June 2, 2023


Američki senator Ted Cruz želi od američke države Teksas napraviti oazu za Bitcoin (BTC) i kriptovalute. Govoreći na Texas Blockchain Summitu 2022. krajem studenog, političar je izrazio razumijevanje za to kako industrija kriptovaluta može biti strateška za opskrbu energijom i tehnološki razvoj SAD-a.

Cruz je tvrdio da se rudarenje bitcoina može koristiti za unovčavanje energije proizvedene vađenjem nafte i plina, umjesto da se spaljuje. Nadalje, naglasio je kako se rudarska aktivnost može koristiti kao alternativa skladištenju i opskrbi energijom:

„Njena ljepota [Bitcoin mining] Kada imate veliko ulaganje, kao u Teksasu i rudarenje bitcoina, kada imate ekstremne vremenske prilike, bilo ekstremnu vrućinu, što se često događa u Teksasu ili vrlo hladno, što se povremeno događa ovdje, rudarenje bitcoina može se prekinuti u dijelu drugi. Učiniti tu električnu energiju trenutno dostupnom mreži za grijanje ili hlađenje domova ljudi, kako bi poslovanje nastavilo s radom. To je ogroman rezervoar dodatnog kapaciteta za koji mislim da je vrlo koristan.”

Senator je istaknuo da Teksas kombinira obilje energije s relativno niskim troškovima, kao i njegovo prihvaćanje slobodnog poduzetništva, što Teksas čini privlačnom zemljom za razvoj kripto industrije u Sjedinjenim Državama. Cruz je također otkrio zašto sebe opisuje kao gorljivog obožavatelja Bitcoina:

“Volim Bitcoin jer ga vlada ne može kontrolirati.”

Republikanski zastupnik priznao je da kupuje bitcoin na tjednoj bazi, što je jedina kriptovaluta u njegovom novčaniku. Također je naznačio:

“Mislim da bitcoin znači ulaganje. Znači priliku. Znači prosperitet. Znači financijsku neovisnost. Također vjerujem da porast rudarenja bitcoina u Teksasu ima veliku pozitivnu korist za otpornost mreže.”

Texas je jedan od najbrže rastućih centara za rudarenje kriptovaluta u Sjedinjenim Državama. U kolovozu je Ured nadzornika otkrio pro-kripto stav zemlje, koji namjerava ugostiti rudare i dugoročne operatere u biltenu.

Kako bi se razjasnila opća pogrešna predodžba o korištenju energije Bitcoina, financijska bilješka ističe da za razliku od “proizvodnih pogona ili industrijskih kemijskih postrojenja, za koje se očekuje da će postojati desetljećima”, postrojenja za rudarenje kriptovaluta ne nameću velike električne zahtjeve mreži.

Tim Cointelegrapha bio je na terenu na Texas Blockchain Summitu. Saznajte više o događaju čitajući naš sažetak.