dio rješenja platforme u budućnosti. “Dijamanti na platformi Tracr su ‘spremni za NFT’ u smislu da se registar dijamanata Tracr može lako integrirati u NFT školjku,” rekao je.

S obzirom na ovu razinu inovacije, Landau vjeruje da će u budućnosti svi dijamanti biti autentificirani putem blockchain mreže. Međutim, istaknula je važnost osiguravanja da potrošači ne moraju brinuti o tehničkim detaljima iza NFT-ova:

“Kupci ne moraju imati nikakvo znanje o kripto ili blockchainu kako bi pristupili našim NFT-ovima. Za njih se sve rješava bez napora. Vjerujem da će to dovesti do usvajanja u mainstreamu.”