April 2, 2023


Početkom listopada saznao sam da imam dijabetes. Vijest je stigla u kratkom pismu koje je sadržavalo nedavne fizikalne rezultate (da, e-mail, moj liječnik je ozbiljno stara škola).

Da, bio je to poziv na buđenje, znao sam da dolazi. Moja prehrana je uvijek bila tipična za Ameriku (i Houston). Obožavatelj sam Tex-Mexa, hamburgera, azijsko-zapadnjačkih jela i klasične udobne hrane. Gotovo svi moji profili na društvenim mrežama uključuju izraz “ljubitelj pizze”, i to nije pretjerivanje.

Borio sam se sa svojom težinom veći dio svog života, a dugogodišnji čitatelji mojih kolumni možda se sjećaju serije koju sam napisao o korištenju tehnologije za skidanje nekoliko kilograma. Koristio sam iPhone aplikaciju za brojanje kalorija koja se zove Lose It! I izvještavanje o vašem napretku Twitter račun. Počelo je u siječnju 2011., a do veljače 2012. izgubio sam gotovo 50 funti.

Ali kad sam izgubio puno kilograma, obično sam počeo misliti: “Hej, izliječen sam! Sada mogu jesti što god želim!” To je situacija koja dovodi do kolapsa moje prehrane, a sada i moje dijagnoze dijabetesa.

Bolujem od dijabetesa tipa 2, poznatog i kao predijabetes. Težina, prehrana, genetika i drugi čimbenici mogu izazvati ovo, sprječavajući tijelo da se pravilno nosi s razinama glukoze u krvi. Dijabetes tipa 1, koji se ponekad naziva i juvenilni dijabetes, često se javlja kod djece i zahtijeva doživotno liječenje.

Odlučio sam poboljšati svoju prehranu i povećati tjelovježbu, ovaj put zauvijek, jer su ulozi veći. Imam sreću jer ne patim ni od jedne od ozbiljnih komplikacija koje muče dijabetičare, kao što su problemi sa srcem i cirkulacijom, pogoršanje vida, oštećenje živaca, problemi s bubrezima i drugo. Ne moram uzimati injekcije inzulina, ali uzimam metformin, koji je vrsta “kotača za vježbanje” koji pomaže u kontroli glukoze.

Imam ono što ja zovem “dijabetes u brojevima”, ali ako ne budem ispravan, mogao bih završiti slab. Sa šezdeset i šest godina ne želim propustiti svoje zlatne godine.

Nisam sam u svojoj dijagnozi. Teksaško ministarstvo zdravstva procijenilo je 2020. da 13,7 posto odraslih u okrugu Harris ima dijabetes, u usporedbi s oko 10 posto za nacionalni prosjek. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuje da 96 milijuna odraslih Amerikanaca — otprilike trećina — ima predijabetes. Mnogi to ne shvaćaju.

Dijabetes, kod kojeg tijelo ne može adekvatno upravljati glukozom u krvi, glavni je čimbenik hospitalizacija i smrti od COVID-19. Odjel za zdravstvo Houstona rekao je u studenom 2021. da je 51,9 posto ljudi koji su umrli od koronavirusa u gradu imalo dijabetes — to je bila uobičajena bolest broj 1 u smrtnosti od COVID-a. Imao sam tu sreću da se nisam zarazio virusom tijekom pandemije i nadam se da ću tako i ostati.

Moj liječnik mi je, nakon razgovora o njegovoj uznemirujućoj poruci, rekao što da radim: smanjiti unos ugljikohidrata i šećera, jesti više povrća i masti i početi pratiti glukozu u krvi. Ako moje tijelo ne može kontrolirati te razine, morao bih mu pomoći poboljšavanjem onoga što jedem i promatranjem brojeva.

Dugo su vremena dijabetičari provjeravali razinu glukoze vađenjem krvi štapićem prsta i stavljanjem kapi na test traku koju je očitavao glukometar. Ali tehnologija je pomogla eliminirati ovaj bolni proces, a budući da sam tehnički potkovana, iskoristila sam priliku da je iskoristim.

Od sredine listopada nosim senzor koji mi prati razinu glukoze. Podaci se prikupljaju i prikazuju u aplikaciji za pametni telefon. FreeStyle Libre 2 koji nosim kontinuirani je mjerač glukoze koji proizvodi Abbott i dostupan je uz liječnički recept. Približne je veličine dvije naslagane četvrtine i nosi se na stražnjoj strani ruke.

Mnoge tvrtke proizvode zaslone u različitim konfiguracijama, ali većina njih radi ovako:

Tanke niti, umetnute neposredno ispod površine kože, obložene su kemikalijom koja reagira s glukozom u krvi koja okružuje obližnje stanice. Reakcija stvara električnu struju koja pokazuje razinu glukoze koju mjeri senzor.

U slučaju Libre 2, senzor dolazi u pakiranju od dva dijela; Možete ih kombinirati tako da uređaj stavite u šipku. Aplikator se naliježe na kožu, a snažnim pritiskom senzor sjedne na svoje mjesto, pričvršćujući ga vodootpornim ljepilom. Iglom se ubode koža i ubaci fitilj, a kada se penis izvadi, igla se izvuče. Uglavnom je bezbolan.

Senzor – u biti digitalni laboratorij za kemijsku analizu – čudo je minijaturizacije. uključuje čarobnjaka za analizu razine glukoze; komunikacijski odašiljač bliskog polja, sličan onome koji se koristi u sustavima digitalnog plaćanja kao što su Apple Pay ili Google Pay; Bluetooth odašiljač za slanje upozorenja na vaš pametni telefon; dovoljno prostora za pohranjivanje osam sati očitavanja; I mala baterija da sve radi.

Nakon što je senzor postavljen, treba mu sat vremena da se zagrije. Kada se to dogodi, možete početi dobivati ​​očitanja. Instalirajte aplikaciju FreeStyle Libre 2 na svoj iPhone ili Android pametni telefon, pokrenite aplikaciju i dodirnite gumb “Check Glucose” na ekranu. Gornji dio telefona držite iznad senzora, a podaci se prenose u aplikaciju.

Vidjet ćete svoje trenutno očitanje glukoze, kao i grafikon koji prikazuje razine prikupljene svakih 60 sekundi i pohranjene u senzoru od vaše posljednje provjere. Tijekom vremena aplikacija prikuplja podatke u grafikone koji prikazuju vaše prosječne razine glukoze, uključujući satne, dnevne i mjesečne trendove.

Ovi su podaci također dostupni na korisničkom portalu na Abbottovoj web stranici, što vam omogućuje da vidite detaljniju analizu i ispišete grafikone koje možete dati svom liječniku. Neki davatelji mogu primati ova izvješća izravno s vašeg telefona, putem interneta.

Senzor ostaje povezan s vašim telefonom putem Bluetootha, a ako vam razina glukoze postane previsoka ili preniska, dobit ćete upozorenje. Aplikacija će se žaliti i ako izgubi kontakt sa senzorom.

Najnovija verzija proizvoda, FreeStyle Libre 3, eliminira potrebu za ručnim brisanjem senzora. Umjesto toga, senzor šalje podatke u stvarnom vremenu na vaš pametni telefon. Također je puno manji, otprilike veličine dva naslagana novčića.

Ako nemate pametni telefon ili onaj koji je kompatibilan sa senzorom, Abbott izrađuje i čitač. Većina komercijalnih zdravstvenih osiguranja će pokriti sve ili dio troškova uređaja, kao i Medicare. Svaki senzor je dobar 14 dana, a sa suosiguranjem košta oko 75 dolara mjesečno.

S promjenom prehrane i korištenjem CGM senzora, izgubio sam više od 20 lbs. Uspijem održati razinu glukoze u normalnom rasponu 99 posto vremena – a sada imam podatke koji to dokazuju.

dsilverman@outlook.com

twitter.com/dsilverman

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *