March 21, 2023


Tržište kriptovaluta pretrpjelo je udarac ove godine, izbrisavši preko 2 trilijuna dolara svoje vrijednosti od vrhunca u studenom 2021. Kriptovalute su pod pritiskom nakon kolapsa glavne burze FTX.

Jonathan Ra | Norphoto | Getty Images

Godine 2022. započela je nova “kripto zima”, jer su značajne tvrtke diljem svijeta propale, a cijene kriptovaluta spektakularno pale. Događaji u godini iznenadili su mnoge investitore i znatno otežali zadatak predviđanja cijene Bitcoina.

Tržište kriptovaluta bilo je preplavljeno stručnjacima koji su bjesomučno raspravljali o tome kamo će bitcoin ići sljedeći put. Bio je uglavnom pozitivan, iako su neki točno predviđali da će kriptovaluta pasti ispod 20.000 dolara po kovanici.

No mnogi promatrači tržišta bili su zatečeni u turbulentnoj godini za kriptovalute, budući da su neuspjesi tvrtki i projekata visokog profila izazvali šok u cijeloj industriji.

Počelo je u svibnju kolapsom terraUSD-a, ili UST-a, algoritamskog stabilcoina koji je trebao biti vezan za američki dolar. Njegov neuspjeh doveo je do kolapsa terraUSD-ovog sestrinskog tokena Luna i pogodio tvrtke koje su bile izložene objema kriptovalutama.

Three Arrows Capital, hedge fond s optimističkim stavovima o kriptovalutama, upao je u likvidaciju i podnio zahtjev za stečaj zbog izloženosti terraUSD-u.

Zatim je u studenom došlo do kolapsa FTX-a, jedne od najvećih burzi kriptovaluta na svijetu koju je vodio Sam Bankman-Fried, izvršni direktor koji je često bio u središtu pozornosti. Posljedice FTX-a nastavljaju se širiti industrijom kriptovaluta.

Povrh neuspjeha specifičnih za kriptovalute, ulagači su se također morali boriti s rastućim kamatnim stopama, koje su vršile pritisak na rizičnu imovinu, uključujući dionice i kriptovalute.

Bitcoin je pao za oko 75% otkako je u studenom 2021. dosegao najvišu vrijednost svih vremena od gotovo 69 000 USD, a više od 2 trilijuna USD izbrisano je iz vrijednosti cjelokupnog tržišta kriptovaluta. U petak se bitcoinom trgovalo ispod 17.000 dolara.

CNBC se obratio ljudima koji stoje iza nekih od najhrabrijih poziva o cijenama bitcoina u 2022., pitajući ih kako su pogriješili i jesu li događaji ove godine promijenili njihov pogled na najveću svjetsku digitalnu valutu.

Tim Draper: 250.000 dolara

Godine 2018., na tehnološkoj konferenciji u Amsterdamu, Tim Draper predvidio je da će bitcoin dosegnuti 250.000 dolara do kraja 2022. Slavni investitor iz Silicijske doline nosio je ljubičastu kravatu s logotipom bitcoina, pa čak i Izveo je rep O digitalnoj valuti na pozornici.

Četiri godine kasnije, čini se malo vjerojatnim da će se Draperov poziv ostvariti. Kada su ga ranije ovog mjeseca upitali o njegovom cilju od 250.000 dolara, osnivač Draper Associatesa rekao je za CNBC da je 250.000 dolara “još uvijek digitalno” — ali produljuje svoje predviđanje za šest mjeseci.

Investitor rizičnog kapitala Tim Draper: Bitcoin je 'decentraliziran, otvoren i transparentan'

“Očekujem da će putovanje u kvalitetne i decentralizirane kriptovalute poput bitcoina i neke od slabijih kovanica postati relikvije”, rekao je CNBC-u putem e-pošte.

Bitcoin bi trebao porasti za gotovo 1400% u odnosu na svoju trenutnu cijenu od nešto ispod 17 000 dolara da bi se Draperovo predviđanje ostvarilo. Njegovo obrazloženje je da unatoč likvidaciji tržišnih igrača visokog profila poput FTX-a, ostaje ogromna neiskorištena demografija za bitcoin: žene.

“Pretpostavio bih da s obzirom na to da 80% maloprodajne potrošnje kontroliraju žene i da samo 1 od 7 bitcoin novčanika trenutno drže žene, brana će uskoro puknuti”, rekao je Draper.

Nexo: 100.000 dolara

Guido Buehler: 75.000 dolara

Dana 12. siječnja Guido Bühler, bivši izvršni direktor švicarske Ciba banke, koja se fokusira na kriptovalute, rekao je da njegova tvrtka ima “interni model vrednovanja” između 50.000 i 75.000 dolara za bitcoin u 2022. godini.

Buehlerovo razmišljanje bilo je da bi institucionalni ulagači pomogli podići cijenu.

Izvršni direktor SEBA banke kaže da institucionalni ulagači traže pravo vrijeme da uđu u kriptovalute

U to vrijeme bitcoin se trgovao između 42.000 i 45.000 dolara. Bitcoin nikada nije dostigao 50.000 dolara u 2022.

Izvršni direktor, koji sada vodi vlastitu investicijsku i savjetodavnu tvrtku, rekao je da je 2022. bila “užasna godina”, odgovarajući na pitanja CNBC-a o tome što je pošlo po zlu s pozivom.

“Rat u Ukrajini u veljači šokirao je paradigmu globalnog sustava i financijskih tržišta”, rekao je Boehler, ukazujući na posljedice povećane volatilnosti tržišta i rastuće inflacije u svjetlu poremećaja u robama poput nafte.

Još jedan ključni čimbenik bilo je “shvaćanje da su kamatne stope još uvijek pokretač za većinu klasa imovine”, uključujući kriptovalute, što je “bio težak udarac za kripto zajednicu, jer je postojalo uvjerenje da ova klasa imovine nije povezana s tradicionalnom imovinom.”

Buehler je rekao da su nedostatak upravljanja rizikom u industriji kriptovaluta, nedostatak regulacije i prijevara također glavni čimbenici koji utječu na cijenu.

Međutim, glavni izvršni direktor i dalje je optimističan po pitanju bitcoina, rekavši da će dosegnuti 75.000 dolara “nekad u budućnosti”, ali da je “sve stvar vremena”.

“Vjerujem da je BTC dokazao svoju snagu tijekom krize od 2008. i nastavit će to činiti.”

Paolo Arduino: 50.000 dolara

Paolo Ardoino, glavni tehnološki direktor Bitfinexa i Tethera, rekao je za CNBC u travnju da očekuje da će bitcoin pasti naglo ispod 40.000 dolara, ali da će završiti godinu “mnogo iznad” 50.000 dolara.

“Ja sam bitcoin bikovska osoba… Vidim da se mnogo toga događa u ovoj industriji i toliko je zemalja zainteresirano za usvajanje bitcoina da sam stvarno siguran”, rekao je tada.

CTO u Bitfinexu predviđa da će Bitcoin biti

Na dan intervjua bitcoin se trgovao po cijeni od preko 41.000 dolara. Prvi dio Ardoino poziva bio je točan – bitcoin je pao ispod 40.000 dolara. Ali nije se oporavila.

U naknadnoj e-poruci ovog mjeseca, Arduino je rekao da vjeruje u otpornost Bitcoina i blockchain tehnologije koja stoji iza njega.

Za CNBC je rekao: “Kao što je ranije spomenuto, predviđanja je teško napraviti. Nitko nije mogao predvidjeti niti predvidjeti koliko će kompanija, koje globalna zajednica tako visoko cijeni, propasti na tako spektakularan način.”

“Još uvijek postoje neke opravdane zabrinutosti i pitanja o budućnosti kriptovalute. To je možda nestabilna industrija, ali tehnologije razvijene iza nje su nevjerojatne.”

Deutsche Bank: 28.000 dolara

Jedna od glavnih tema u 2022. bila je korelacija Bitcoina s američkim burzovnim indeksima, posebno visokotehnološkim Nasdaq 100. U lipnju su analitičari Deutsche Bank objavili bilješku da bi bitcoin godinu mogao završiti po cijeni od blizu 27.000 dolara. U vrijeme pisanja ovog teksta, bitcoin se trgovao na nešto više od 20.000 dolara.

To se temeljilo na uvjerenju analitičara kapitala iz Deutsche Bank da će S&P 500 porasti na 4750 dolara do kraja godine.

No, malo je vjerojatno da će se ovaj poziv ostvariti.

Kako je kolaps kriptovalute od 60 milijardi dolara zabrinuo regulatore

Marion Laborie, jedna od autorica preliminarnog izvješća Deutsche Bank o kriptovalutama u lipnju, rekla je da banka sada očekuje da će bitcoin završiti godinu na oko 21.000 dolara.

“Visoka inflacija, monetarno stezanje i spor gospodarski rast vjerojatno će povećati pritisak na ekosustav kriptovaluta”, rekao je Laborie za CNBC, dodajući da bi tradicionalna imovina poput obveznica mogla početi izgledati privlačnija ulagačima od bitcoina.

Laboure je također rekao da veliki padovi i dalje pogađaju raspoloženje.

“Svaki put kada veliki igrač u industriji digitalnih valuta propadne, ekosustav trpi krizu povjerenja”, rekla je.

“Osim nedostatka regulacije, najveće prepreke kriptovalute su transparentnost, sukobi interesa, likvidnost i nedostatak pouzdanih dostupnih podataka. Kolaps FTX-a podsjetnik je da ti problemi ostaju neriješeni.”

JPMorgan: 13.000 dolara

U istraživačkoj bilješci od 9. studenog, analitičar JPMorgana Nikolaos Panegirzoglou i njegov tim predvidjeli su da će cijena bitcoina pasti na 13.000 dolara “u nadolazećim tjednima”. Imali su koristi od retrospektive nakon FTX-ove krize likvidnosti, za koju su rekli da će uvesti “novu fazu kripto razduživanja”, stavljajući negativan pritisak na cijene.

Analitičari kažu da je trošak koji je rudarima potreban za proizvodnju novih bitcoina povijesno djelovao kao “donja cijena” za cijenu bitcoina i vjerojatno će ponovno pasti na najnižu razinu od 13.000 dolara viđenu tijekom ljetnih mjeseci. Ovo nije tako daleko od trenutne cijene Bitcoina kao neka druga predviđanja, ali je još uvijek znatno ispod cijene od petka od nešto manje od 17.000 dolara.

Glasnogovornik JPMorgana rekao je da Panigirzoglu “nije dostupan za daljnje komentare” o projekcijama svog istraživačkog tima.

Ultimativno strateško istraživanje: 13 000 USD

Bitcoin bi mogao pasti čak i do 13.000 dolara kako Fed pooštrava, upozorava strateg

Na pitanje kako se osjeća o današnjem pozivu, Harnett je rekao da je “vrlo sretan što može istaknuti da smo još uvijek u procesu deflacije u mjehuru bitcoina” i da je pad od blizu 13.000 dolara još uvijek na kartama.

“Mjehurići obično imaju oko 80% refleksije”, rekao je odgovarajući na pitanja poslana e-poštom.

S obzirom da je američka središnja banka spremna dodatno povećati kamatne stope iduće godine, produljeni pad ispod 13.000 USD na 12.000 USD ili čak 10.000 USD nakon toga ne može se isključiti, prema Harnettu.

“Nažalost, ne postoji intrinzični model vrednovanja za ovu imovinu – zapravo, nema dogovora radi li se o robi ili valuti – što znači da postoji svaka mogućnost da bi to moglo pasti ako vidimo niske uvjete likvidnosti i/ili neuspjeh entiteta/burze”, rekao je. drugi digitalni.

Mark Mobius: 20.000 dolara, zatim 10.000 dolara

Carol Alexander: 10.000 dolara

U prosincu 2021., mjesec dana nakon najveće vrijednosti bitcoina svih vremena, Carol Alexander, profesorica financija na Sveučilištu u Sussexu, rekla je da očekuje da će bitcoin pasti na 10.000 dolara “ili više” 2022. godine.

Bitcoin je u to vrijeme pao oko 30% u odnosu na rekord od blizu 69.000 dolara. Međutim, mnogi ljudi koji su u to vrijeme govorili o kriptovaluti očekivali su veće dobitke. Alexander je bio jedan od rijetkih glasova koji su išli protiv žita.

Kako je Wall Street naučio voljeti Bitcoin

“Da sam sada investitor, razmislila bih o tome da uskoro izađem iz Bitcoina jer će se njegova cijena vjerojatno srušiti iduće godine”, rekla je tada. Njegov medvjeđi poziv temeljio se na ideji da bitcoin ima malu intrinzičnu vrijednost i da se uglavnom koristi za “spekulacije”.

Bitcoin nije pao nisko kao 10.000 dolara — ali Alexander se osjeća dobro zbog njezinog predviđanja. “U usporedbi s predviđanjima drugih ljudi, moje je bilo daleko najbliže”, rekla je u komentarima poslanim e-poštom za CNBC.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *