March 25, 2023


Kako kupiti Bitcoin dionice: 3 jednostavna načina za to

Ovaj članak objašnjava kako kupiti bitcoin dionice, što se razlikuje od kupnje bitcoina. Bitcoin dionica je ugovor koji investitoru izdaje burza koja izdaje Bitcoin dionicu.

Posjedovanje bitcoin dionica nije isto što i posjedovanje bitcoina. “Bez ključeva, bez enkripcije” odražava ideju da kada investitori kupe kriptovalutu na jednoj od ovih burzi, oni ne posjeduju kriptovalutu.

Prije nego što objasnimo kako kupiti bitcoin dionice (jednostavno je!), objasnit ćemo što je bitcoin, kako ga kupiti i prodati i zašto može, ali ne mora biti pravi izbor za vaš portfelj.

Što je bitcoin?

Najjednostavnija definicija Bitcoina je da je to digitalna valuta koja postoji neovisno o bilo kojoj vladi, državi ili financijskoj instituciji. Jedan od atraktivnih aspekata Bitcoina je da je decentraliziran. Možete ga prenositi između dvije strane (peer to peer) bez potrebe za posrednikom. Svaka transakcija ostaje u javnoj knjizi transakcija koja se naziva blockchain.

Za mnoge pojedince privlačnost bitcoina dolazi iz činjenice da je to valuta za koju su njezini kreatori rekli da se nikada neće promijeniti. Postoji samo 21 milijun bitcoina. Nakon rudarenja, bitcoini se više neće generirati. U teoriji, to bi cijenu svakog dostupnog bitcoina učinilo vrijednijom.

3 načina za kupnju bitcoina

Bitcoin je jedna vrsta kriptovalute. Zapamtite da su svi bitcoini kriptovalute, ali nisu sve kriptovalute bitcoini. Međutim, odgovor na pitanja “Kako mogu kupiti bitcoin?” i “Kako mogu kupiti kriptovalutu?” To je u osnovi ista stvar.

Ako konkretno želite kupiti bitcoin, možete postaviti upit “kako kupiti bitcoin” kako biste pronašli web mjesto koje vam omogućuje korištenje vaše kreditne kartice za kupnju bitcoina.

Kupnja Bitcoina kreditnom/debitnom karticom

Tražite kako brzo doći do bitcoina, a ne želite ih sami pohraniti? Koristite kreditnu/debitnu karticu. Mnoge web stranice (kao što je Coinbase) omogućuju vam kupnju kreditnom karticom. Kada ste na stranici, slijedite nekoliko jednostavnih koraka:

  1. Stvorite račun
  2. Prođite kroz postupak za potvrdu svog identiteta (ovo će potrajati nekoliko minuta)
  3. Koristite svoju kreditnu/debitnu karticu za financiranje svog računa.
  4. Nakon što vaš račun bude financiran, idite na stranicu da kupite bitcoin. Većina stranica omogućuje vam kupnju frakcijskih bitcoina s iznosima od samo 5 USD.

Kupite Bitcoin na burzi

Kao što smo gore naveli, razmislite o kupnji bitcoina na burzi. To je još jedan način za kupnju bitcoina bez zadržavanja vaših kovanica. Ova metoda je gotovo ista kao kupnja kreditnom/debitnom karticom, osim što ćete novac morati položiti s bankovnog računa.

Kupujte s Bitcoin bankomata

Da, Bitcoin bankomati postoje. Postupak korištenja Bitcoin bankomata može varirati ovisno o vrsti stroja i vašoj zemlji. Učite iz ovog korisnog vodiča ako želite znati kako dobiti bitcoine s bankomata.

Kako kupiti bitcoin

Kupnja bitcoina je relativno jednostavan proces. Ali kako ćete ga kupiti ovisi pomalo o tome kako ga planirate pohraniti. U nastavku je kratak pregled koraka potrebnih za uspješnu kupnju bitcoina.

Korak 1: Pronađite Bitcoin.

Bit će to sjajan početak ako čitate ovaj članak. Međutim, ako vam je ovo prvi put da posjedujete bitcoin, morat ćete napraviti neovisno istraživanje kako biste utvrdili odgovara li posjedovanje bitcoina vašem stilu i ciljevima ulaganja. Kriptovaluta vam je možda nova, ali takve su bile i zalihe kanabisa 2018. Tada ste mogli otići na internet i pitati: “Što trebate znati o zalihama marihuane?”

Razmislite o tome da postanete član MarketBeat All-Access. Dobivate pristup istraživanju svjetske klase koje može odgovoriti na osnovna pitanja kao što su “što su blue-chip dionice”, a također vam može pomoći da zaronite u sektore u nastajanju. Mnogi izvori mogu vam pomoći da saznate više o zalihama konoplje i marihuane.

Također, morate razlikovati bitcoin od drugih oblika kriptovalute. U sektoru kriptovaluta postoji više od 4000 različitih valuta ili tokena.

MarketBeat ima resurse za učenje o “Što su kriptovalute?” i “Kako zaroniti u dionice kriptovaluta.”

Korak 2: Odaberite burzu ili brokersku kuću.

Ponekad možete kupiti i prodati bitcoin od istog brokera kojeg koristite za kupnju i prodaju dionica. Ovo može biti opcija ako vam je ugodno dopustiti da treća strana drži vaše bitcoine. Mjenjačnica ili brokerska kuća posjeduje bitcoin, ali vi imate pristup njemu.

Kako biste bili sigurni da posjedujete kriptovalutu, morate pronaći namjensku kripto mjenjačnicu koja vam omogućuje uplatu bitcoina izravno u vaš digitalni novčanik. Htjet ćete odgovoriti na nekoliko pitanja kao što su je li stranica sigurna, koje naknade naplaćuje, jesu li vaša sredstva osigurana od prijevare ili krađe i radi li mjenjačnica u vašoj državi ili zemlji.

Korak 3: Odaberite način pohranjivanja bitcoina.

Prvo postavite digitalni novčanik, vrući ili hladni novčanik. Idite na odjeljak Kako pohraniti Bitcoin za više informacija o razlici između ova dva novčanika kako biste odlučili koji više odgovara vašim potrebama.

Korak 4: Potvrdite svoj identitet.

Jeste li čuli za Know Your Customer (KYC)? Iako mnogi pojedinci vole relativnu anonimnost svojih transakcija kriptovalutama, mnoge mjenjačnice žele imati neki način provjere vašeg identiteta. Štiti burzu od pranja novca i prijevara.

Korak 5: Deponirajte sredstva i kupite bitcoine.

Nakon što odaberete način pohranjivanja bitcoina i potvrdite svoj identitet, spremni ste za kupnju. Ovo je lakši dio jer je postupak isti koji biste koristili kada kupujete druge dionice. Morate navesti izvor plaćanja (obično vaš bankovni račun) kojem burza ima pristup za financiranje vašeg računa za trgovanje. Nakon što uplatite sredstva na svoj račun, možete jednostavno kupiti bitcoin kao što biste kupili dionice.

Napomena: Budući da je cijena jednog Bitcoina nekoliko tisuća dolara (više od 16 000 USD u trenutku pisanja ovog teksta), možda ćete morati kupiti mali dio Bitcoina.

Alternativni načini kupnje bitcoina

Jedan od najpopularnijih načina ulaganja u bitcoin bez posjedovanja digitalne valute je kroz uzajamni fond ili fond kojim se trguje na burzi (ETF) povezan s cijenom bitcoina. Postoje i mnoge dionice tvrtki vezanih uz blockchain tehnologiju. Na primjer, možete kupiti dionice u Coinbase Global Inc. (NASDAQ: COIN), poznata mjenjačnica kriptovaluta. Ovo je neizravan način kupnje bitcoina, ali može privući ulagače manje tolerantne na rizik.

Također je moguće da ulagači kupe bitcoine na stranici za peer-to-peer plaćanje. PayPal Holdings Inc. (NASDAQ: PYPL) za kupnju bitcoina pojedincima uz Ethereum, Litecoin ili bitcoin cash.

Kako pohraniti bitcoin

Kako ćete kupiti bitcoin djelomično će ovisiti o tome kako planirate pohraniti svoj bitcoin. Budući da Bitcoin fizički ne postoji, ne postoji ništa što se može “držati” u fizičkom obliku.

Dakle, kako investitori gomilaju zalihe bitcoina? Upamtite da je bitcoin u biti dio koda. Štoviše, to je dio koda koji je zaštićen kriptografijom. To znači da bitcoin transakcije zahtijevaju javni ključ i privatni ključ. Ovi ključevi djeluju kao jedinstveni identifikatori i omogućuju decentralizirane bitcoin transakcije.

  • javni ključ: Javni ključ šifrira transakciju prije nego što se dogodi i potpisuje je nakon provjere. Ne možete dodati transakciju u blockchain dok se ne potvrdi pomoću javnog ključa. Svatko može vidjeti vaš javni ključ, a njegovo dijeljenje ne čini vaše bitcoine ranjivima. Javni ključevi su poput poštanskog sandučića u poštanskom uredu. To je adresa na koju pojedinci ili organizacije mogu slati bitcoine.
  • tajni ključ: Privatni ključ je vaša jedinstvena “lozinka” za digitalno potpisivanje bitcoin transakcije. Privatni ključ obično je kod s mnogo znakova. Imperativ je da svoj privatni ključ ne dijelite ni s kim i da napravite sigurnosnu kopiju pohrane privatnog ključa. Ovo je ključ vašeg poštanskog sandučića. Jednostavno rečeno, nitko ne može pristupiti vašem bitcoinu bez ovih ključeva. Nažalost, to također znači da ne možete pristupiti svom bitcoinu bez ovih ključeva. Mnogi ulagači u bitcoin nemaju pristup svojim bitcoinima samo iz tog razloga.

Dakle, gdje čuvate svoj ključ? Ako kupite bitcoin dionice, burza ih drži.

Međutim, kao što smo rekli, posjedovanje Bitcoin dionica razlikuje se od posjedovanja Bitcoina. Kao što su ulagači primijetili s kolapsom nekih velikih burzi kriptovaluta, držanje bitcoina na burzi može ograničiti vaš pristup vašim bitcoinima kada želite prodati.

Za većinu vlasnika kriptovalute odgovor je digitalni novčanik. To ima dva oblika o kojima ćemo govoriti u nastavku.

Vrući novčanici protiv hladnih novčanika

Privatni ključevi mogu se pohraniti i zaštititi lozinkom u digitalnom novčaniku. Dvije glavne vrste kripto novčanika su vrući novčanici i hladni novčanici.

  • Vrući novčanici: Hot novčanici povezuju se s internetom, što ih čini korisnim za brzo trgovanje ili trošenje bitcoina. Vrući novčanici mogu imati mnoge oblike, uključujući web novčanike, mobilne novčanike ili desktop novčanike.
  • hladni novčanici: Hladni novčanici su fizički uređaji slični USB uređajima koji općenito koštaju između 50 i 150 USD. Hladni novčanici se ne spajaju na internet. Bolja je opcija držati veće količine bitcoina za izgradnju bogatstva. Hladni novčanici su vrlo siguran način za pohranu vaših privatnih ključeva. Čak i ako je uređaj ukraden ili izgubljen, nitko ne može pristupiti vašem bitcoinu ako ne zna vaš privatni ključ. Hladni novčanici mogu biti u obliku hardverskih ili papirnatih novčanika.

Kako prodati bitcoin

Ako ulažete u bitcoin putem mjenjačnice kriptovaluta ili brokerske kuće, prodaja je jednostavna kao i kupnja. U većini slučajeva možete prodati svoj bitcoin u nekoliko jednostavnih koraka. U mnogim slučajevima sredstva možete dobiti odmah. Također možete prodavati bitcoine koristeći bitcoin bankomat ili debitnu karticu.

Ne zaboravite da ćete imati naknade kada prodajete s razmjene ili platforme. Međutim, za mnoge ulagače, jednostavnost kupnje i prodaje svojih bitcoina brzo i jednostavno nadoknađuje nominalnu naknadu.

Trebate li kupiti bitcoin?

Iako postoji od 2009. godine, bitcoin je još uvijek u povojima. Kao i svaka nova klasa imovine, postoje polarizirana mišljenja s obje strane. Za neke ulagače bitcoin predstavlja budućnost novca i oni ulažu velika sredstva u bitcoine i kriptovalute.

S druge strane, neki investitori smatraju bitcoin u najboljem slučaju kolekcionarskim predmetom, a u najgorem slučaju bezvrijednom modom. Ti ulagači priznaju prednosti blockchain tehnologije, ali ne vide bitcoin kao održivu klasu imovine.

Drugi su pak negdje između. Dobra vijest je da se možete izložiti bitcoinu bez ulaganja bogatstva. Bilo da ste pravi vjernik ili samo netko dovoljno znatiželjan da uloži mali iznos u bitcoin, možete početi malim koracima.

Prije nego što razmislite o Coinbase Globalu, ovo ćete htjeti čuti.

MarketBeat prati najbolje ocijenjene i najuspješnije istraživačke analitičare Wall Streeta i dionice koje preporučuju svojim klijentima na dnevnoj bazi. MarketBeat je identificirao pet dionica za koje vrhunski analitičari potiho šapuću svojim klijentima da ih kupe sada prije nego što ih zahvati šire tržište… ​​a Coinbase Global nije bio na popisu.

Iako Coinbase Global trenutno ima ocjenu “Drži” među analitičarima, analitičari s višom ocjenom vjeruju da je ovih pet dionica bolja kupovina.

Ovdje pogledajte pet dionica

Vodič za početnike za ulaganje u dioniceSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *