March 23, 2023


Volite sočne, slatke i blago mirisne sjemenke nara, ali niste sigurni što s korom? Mnoge kore voća bogate su mnogim nutrijentima poput vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa, zbog čega mnogi zdravstveni stručnjaci savjetuju da jabuke, cikoriju, breskve i krastavce jedete s korom. Ali u slučaju određenog voća poput nara, ljudi ne znaju kako iskoristiti njihove kore pa ih na kraju bace. Stručnjaci kažu da vam kore nara mogu pružiti dodatnu dozu antioksidansa, a posebno su korisne za detoksikaciju, ublažavanje prehlade i kašlja, a mogu pomoći i kod kožnih problema i gubitka kose. Osim toga, mogu pomoći u kontroli dijabetesa, visokog krvnog tlaka i kolesterola. Ali kako konzumirati ili koristiti sjemenke nara za zdravstvene dobrobiti? Sve što želite znati. (Također pročitajte: Nutricionistički stručnjak o jednostavnim načinima konzumiranja nara, dobrobitima, ukusnim receptima)

Kore nara suše se na suncu nekoliko dana, a zatim melju u fini prah. Može se čuvati u staklenci na sobnoj temperaturi i dodavati hrani za jačanje imuniteta ili se može nanositi na kožu za dobrobit ljepote.

Predivan šipak

“Ovdje su zime pune svježeg voća i sokova, a jedan od njih je nar. Ovo super voće bogato je mnogim nutrijentima poput vlakana, željeza, vitamina, minerala i antioksidansa. Nar je niskokaloričan, a ima i nizak glikemijski indeks .. To ga čini boljim izborom za kontrolu razine glukoze u krvi uz održavanje normalne tjelesne težine i zdravlje crijeva radi boljeg imuniteta,” kaže Priscilla Marian, izvršna dijetetičarka, bolnica Cloudnin, Kalyani Nagar, Pune.

Poput voća, kore nara pune su mnogih prednosti. Priscilla Marian objašnjava.

“Kore nara imaju gustu i kožastu teksturu i obično se vjeruje da su beskorisne, no mnogi su istraživači dokazali njihovu višestruku upotrebu. Koriste se u pripremi mnogih prehrambenih proizvoda i kozmetike. Kore nara pune su kvaliteta koje ekvivalentne su blagodatima plodova nara,” kaže Marian.

Dobrobiti kore nara

Evo prednosti kore nara:

Detoksificira tijelo

Svježe kore nara treba dobro oprati pod mlazom vode i prokuhati nekoliko minuta da se dobije ekstrakt. Ovaj ekstrakt se može pomiješati s limetom i prstohvatom soli i konzumirati tijekom dana za detoksikaciju tijela. Ovi pilinzi puni su antioksidansa i vitamina C koji su neophodni za bolju detoksikaciju.

Ublažava kašalj i prehladu

Ove se kore moraju osušiti na suncu i samljeti u fini prah. Može se i prethodno ispeći. Ovaj prah treba čuvati u hermetički zatvorenoj posudi ili posudi u hladnjaku. Pola žličice meda možete pomiješati sa žličicom praha ljuske i koristiti u vrijeme kašlja i prehlade. Korisno je za bilo koju dobnu skupinu. Kore nara korisne su kod upale grla zbog svojih antibakterijskih i antialergijskih svojstava.

Korisno za njegu kože i gubitak kose

Svježe kore nara treba dobro oprati i dobro samljeti prije dodavanja malo pulpe aloe vere, ružine vodice i male količine skute. Ovo pakiranje za lice može se nanositi dvaput tjedno kako biste dobili lijepu i sjajnu kožu. Piling pomaže u rastu stanica i razgradnji kolagena u koži, čime poboljšava teksturu, uklanja bore, suhoću i ima antiinfektivna svojstva. Također pomaže u uklanjanju akni i prištića. Isto pakiranje za piling kose također se može koristiti samo jednom tjedno kako bi se spriječilo opadanje kose i perut obično zimi.

Poboljšava zdravlje crijeva

Prašak od kore nara može se pomiješati s vrućom vodom ili kuhati s nekoliko listića čaja kako bi se napravio čaj od nara. Konzumacija takvog čaja ujutro ujutro bit će korisna u ublažavanju zatvora i smanjenju upale crijeva, čime se osiguravaju probiotici za poboljšanje zdravlja crijeva.

Kontrolira dijabetes, visoki krvni tlak i kolesterol

Kora nara u prahu taman je dovoljna za održavanje razine svih životnih poremećaja. Ovaj prah (1 žličica) može se pomiješati s toplom vodom (1 šalica) i uzimati svaki dan rano ujutro. Zbog ljekovitih i protuupalnih svojstava pilinga postaje lakše držati sve gore navedene poremećaje podalje.

Korisno za buduće majke

Konačno, kora nara vrlo je korisna za trudnice, posebno u ranim danima trudnoće zbog svojih moćnih antioksidativnih svojstava i polifenolnih spojeva osiguravajući pravilnu prehranu fetusa u razvoju folnom kiselinom i vitaminom C i tako sprječavajući rani gubitak trudnoće. Trudnice ga mogu konzumirati svakodnevno kako bi spriječile probleme s probavom, smanjile pigmentaciju kože i spriječile gubitak kose uz potreban nutritivni broj u fazi slabosti.

Pratite više priča na Facebook i Cvrkut

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *