June 3, 2023


Amber Group prikupio je polovicu planiranog kruga financiranja od 100 milijuna dolara i odložio planove za širenje jer se kripto konglomerat koji podržava Temasek bori sa strahovima da će biti uvučen u tržišna previranja uzrokovana padom FTX-a.

Trgovci kriptovalutama ovog su tjedna postali zabrinuti zbog Amberovih izgleda nakon što su industrijski analitičari izrazili zabrinutost o tome kako bi neuspjeh FTX-a mogao utjecati na trgovinski pod.

Grupa, koju također podržavaju Sequoia China i Tiger Global Management, posuđuje tokene i bavi se trgovinama klijenata na tržištima kriptovaluta. Osnovali su ga bivši dileri Morgan Stanleya, a izgradio je sponzorstva visokog profila s nogometnim klubovima Chelsea i Atlético Madrid putem svoje aplikacije za trgovanje WhaleFin.

Neuspjeh FTX burze Sama Bankmana Frieda i njegove trgovačke tvrtke, Alameda Research, šalje valove šoka u cijeloj industriji, jer se ulagači boje da će se zaraza proširiti i progutati druge tvrtke.

Iako je Amber rekla da nije bila izložena Alamedi, bila je aktivan trgovac na FTX-u i imala je kašnjenja u obradi svojih isplata. Također je posljednjih tjedana otpustio osoblje, iako je odbio potvrditi ukupan broj.

Problemi tvrtke izašli su na vidjelo u danima nakon smrti 30-godišnjeg suosnivača Tiantian Colander, bivšeg trgovca Morgan Stanleya, 23. studenog.

Amberin ured u Hong Kongu imao je rijetko osoblje kada ga je u četvrtak posjetio Financial Times. Na komodi su bili aranžmani od uvelog bijelog cvijeća, boje žalosti u kineskoj kulturi.

U intervjuu u četvrtak u sjedištu grupe u Singapuru, Managing Partner Annabelle Huang rekla je da “nije bilo prekida u svakodnevnom poslovanju” i opovrgla izvješća analitičara i medija kao “predatorska i obmanjujuća”.

Amber je rekla da je prikupila oko 50 milijuna dolara financiranja iz novog državnog fonda, a ugovor će biti objavljen u siječnju. Novi kapital procjenjuje tvrtku na 3 milijarde dolara (4 milijarde singapurskih dolara), nepromijenjenu u usporedbi s veljačom i daleko od 10 milijardi dolara koliko se nadala prikupiti na početku godine.

“Ne bih to rekao [the funding round] rekao je Huang. “Nismo pod pritiskom prikupljanja kapitala.” Dodala je da će tvrtka za kriptofinanciranje kasnije u prosincu također objaviti veliku akviziciju tvrtke s licencom u Singapuru.

Huang je rekao da je manje od 10 posto njegovog trgovačkog kapitala zapelo u FTX-u, ali tvrtka je priznala da “fluidna dinamika” tržišta znači da će se usredotočiti na institucionalne klijente u Aziji. Dodao je da su planovi za širenje u Europu i SAD stavljeni na led dok se projektima kao što je nova metaverse platforma “ukida prioritet”. Tvrtka je također potvrdila da vrši “stalne prilagodbe broja zaposlenika i sastava tima”.

Menadžeri hedge fondova usmjerenih na kriptovalute rekli su kako vjeruju da je Amber FTX pretrpio veliki udarac od kolapsa FTX-a i popularne kriptovalute Luna ove godine. “Svi znamo da se Amber prilično opekla, posebno na FTX-u”, rekao je jedan od menadžera. Amber je prethodno bila uključena u ulaganje u kripto tvrtke zajedno s Alameda Research, fondom povezanim s FTX-om.

Ranije ovog tjedna, pružatelj usluga Web3 analize Lookonchain rekao je da je nedavno došlo do velikih transfera s Ambera na offshore račune i da grupa ima samo 9,46 milijuna dolara imovine, na temelju pregleda javnih evidencija blockchaina. Huang je rekla da velik dio svog posla obavlja u tajnosti.

Zaposlenik koji je rekao da je radio za Amber Group u Shenzhenu, tehnološkom središtu u južnoj Kini, rekao je da je izgubio posao u sklopu ciklusa otpuštanja u studenom, za koji je procijenio da je 60 zaposlenika izgubilo posao diljem Shenzhena, Pekinga i Šangaja.

Zaposlenik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da je tvrtka otpustila zaposlenike od lipnja, a preostalim zaposlenicima je rečeno da rade od kuće od 1. prosinca jer kompanija raskida ugovore o najmu ureda.

Zaposlenici, uključujući i zaposlenicu, još uvijek čekaju da 5. prosinca dobiju obećanu otpremninu u cijelosti, no rečeno im je da postoji “bankarski problem”. Zaposlenik je rekao: “Poduzet ćemo zakonske mjere da zaštitimo svoja prava.”

Huang je rekao da je problem nastao zbog problema s razmjenom strane valute prije praznika lunarne Nove godine, koji je udaljen šest tjedana.

U medijskim izvješćima navodi se da je Amber zatvorio svoje urede u Kini, no Huang je rekao da Amber nema entiteta u Kini te da su programeri koji grade njegovu platformu sklopili ugovor preko treće strane. Međutim, brojni zaposlenici u Maimaiju, kineskoj verziji LinkedIna, navode Amber Group kao svog poslodavca. Transakcije kriptovaluta unutar kopna su zabranjene.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *