February 2, 2023


glavne utičnice

 • Rak je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu, no znati koji obrazac prehrane može smanjiti rizik od raka ostaje izazov.
 • U nedavnoj studiji, istraživači su pregledali dostupne podatke usredotočujući se na cjelovite biljne dijete i ketogenu dijetu. Promatrali su kako se oba sustava odnose na rizik od raka i ishode za preživjele od raka.
 • Podaci podržavaju potpuno vegetarijansku prehranu više nego ketogenu prehranu. Međutim, postoje neke potencijalne dobrobiti prelaska na ketogenu dijetu, pa bi kombinacija obje dijete mogla imati jedinstvene prednosti za neke ljude koji žele smanjiti rizik od raka.

Dok je rak uzrokovan mnogim čimbenicima, prehrana posebno ima dubok učinak na rizik osobe.

Od mnogih dijeta koje se preporučuju za prevenciju i liječenje raka, dvije dobivaju najviše pažnje: keto dijeta i veganska dijeta.

U nedavnoj recenziji objavljenoj u gama onkologija, istraživači usporedba Dvije popularne dijete da vidimo koja ima više dokaza koji podupiru njezinu sposobnost smanjenja rizika od raka i poboljšanja zdravlja osoba koje su preživjele rak.

Pobjednik: Vegan.

Keto dijeta

 • Visok udio masti

 • Umjeren u proteinima

 • Sadrži nizak postotak ugljikohidrata

Autor studije Urvi Shah, MD, hemato-onkolog u Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, rekao je za Verywell da je pregled bio izazovan zbog količine studija posvećenih keto dijetama za rak u usporedbi s cjelovitim biljnim dijetama. No koristeći podatke iz kliničkih ispitivanja koje su dobili, istraživači su utvrdili da se biljna prehrana može bolje suprotstaviti nekoliko čimbenika rizika za rak, uključujući višak masnoće, upalu, inzulinsku rezistenciju i povišene razine inzulinu sličnog faktora rasta 1 (protein poznat za promicanje raka). razvoj raka).

Osim toga, jer je biljna hrana također bogata Fitokemikalije (Fitokemikalije) Poput flavonoida, nude antioksidanse u borbi protiv raka i protuupalne učinke, rekao je Shah.

Vegetarijanac naspram Keto: Koja je razlika?

Potpuna veganska prehrana usmjerena je na biljnu hranu bogatu hranjivim tvarima, poput orašastih plodova, voća, povrća i graha. Ima nizak udio masti s umjerenim do visokim unosom ugljikohidrata. Ljudi koji slijede ovu dijetu također ograničavaju unos prerađene hrane, ulja i životinjskih proizvoda.

S druge strane, keto dijeta se više usredotočuje na unos makronutrijenata nego na izbor određene hrane. Općenito, keto dijeta ima visok udio masti, srednji udio proteina i nizak udio ugljikohidrata.

Autori studije definirali su ketogenu dijetu kao dijetu bogatu životinjskim bjelančevinama s malo škrobnog povrća.

Ima li koristi od odabira keto dijete?

Ako dokazi idu u prilog cjelovite biljne prehrane, postoje li ikakve koristi od ketogene dijete? Prema Lauri Dority, MS, RD, LD, registriranoj dijetetičarki koja se specijalizirala za ketogenu dijetu, prva stvar koju treba shvatiti je da nisu sve keto dijete jednake. Zapravo, neki se mogu previše osloniti na biljke.

Dority je rekao da je izraz “ketogena dijeta” krovni izraz za različite aspekte unosa masti. Keto dijeta jedne osobe može biti bogata zasićenim mastima životinjskog podrijetla. Ali nečija bi se keto dijeta mogla fokusirati na biljne masti, poput maslinovog ulja i avokada.

Oba sustava mogu osigurati točne količine makronutrijenata za postizanje ketoze – učinka potrebnog za korištenje masti za energiju.

“Ne postoji pravilo koje kaže da ketogena dijeta mora uključivati ​​životinjske proizvode”, rekao je Doretti. “Ljudsko tijelo može ući u ketozu s biljnom hranom samo ako je dobro odabrana.”

Ako želite slijediti keto dijetu koja nudi neke od prednosti cjelovite biljne prehrane, usredotočite se na uključivanje:

 • Povrće bez škroba
 • avokado
 • masne ribe
 • Ekstra djevičansko maslinovo ulje
 • Makadamija orasi

Doretti je dodao da keto dijeta može ponuditi jedinstvene fiziološke dobrobiti za ljude s rakom — konkretno, kroz ono što je poznato kao Warburgov učinak.

“Većini stanica raka potrebne su velike količine glukoze da bi preživjele”, rekla je. “Dakle, teorija o smanjenju ugljikohidrata (glukoze) kako bi se pomoglo u borbi protiv raka sada je potekla od terapeutskog pristupa do korištenja ove dijete kao preventivnog alata.”

Na kraju dana, Shah podsjeća ljude da ne kompliciraju previše pri odabiru hrane.

“Kada ste u nedoumici, zapamtite da ako je hrana dobivena iz biljaka i nije prerađena, veća je vjerojatnost da će imati blagotvoran učinak na cjelokupno zdravlje pojedinca, rizik od pretilosti, rizik od dijabetesa i rizik od raka”, rekao je Shah. “Dakle, najbolje je dati prednost ovim namirnicama, koje uključuju mahunarke, sjemenke, orašaste plodove, cjelovite žitarice, voće i povrće, i to činiti glavninom vaših obroka.”

Što ovo znači za vas

I ketogena dijeta i potpuno vegetarijanska dijeta mogu ponuditi zdravstvene beneficije u onkološkom svijetu, ali kombiniranje ove dvije dijete za stvaranje potpuno vegetarijanskog načina prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata/visokim udjelom masti može biti “slatka točka” za ljude koji pokušavaju smanjiti njihov rizik oboljeli od raka ili podržati svoje zdravlje nakon raka.

Međutim, ako je pristup previše restriktivan, zdrav je potez fokusiranje na hranu bogatu hranjivim tvarima i ograničavanje rafiniranih slatkiša i ugljikohidrata.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *