June 3, 2023


  • Izgubio sam 40 funti u godinu dana keto dijete, ali sam onda htio prestati.
  • Kako bih prestao pušiti bez potpunog vraćanja težine, koristio sam Keto održavanje.
  • Keto održavanje je razdoblje kada povećavate broj ugljikohidrata i smanjujete unos masti.

Kad sam započela keto dijetu, bila sam najteža ikad.

Do kraja 12 mjeseci smršavio sam 40 funti. Provođenje keto dijete bilo je lakše nego što sam očekivao, jeo sam hranu koju sam volio i uvijek sam se osjećao sito.

Smršaviti mi je bio prvotni cilj, ali nakon godinu dana počela sam ne upoznavati svoje tijelo i gubiti obline. Moj problem je bio u tome što ako prestanem s keto, kako se neću vratiti na težini?

Dakle, kada je moje tijelo doseglo točku u kojoj sam se osjećao zdravim i snažnim, posavjetovao sam se s nutricionistima kako bih započeo svoju verziju “keto održavanja”, što je prijelaz sa stroge keto dijete kada postupno povećavate broj ugljikohidrata i smanjujete unos masti .

Neki odlučuju ostati na keto-friendly hrani, ali povećavaju unos ugljikohidrata zelenim povrćem. Drugi odlučuju uključiti hranu izvan keto i držati se manje od 50 grama ugljikohidrata. Neki to razdoblje koriste za prijelaz na uravnoteženu, cjelovitu prehranu bez ograničenja.

Iako je kod mene djelovala, važno je napomenuti da keto dijeta nije idealna za svakoga i može imati rizike. Ovo su koraci koje sam poduzela sa svojom mrežom stručnjaka slušajući svoje tijelo. Važno je posavjetovati se s liječnikom prije nego što drastično promijenite način prehrane.

Iskoristio sam 6 mjeseci održavanja kako bih prešao s dijete i osigurao da mogu održavati zdravu težinu

Pretpostavljam da mi je prijelaz bio lakši zato što sam bio na čistoj keto prehrani – verziji dijete koja se fokusira na ukupnu opskrbu masnoćom s mononezasićenim i polinezasićenim mastima poput ribe, avokada i sjemenki.

Umjesto da živim prema ugodnim makro brojevima koji bi povećali unos masti, slušao sam svoje tijelo i uravnotežio zdrave masti s ugljikohidratima iz proizvoda biljnog podrijetla kako bih nadoknadio dnevni unos hrane.

U prvih nekoliko mjeseci održavanja ketoa, počeo sam povećavati broj ugljikohidrata.

Na strogoj keto dijeti, moj broj ugljikohidrata bio je 20-30 grama dnevno (uglavnom zeleno povrće). U prvom mjesecu održavanja keto režima, povećao sam unos ugljikohidrata na 45-50 grama dnevno, dok sam smanjio unos masti kako bih nadoknadio razliku. Zadržao sam isti unos proteina i popis nutrijenata.

Usredotočio sam se na to da jedem više zelenog povrća dok sam jelima dodavao manje zdravih masnoća. Još uvijek kuham na ulju i jedem masne komade mesa, ali izbacujem masne bombe ili avokado i orašaste plodove.

Otprilike dva do četiri mjeseca jeo sam oko 50 do 60 grama ugljikohidrata dnevno. Također sam se odvažio na voće i povrće koje ima više ugljikohidrata, poput tikve i mrkve.

U petom i šestom mjesecu održavanja, napravio sam korak unatrag od brojanja makronaredbi i počeo otvoriti svoju prehranu na više namirnica, uključujući malo mliječnih proizvoda. Započela sam paleo dijetu koja se sastoji od mesa, orašastih plodova, sjemenki, zdravih ulja i namirnica (uključujući većinu voća i povrća).

U šestom mjesecu sam počela jesti hranu koju sam jela prije ketoze i vidjela kako reagira na moje tijelo.

Na primjer, prvi zalogaj tradicionalne pločice mliječne čokolade sa šećerom od trske nakon godinu i pol dana nejedenja šećera bio je vrlo sladak. Nisam mogao vjerovati da sam tako dugo jeo šećer, a da nisam vidio koliko je nevjerojatno sladak. Moja omiljena hrana oduvijek je bio krumpir, ali kad sam ga pojela 18 mjeseci kasnije, imao je prvi okus i srce mi se slomilo.

Šesti mjesec preuzima elemente keto, paleo i mojih novih prehrambenih preferencija ili averzija i čini ih svojima. Također sam naučio zbog čega se osjećam energično nakon jela ili zbog čega se osjećam napuhnuto ili umorno.

Sve u svemu, keto održavanje je uspjelo za mene i moj stil života

Omlet i pola avokada.

Iako trenutno ne slijedim keto dijetu ili keto dijetu za održavanje, često posjećujem životni stil ove dvije vrste jela.

Rachel Huzzey / InsajderDok sam 12 mjeseci uzimao keto i šest mjeseci na održavanju ketoa, izgubio sam 40 funti i osjetio mir i ljubav s načinom na koji sam se osjećao (na stranu slika tijela).

Tijekom petog i šestog mjeseca dobio sam nekoliko kilograma. No sljedeće dvije godine moja je težina općenito ostala u istom rasponu od 5 funti. Kao netko tko može stalno varirati 5 funti dnevno, nisam mogao vjerovati.

Moje tijelo je u tom trenutku bilo točno tamo gdje je željelo biti.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *