June 3, 2023Blizanci Winklevoss obećavaju “pravi povrat” korisnicima Geminija koji se prijave za njihov program posudbe. Sada kupci duguju 900 milijuna dolara dok se širi zaraza koja je započela kolapsom FTX mjenjačnice kriptovaluta Sama Bankman-Frieda.


Ranije ove godine, YouTuber Oscar Ramos otkrio je dogovor koji je zvučao predobro da bi bio istinit: Gemini Earn, kamatonosni program kojeg vodi burza kriptovaluta Gemini, rekao je da njegovi korisnici mogu zaraditi 8% godišnjeg povrata na ApeCoin, kriptovalutu. Izvornik izdao Bored Ape Yacht Club u ožujku.

Ramos je pristao da mu Gemini Earn posudi svoje novčiće s temom majmuna, koje je kupio s namjerom da kupi Bored Ape NFT. “Otvorio sam svoj račun i bilo je sjajno. Jako mi se svidio Gemini jer je bio tako jednostavan”, kaže.

Sada, Ramosov novac – nekoliko tisuća dolara – dio je 900 milijuna dolara koje duguju klijenti Gemini Earna, kao financijska vremena Prijavljeno je u subotu (kako je potvrdio izvor upoznat s tim). Forbes.)

Gemini je 16. studenoga objavio da Genesis Global Capital, zajmodavac za kriptovalute s kojim se udružio kako bi zaradio kamate za korisnike Gemini Earna, zaustavlja povlačenje sredstava od strane klijenata. Genesis, koji je izgubio oko 1,1 milijardu dolara od Three Arrows Capitala, hedge fonda za kriptovalute koji je bankrotirao tijekom ljeta, obustavio je sve kredite prošlog mjeseca nakon kolapsa FTX mjenjačnice kriptovaluta Sama Bankman-Frieda i hedge fonda Alameda Research, koji su oba podnijela zahtjeve. Oglašen stečaj 11. studenog.

Osnovan i zajedno radeći od strane braće Tylera i Camerona Winklevossa 2014., Gemini je izgradio reputaciju sigurne američke alternative offshore mjenjačnicama kriptovaluta. Sada su korisnici Geminija bijesni kada otkriju da su njihova sredstva – kao i ona korisnika FTX-a – izgleda nestala.

1 korisnik, JWeb.eth, cvrkutati Slika koja prikazuje njegov neuspjeli pokušaj povlačenja 77.000 dolara (iz ApeCoina) 11. studenog – pet dana prije bilo kakve javne izjave Geminija. “Obaviješteni smo 16. studenog da će biti ažuriranja u nadolazećim danima i još uvijek nema komunikacije”, rekao je JWeb.eth. U telefonskom intervjuu, JWeb.eth – koji je želio ostati anoniman – rekao je da je koristio Gemini Earn jer vjeruje brendu Gemini. “Stopa koju su nudili nije bila smiješna, pa ne zvuči kao Ponzi”, kaže on. “Mislio sam da su vrlo sigurna i puna poštovanja.”

Od povezivanja 16. studenog, korisnici Gemini Earna nisu čuli ništa od blizanaca Winklevoss ili Geminijevog osoblja za podršku o tome hoće li dobiti svoj novac natrag, prema JWeb.eth, koji sumnja da će to i vidjeti. Opet od svojih 77.000 dolara. “U biti sam pod dojmom da nikada neću vidjeti ni novčića od toga”, kaže on.

“Gemini se reklamira kao vrlo siguran i pouzdan, ali u smislu uvjeta pokopava činjenicu da vaša imovina nije tako sigurna kao što mislite.” cvrkut Drugi korisnik, Daniel Ball, rekao je da je položio svoje Gemini dolare — stablecoin koji je dizajniran da zadrži njihovu vrijednost — u program Gemini Earn.

U ponedjeljak, izvršni direktor Geminija Cameron Winklevoss objaviti Na Twitteru je objavljeno da je Gemini osnovao odbor vjerovnika kako bi pokušao nadomjestiti izgubljena sredstva klijenta i angažirao odvjetničku tvrtku Kirkland & Ellis. “Vraćanje vašeg novca naš je glavni prioritet i radimo punom parom”, Winklevoss On je rekao. Njegov brat, Tyler, šef Blizanaca, retvitao je svog brata Postovi. Gemini nije odgovorio na Forbes Zahtjev za komentar.

Jedan korisnik Gemini Profita po imenu Robert Smith cvrkut Kao odgovor na to, blizanci Winklevoss trebali su znati da je Genesis, njihov kreditni partner, u ozbiljnim problemima nakon što je Three Arrows Capital proglasio bankrot u srpnju. “Nije bilo pokušaja da nas se upozori”, rekao je Smith.

Genesisova matična tvrtka, Digital Currency Group — koju vodi kripto tajkun Barry Silbert — duguje svojoj podružnici Genesis gotovo 1,7 milijardi dolara, u dva odvojena zajma, uključujući 1,1 milijardu dolara koje je Genesis izgubio od Three Arrows Capitala u srpnju. DCG je kasnije preuzeo ovaj dug. “Razumijemo da je Genesis pauzirao isplate zbog problema s likvidnošću koji je rezultat neusklađenosti uvjeta likvidnosti između imovine i obveza Genesisa”, napisao je Gemini 16. studenog.

Pokrenut početkom 2021., Gemini Earn bio je dio vala poslova za posuđivanje kriptovaluta – zajedno s BlockFi-jem, Voyager Digitalom i Celsiusom; Klijentima je obećao godišnje povrate od “do 7,4%” na njihove kripto depozite. “Dizajnirali smo program koji našim klijentima daje mogućnost generiranja stvarnog povrata bez potrebe za prodajom jedne od najuspješnijih klasa imovine desetljeća,” rekao je Tyler Winklevoss, Gemini Earn izvorno priopćenje za javnost.

No Gemini je ubrzo proširio program Earn kako bi korisnicima omogućio zaradu na kamatama na netradicionalnijoj imovini. U svibnju 2021. Gemini je objavio da bi korisnici mogli zaraditi na Dogecoinu, kriptomemu koji je skočio na temelju spekulativnog interesa potaknutog uglavnom tweetovima Elona Muska. “Čovjek se osjeća kao da je dužd novac?” rekao je Noah Perlman, glavni operativni direktor Geminija. CNBC na vrijeme. “Kada usporedite cijene koje nudimo s onima koje možete dobiti na tradicionalnom tržištu novca ili CD-u, to je i do 100 puta više”, dodao je.

Prije prošlomjesečnog zamrzavanja, Gemini Earn nudio je kamatonosne proizvode na 51 različit token, uključujući do 5% godišnje kamate na Solanu.
sol
, kriptovaluta u koju je Sam Bankman-Fried bio rani ulagač, prema izvornoj odredišnoj stranici Gemini Earn (koja je u međuvremenu uklonjena). Gemini se na ovoj web stranici opisuje kao “jedna od najsigurnijih burzi kriptovaluta na kojoj možete kupovati, prodavati, pohranjivati ​​i zarađivati ​​kamate” na kriptovalutama.

Sve se svodi na veliki poraz Winkleviija, bivših olimpijskih veslača blizanaca 6′ 5″ koji su tužili Marka Zuckerberga za krađu njihove ideje za osnivanje Facebooka, a zatim uložili 65 milijuna dolara u dionice Facebooka (koje su dobili u nagodbi) u bitcoin bogatstvo. Prošlog ljeta, dok su se spremale nevolje na tržištima kriptovaluta, blizanci Winklevoss proveli su svoj cover bend, Mars Junction, diljem zemlje; Jedan je kritičar njihovu rutinu opisao kao “bogataše koji rade karaoke na usranom kruzeru”.

Privatni ulagači procijenili su Gemini na 7,1 milijardu dolara u krugu prikupljanja sredstava od 400 milijuna dolara u studenom 2021., dijelom zato što je burza obećala pružiti kamatonosne kripto proizvode ulagačima željnim povrata. Od tog vremena, Gemini Earn je klijentima posudio 4 milijarde dolara u kriptovaluti. Nije jasno je li se kreditna knjiga Gemini Earna smanjila ili porasla od tog datuma ili je Genesis na udici za više od 900 milijuna dolara koje je izgubio. Genesis nije odgovorio na Forbes Zahtjev za komentar.

“Veliko će pitanje biti znati što blizanci i/ili vjerovnici rade”, rekao je Daniel Kim iz FBG Capitala, tvrtke za kripto investicije sa sjedištem u Singapuru, u e-poruci. “Ako blizanci ne mogu ništa postići s Genesisom, hoće li pokušati sami pokriti dio/cijeli dug ili se odreći kapitala kao što je to učinio Bitfinex?” Dodao je, misleći na sestrinsku tvrtku izdavatelja stablecoina Tether, koja je prošle godine Tetheru vratila zajam od 550 milijuna dolara.

Kad bi Cameron i Tyler Winklevoss htjeli zaroniti u svoje osobno bogatstvo kako bi spasili svoje klijente, morali bi prodati svoje dionice Geminija ili svoje osobne kripto posjede. Nijedna opcija nije privlačna. Bilo kakva prodaja dionica Geminija vjerojatno bi došla s oštrim smanjenjem rejtinga od posljednjeg kruga prikupljanja sredstava, koji se dogodio na vrhuncu prošlogodišnjeg pada kriptovaluta. Procijenjena zaliha ovog dvojca od 56.000 bitcoina između njih trenutačno vrijedi oko 950 milijuna dolara — što je malo više od onoga za što se kaže da su korisnici Gemini Earna, i djelić od 3,8 milijardi dolara koliko su ti tokeni vrijedili prošle godine.

Neki kupci Geminija već zahtijevaju Winklevii plaćanje. 1 korisnik “Trebao bi sam otvoriti svoj novčanik” cvrkut U Cameronu Winklevossu. “Molim vas, popravite ovo i nemojte uništiti milijune života ovdje.”


Za savjete, pošaljite mi e-poštu na jhyatt@forbes.com

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *