March 27, 2023


],”renderIntial”:true,”wordCount”:350}”>

Svima nam je poznato Rudolphovo isključenje iz igara sa sobovima, zar ne? Pa nas više zanima Različit Neka vrsta igre sa sobovima – onakva kakvu se Rudolph ne bi trebao osjećati loše jer je izostavljen. Duboko ćemo zaroniti u sobove kao divljač koja se lovi, priprema, jede i slavi u najhladnijim dijelovima svijeta u Norveškoj, Švedskoj, Danskoj i Finskoj.

Recepti i restorani sa sobovima

Gotovo je nemoguće govoriti o sobovima, a da se prvo ne spomene narod Sami. Sami su tradicionalni stočari sobova koji prakticiraju metodu od nosa do repa kada love životinje.

Na primjer, suše i štavle sobove kože za odjeću i okreću želuce da bi ih koristili kao neku vrstu vrećice za pohranu. Krv životinje koristi se u palačinkama i poslužuje s džemom od kupina, a srce se ocijedi i kombinira u Rømmegrøt, kašu koja se često priprema s kiselim vrhnjem, maslacem i octom od šljiva. Čak se i papci koriste kao alati za iskopavanje lišaja, bijele alge koja se može jesti nakon kuhanja.

Nevada Berg, autor “Sjeverna divlja kuhinja”, Kaže: “Sob je vrlo elegantno meso. Za Samije je to svakodnevni obrok. Ali za nas u gradu to je nekako poseban obrok.”

Govoreći o posebnim, Numa, restoran s tri Michelinove zvjezdice u Danskoj, ističe sobove u jedinstvenim, iznenađujućim i sezonskim jelima. Trenutno se na jelovniku nalazi krema od mozga sobova koja se poslužuje unutar lubanje sobova i prelivena juhom od fazana i pirjanim komadićima algi. Noma također poslužuje mozgove sobova i krma za penis, izložene na stolu na svijetlozelenom papiru. Za desert je karamelizirana srž sobova, obložena kostima sobova i posuta suhim borovnicama i jestivim cvijećem.

Noma kuhar i suvlasnik Rene Redzepi istaknuo je novi desert za prosinac na Instagramu, opisujući ga kao “slatkiš od karamele od krvi sobova – fitilj je narezan na orah i savršeno svijetli.”

Pokažite šibicu zabodenu u kremu, objašnjavajući da ona služi kao neka vrsta svijeće za zagrijavanje kreme dok potpuno ne omekša i lagano se zadimi.

Jamie Oliver je to najbolje rekao u svom zakačenom komentaru na vrhu objave na Instagramu: 👏👏

Sob je uvijek umjetnički predstavljen kao što je Nomin jelovnik, ali jednako je ukusan u jednostavnim, utješnim jelima. na primjer, Preglovet i StoenU Bergenu, u Norveškoj, već više od 100 godina poslužuje tradicionalnu norvešku kuhinju i poznat je po svojoj ugodnoj atmosferi i izloženim Bergenskim slikama i vikinškim dhowima. Filet sobova na žaru prepoznatljivo je jelo koje se poslužuje s pečenim prokulicama, gljivama i limunom na kremastom umaku.

Restoran Sagaležeran i ugodan restoran u Helsinkiju, Finska, priprema godišnju božićnu gozbu koja uključuje rielle od sobova mariniran u port vinu i majonezi od konjaka, foie jetru od sobova i pire od marelica te sobove pirjane s maslacem i juhu od ogrozda.

Kuhanje sobova kod kuće

Većina recepata sa sobovima nema puno začina, budući da prirodni profili okusa dolaze do izražaja sami. Norveški kulumnist i kuhar Andreas Vestad On kaže da uobičajene rane sobova uključuju mozak, krv, srce i rame.

“Pečena plećka je ukusna i impresivna”, kaže Festad. “Ako imate pristup sobovima, moj najbolji savjet je da se ne ograničavate na jedan način pripreme.”

Norveška kuhinja u cjelini temelji se na kuhanju s okusima prirode i iskorištavanju blagodati onoga što im okoliš nudi. Stoga se sobovi često spajaju s divljim jelima poput kopriva, dudova i rakova.

Berg na blagdane obrađuje sobove, pažljivo ih suši i soli jer je sob nemasno meso koje se lako suši. Ako se ne snađete, Berg ispeče filet ili upotrijebi strugotine sobova u kremastom gulašu s gljivama i bobicama kleke.

zvani paprikaš ponude To je jedan od najtradicionalnijih recepata za sobove, a često se jede 6. veljače, Nacionalni dan Samija. Bedosi se prave od sporo kuhanog mesa sobova (često uključuje i srce), krumpira, mrkve, luka i maslaca.

Berg upozorava da, budući da je sob nemasno meso, uvijek pazi kako ga kuha i pazi da u njegovu pripremu unese dovoljno masnoće.

Pa… kakvog je okusa?

Sob ima bogat, zemljani okus koji nije tako jak ili žilav kao ostala divljač. Sobovi su neusporedivi sa životinjama poput losa ili losa, kaže Vestad, jer je njihov okus tako jedinstven.

– Los je mršav i vitak i, iskreno, nije mi baš zanimljiv – kaže. “Sob ima bogat, intenzivan, sladak i vrlo složen okus.”

Međutim, okus mesa općenito ovisi o tome kako je životinja hranjena. Divlji sobovi koji pasu na prirodnim ili upravljanim pašnjacima mogu imati više orašast okus, dok će oni koji se hrane žitaricama imati blaži okus.

“Kad ga jedete, stvarno možete osjetiti okuse mesa u usporedbi s govedinom, koja se može uklopiti u vaš obrok”, kaže Berg. “Volim dobru juhu od sobova—tako je kremasta i tako se dobro slaže s bobicama kleke. Ima okus ‘džungle’.”

Iako sobovi nisu uobičajeni u Sjedinjenim Državama, ako slučajno naiđete na popis koji uključuje divljač, predlažemo da riskirate i isprobate. Lijepa je poput Rudolpha magija.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *