June 4, 2023


Vlasti u Kanadi poduzimaju mjere kako bi bolje zaštitile kanadske ulagače u kriptovalute nakon kolapsa FTX-a i širenja infekcije.

Canadian Securities Administrators (CSA), odbor kanadskih pokrajinskih i teritorijalnih regulatora vrijednosnih papira, 13. prosinca objavio je ažuriranje o platformama za trgovanje kriptovalutama koje rade u zemlji.

Kanadska svemirska agencija rekla je da je nadležno tijelo ojačalo svoj pristup nadzoru platformi za trgovanje kriptovalutama proširivanjem postojećih zahtjeva.

Prema izjavi, sve tvrtke za trgovanje kriptovalutama koje posluju u Kanadi — domaće i strane — moraju se pridržavati novoproširenih uvjeta, koji ih sprječavaju da nude usluge trgovanja maržom ili polugom bilo kojem kanadskom klijentu.

Prošireni uvjeti također zahtijevaju od kanadskih pružatelja usluga razmjene kriptovaluta da odvoje skrbničku imovinu od poduzeća u vlasništvu platforme.

“Skrbnici će se općenito smatrati podobnima ako su regulirani od strane financijskog regulatora u Kanadi, Sjedinjenim Državama ili sličnoj jurisdikciji s nadzornim režimom za financijsko ponašanje i regulaciju”, navodi CSA u izjavi.

Vijeće je naglasilo da su čak i uz usvajanje ovih mjera kripto imovina ili bilo koji financijski proizvodi povezani s kripto imovinom visokorizična ulaganja te je pozvalo ulagače da ulažu samo koristeći platformu registriranu kod članova CSA.

CSA nije odmah odgovorila na Cointelegraphov zahtjev za komentar.

U novom priopćenju, CSA je spomenula svoju prethodnu komunikaciju s burzama kriptovaluta koje rade u Kanadi, izdanu 15. kolovoza 2022. Tijelo je izjavilo da očekuje obveze od neregistriranih burzi kriptovaluta koje rade u Kanadi dok provodi registraciju u obliku predregistracije poduzeće.

CSA poziv uslijedio je nedugo nakon što je FTX sklopio ugovor o kupnji kanadske kripto platforme Bitvo u lipnju 2022. FTX je prvotno planirao iskoristiti akviziciju kao dio svojih planova globalnog širenja. Međutim, Bitvo je na kraju uspio finalizirati akviziciju putem burze koja sada ne postoji, što je omogućilo tvrtki da nastavi s radom čak i nakon kolapsa FTX-a.

Povezano: SEC optužuje bivšeg izvršnog direktora FTX SBF-a za prijevaru investitora dan nakon uhićenja

Izvršna direktorica Bitvoa Pamela Draper rekla je za Cointelegraph u studenom da akvizicija nije dovršena jer su tvrtke radile na ispunjavanju uvjeta za zatvaranje, od kojih je najvažnije bilo regulatorno odobrenje Komisije za vrijednosne papire Alberte.