March 19, 2023


Slika zelenog vrtnog namještaja i zelenih biljakaObjavite na Pinterestu
Modificirana mediteranska prehrana, inače poznata kao mediteranska zelena dijeta, može donijeti najviše koristi onima koji žele skinuti visceralno salo. Autor fotografije: kolderal/Getty Images.
  • Nedavna studija bavila se zdravstvenim učincima novije verzije mediteranske prehrane nazvane Mediteranska zelena dijeta.
  • Mediteranska prehrana učinkovitija je od izvorne dijete u smanjenju količine visceralne masnoće oko unutarnjih organa.
  • Visceralna masnoća povezana je s preranom smrtnošću i nizom drugih ozbiljnih medicinskih problema.
  • Bitna komponenta nove dijete je uključivanje oraha bogatih polifenolima.

Novo veliko kliničko intervencijsko ispitivanje otkriva da je modificirana mediteranska prehrana — nazvana Mediteranska zelena dijeta — učinkovitija u smanjenju visceralne masnoće koja može okružiti i oštetiti organe od standardne mediteranske prehrane ili općenito zdrave prehrane.

Sve tri dijete smanjile su visceralnu masnoću, ali je zelena mediteranska prehrana udvostručila korist od “tradicionalne” mediteranske prehrane.

Studiju je proveo eksperimentalni istraživački tim DIRECT-PLUS. Vodili su ga profesorica Iris Shay sa Sveučilišta Ben Gurion u Negevu, Izrael, i dr. Hila Zelica, sada na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu, uz pomoć kolega iz Italije, Njemačke i Sjedinjenih Država.

Studija se pojavljuje u BMC Medicina.

Mediteranska prehrana razlikuje se od izvorne mediteranske prehrane u fokusu na polifenole.

Polifenoli su biljni spojevi koji se povezuju sa zaštitom od dijabetesa tipa 2, nekih vrsta raka i bolesti srca. Također se čini da podržava zdravlje mozga i probavu.

Polifenoli se nalaze u tamnoj čokoladi, bobičastom voću, crnom vinu i čaju, kao i nekim orašastim plodovima poput oraha.

Na mediteranskoj prehrani, kako je zamišljeno u ovoj studiji, osoba konzumira 28 grama oraha – oko sedam oraha – 3 do 4 šalice zelenog čaja i 100 miligrama vodene biljke. Wolfia globosa (Mankai) – također poznat kao “patka trava” – u smoothieju ili shakeu svaki dan. Svi su oni bogati polifenolima.

Inače, prehrana je ista kao i izvorna mediteranska prehrana, ali bez konzumacije crvenog i prerađenog mesa.

U 18-mjesečnom randomiziranom kontroliranom ispitivanju, istraživači su podijelili 294 sudionika u tri skupine:

  • Jedna skupina slijedila je standardnu ​​mediteransku prehranu (MED).
  • Jedan je slijediti green-MED dijetu.
  • Jedna posljednja skupina strogo je slijedila Smjernice zdrave prehrane (HDG).

Svim grupama ponuđene su edukacije o životnom stilu i preporuke za tjelesnu aktivnost, uz besplatno članstvo u teretani.

Istraživači su dali orahe, čaj i mankai, zajedno s receptima za zelene frapee.

dr. Aaron SipesM.D., s Nacionalnog instituta za dijabetes i probavne i bubrežne bolesti Nacionalnog instituta za zdravlje, nije bio uključen u studiju. Hvalite traženje Medicinske vijesti danas:

Kliničko ispitivanje je dobro provedeno, a ove vrste dugoročnih prehrambenih intervencija vrlo je teško provesti. Studija je stvorila nekoliko hipoteza koje se sada mogu testirati u vezi s mehanizmom na koji polifenoli utječu na masu PDV-a.”

“PDV” je kratica za “visceralno masno tkivo”, što je još jedan izraz za visceralnu mast. Izraz masno tkivo opisuje tkiva u tijelu koja pohranjuju mast.

Na kraju eksperimenta, smanjenje visceralne masti procijenjeno je pomoću a MRI (MRI). Sve tri skupine izgubile su sličnu količinu ukupne tjelesne težine.

Sudionici na zelenoj mediteranskoj prehrani smanjili su visceralnu masnoću za više od 14%. Oni koji su slijedili mediteransku prehranu izgubili su 6%, a skupina zdrave prehrane izgubila je 4,2%.

Dok su težina i opći izgled pojedinca često pokazatelji prema kojima ljudi procjenjuju prehranu, visceralna masnoća je mnogo ozbiljnija briga.

Dr. Zeleca je za MNT rekao da je “u smislu zdravstvenih rizika povezanih s viškom masnoće, visceralno masno tkivo mnogo opasnije od dodatnih ‘okvira’ oko vašeg struka.”

Dr. Zelicha je rekao: „PDV je povezan s mnogim zdravstvenim problemima, kao što su visoki krvni tlakPretilost, dislipidemija i dijabetes. Također povećava rizik od smrti, zbog čega je još važnije pratiti ga.”

Visceralna mast je duboko u tijelu i nalazi se oko unutarnjih organa, za razliku od površinskog sloja masti koji možemo vidjeti.

Dr. Sipes je primijetio: “Većina trenutno dostupnih intervencija ne cilja specifično na duboko masno tkivo, međutim, dobrobiti gubitka masne mase općenito su još uvijek vrijedne.”

Budući da se ne vidi, utvrditi ima li osoba PDV nije jednostavan pothvat. Dok je dr. Zelecha primijetio da je opseg struka prilično dobar pokazatelj prisutnosti VAT-a, MRI i kompjuterizirana tomografija (CT) zlatni su standardi za otkrivanje.

“Kompjuterizirana tomografija uključuje ionizirajuće zračenje, a magnetska rezonanca se pojavila kao snažan neinvazivni prognostički alat, ali je vrlo skup i dugotrajan”, upozorila je.

Dr. Zeleca je rekao da i dalje postoji potreba za boljim, pristupačnijim i validiranim alatom za razrez PDV-a.

U vrijeme pisanja ovog teksta, zelena mediteranska prehrana je ona koja najznačajnije smanjuje visceralnu masnoću, prema nedavnim istraživanjima.

Kao što je dr. Sipes primijetio: “Većina dijeta dovodi do smanjenja masnog tkiva oko organa. Čak iu ovoj studiji, kontrolna ruka HDG-a dovela je do gubitka visceralne masnoće, ne toliko koliko [green Mediterranean] dijeta.”

Budući da će učinkovite dijete obično rezultirati barem nižim PDV-om, naglasio je dr. Sibbs, “najbolji plan prehrane i vježbanja je onaj kojeg se osoba može pridržavati mjesecima i godinama u budućnosti.”

Aerobne vježbe poput trčanja ili vožnje bicikla “pokazale su se kao snažna strategija za smanjenje visceralnog masnog tkiva”, rekao je dr. Zeleca.

Takva tjelovježba u kombinaciji s konzumacijom orašastih plodova udvostručila je učinak standardne mediteranske prehrane u smanjenju PDV-a, rekao je dr. Zelica u prethodnom istraživanju profesora Shaya.

Dr. Zlesha je predložio da “konzumacija više biljnih masti, kao što su maslinovo ulje, avokado, orašasti plodovi i sjemenke, te izbjegavanje jednostavnih ugljikohidrata i transmasnih kiselina može pomoći u smanjenju PDV-a.”Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *