January 31, 2023


Keto dijeta je posljednjih godina postala jedna od najpopularnijih dijeta za mršavljenje. Dolazi s nekim strogim pravilima kojih se morate pridržavati, što uključuje unos manje od 50 grama ugljikohidrata dnevno. Nepotrebno je reći da to nije lako učiniti i mnoge od uobičajenih namirnica nisu na stolu. Razmislite: kruh, peciva, malo voća i malo mahunarki. Kad ovo čujete, možda ćete se zapitati, Je li slanutak keto?

Prije nego počnete, trebali biste znati kako keto dijeta funkcionira. To je dijeta s malo ugljikohidrata, a cilj joj je prebaciti tijelo s korištenja preferiranog izvora goriva, glukoze, na sagorijevanje masti za energiju. Da biste to učinili, vaše tijelo najprije mora potrošiti pohranjene ugljikohidrate, što može potrajati nekoliko dana. Dalje, maksimalna količina ugljikohidrata koju možete pojesti kako biste održali ovaj proces varira od osobe do osobe i može ovisiti o veličini tijela, dobi, hormonima (dobu u mjesecu) i drugim čimbenicima.

Humus se radi od mljevenog slanutka. Pola šalice slanutka sadrži oko sedam grama proteina, 22,5 grama ugljikohidrata (6 grama vlakana) i 2 grama masti. “Iako se većina namirnica može uklopiti u ketogenu dijetu, slanutak sadrži priličnu količinu ugljikohidrata, što čini boravak unutar dopuštene količine ugljikohidrata još isplativijim,” kaže Melissa Majumdar, RD, CSOWN, LDN, glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku. poteškoća”. .

Dakle, gdje vas to ostavlja s humusom? Evo što misle stručnjaci i kako možete uživati ​​u ovom ukusnom zalogaju dok ste na ketohrani.

Ovaj sadržaj je uvezen iz glasanja. Možda ćete moći pronaći isti sadržaj u drugom formatu ili ćete možda moći pronaći više informacija na njihovoj web stranici.

Koliko ugljikohidrata ima slanutak?

To ovisi o vrsti slanutka koji jedete i načinu pripreme. Humusu se mogu dodati začini, ulja i bilje, što može pridonijeti preopterećenju ugljikohidratima. Ali općenito, broj ugljikohidrata u humusu je prilično ujednačen – dvije žlice humusa sadrže oko pet grama ugljikohidrata.

“Količina slanutka koju osoba može pojesti dok pokušava zadržati maksimalnu granicu ugljikohidrata tijekom dana ovisit će o tome koliko ugljikohidrata tijelo normalno treba, koji slanutak jede i koju drugu hranu koja sadrži ugljikohidrate je pojela tijekom dana, “ bilježi Majumdar. Dakle, možete jesti slanutak dok ste na keto, samo nemojte poludjeti i pažljivo birajte stranu.

Uključivanje slanutka u vašu prehranu također vam donosi snažne zdravstvene prednosti. “Slanutak sadrži vlakna, zdrave masti, proteine ​​i vitamine B, što ga čini nutritivno bogatom hranom”, objašnjava Majumdar. “To je izvrstan umak za povrće s niskim udjelom ugljikohidrata poput krastavaca, celera, rotkvice ili kriški paprike za dodavanje dodatnih vlakana, vitamina C, vitamina A, boju i hrskavost prehrani.”

Što možete jesti sa slanutkom dok ste na keto?

Postoji mnogo načina na koje se možete zabaviti, a pritom smanjiti unos ugljikohidrata. Slanutak se može koristiti za umakanje povrća kao što je gore navedeno ili kao preljev za salatu.

Slanutak može biti i izvrstan dodatak vašim predjelima: možete ga koristiti kao umak za piletinu, ribu, mesne okruglice ili tofu. Naravno, možete ga uzimati i samog ili ga razrijediti jogurtom ili maslinovim uljem.

Koje su neke alternative slanutku koje možete jesti na keto dijeti?

Ako tražite hranu koja je slična slanutku, ali ima manje ugljikohidrata, razmislite o ovim opcijama.

  • Tahini. “Tahini je tahini pasta, koja je kremasta i orašastog okusa, a često se dodaje humusu”, kaže Majumdar. Sadrži tri grama ugljikohidrata, dva grama vlakana, osam grama masti i tri grama proteina po žlici.
  • Chimichurri. Chimichurri je preljev od peršina ili salsa od maslinovog ulja, češnjaka, bijelog octa i ljutih papričica poput čilija ili chipotlea, kaže Majumdar. Čini izvrstan umak ili umak, a dodaje obilje okusa i dozu zdravih masnoća iz maslinovog ulja. Obično sadrži 1,3 grama ugljikohidrata, 0,5 grama vlakana i pet grama masti po porciji od dvije žlice.
  • Maslac od badema ili bilo kojeg oraha. “Majumdar, “Maslac od orašastih plodova” daje hrani puno okusa i kremastosti. “A mogu se dodati umaku, poslužiti s hrskavim povrćem ili napraviti marinadu za meso ili tofu.” Svaka žlica maslaca od badema sadrži oko 3,5 grama proteina, devet grama masti, tri grama ugljikohidrata i 1,5 grama vlakana.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *