March 23, 2023


Kvinoja je izvrstan izbor ako želite dodati više hranjivih tvari u recept jer je to žitarica bogata proteinima i hranjivim tvarima koja sadrži nekoliko vitalnih aminokiselina. Kvinoju je prije kuhanja potrebno namočiti u vodi najmanje 30 minuta, nakon čega je treba često ispirati.

Kombinirajte sušene sjemenke kvinoje ili pahuljice kvinoje kako biste dobili brašno od kvinoje, fini prah bez glutena. Može se kombinirati s drugim bezglutenskim brašnom, poput bademovog, zobenog, rižinog, slanutkovog brašna, a možete ga koristiti i samostalno. Recepti bez glutena često zahtijevaju uključivanje škroba tapioke ili sirka, ksantanske gume ili drugih stabilizatora jer brašno od kvinoje nema strukturni integritet sličnog višenamjenskog ili pšeničnog brašna. Kvinoja je izvrstan izbor ako želite dodati više hranjivih tvari u recept jer je to žitarica bogata proteinima i hranjivim tvarima koja sadrži nekoliko vitalnih aminokiselina. Kvinoju je prije kuhanja potrebno namočiti u vodi najmanje 30 minuta, nakon čega je treba često ispirati. Time se uklanja ovojnica kvinoje koja sadrži saponine koji imaju sapunast, gorak okus i štite biljku od štetnika i bolesti.

Evo kako napraviti brašno od kvinoje kod kuće:

Sastojci:

1 šalica kvinoje

metoda:

1 šalica suho pečene kvinoje u tavi na laganoj vatri, često miješajući.

Pazite da ne zagori ili porumeni.

Kvinoja će početi dobivati ​​zlatnu boju nakon 8 do 9 minuta.

Gašenjem plamena pomoći ćete da se ohladi. Pečenu kvinoju treba brzo preraditi u fini prah.

Velike čestice kvinoje koje ostanu u cjedilu mogu se koristiti za pripremu mliječnog pudinga. Mljevenu kvinoju prosijte kroz sito, a brašno od kvinoje pohranite u hermetički zatvorenu posudu.

Brašno je gotovo, a od njega možete napraviti tortilje ili bilo koji drugi somun ili ispeći kolačiće ili muffine.

Upute za skladištenje

Brašno treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i tamnom mjestu kako bi ostalo svježe i bez insekata i vlage. Jednom pripremljeni, u hladnjaku će stajati pet do sedam dana. Osim toga, možete ga pripremiti u rinfuzi i pohraniti u zamrzivač porcije veličine serviranja. Držite brašno u zamrzivaču kako biste mu produljili vijek trajanja. Čips od kvinoje čuva se u hladnjaku do godinu dana.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *