June 3, 2023


Ako pokušavate smršaviti ili živjeti zdravije, započinjanje nove dijete može vam pomoći. Ketogena (“keto”) dijeta je u trendu već nekoliko godina, zbog svog uspjeha u mršavljenju i izgradnji mišića. Neki su čak počeli vjerovati da ova dijeta može spriječiti ili preokrenuti zatajenje srca.

Klinika Cleveland je neprofitni akademski medicinski centar. Oglašavanje na našim stranicama pomaže podržati našu misiju. Ne podržavamo proizvode ili usluge koji nisu povezani s klinikom Cleveland. Politika

Dok ulazimo u zdravstvene dobrobiti keto dijete, kardiolog i istraživač WH Wilson Tang, MD, želi da razumijete osnove prije nego što skočite na ovaj višegodišnji trend.

“Keto dijeta temelji se na unosu vrlo malo ugljikohidrata, pa je ideja umjesto toga dobiti te dodatne kalorije iz proteina i masti”, kaže dr. Tang. “Ključ je eliminirati ugljikohidrate koji dolaze iz nezdravih opcija poput gaziranih pića, slatkiša i bijelog kruha, uz zdrave opcije poput voća, mlijeka i cjelovitih žitarica”, dodaje registrirana dijetetičarka Catherine Patton, RD.

Dr. Tang želi da znate da to što smanjujete unos ugljikohidrata ne znači da keto dijetom automatski sprječavate bolesti srca.

U stvari, možete se suočiti s povećanim rizikom od srčanih bolesti ako vas liječnik pomno ne prati.

Je li keto dijeta zdrava za srce?

“Naše skeletne mišiće prvenstveno pokreće glukoza, koja je oblik šećera koji se dobiva iz ugljikohidrata koje jedemo. S druge strane, naša srca crpe do 70% svog goriva iz masti”, kaže dr. Tang.

Ketonska tijela alternativni su izvor goriva koje jetra proizvodi od masti. Stoga, ako želite istrenirati svoje tijelo da se prebaci s korištenja glukoze na ketone, morate smanjiti unos ugljikohidrata i zamijeniti ih nemasnim proteinima i nezasićenim mastima. Ovo je suština keto dijete.

Za osobe s rizikom od srčanih bolesti, kratkoročni uspjeh u mršavljenju na keto dijeti može biti koristan. Kada slijedite keto dijetu, manje ste gladni — i tako pomažete u mršavljenju.

Ostale prednosti keto dijete uključuju:

 • Snižavanje šećera u krvi (korisno u prevenciji dijabetesa).
 • Snižavanje triglicerida (vrsta masti u krvi koja povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara).

Dok ove kratkoročne dobrobiti mogu učiniti da se osjećate bolje, dugoročni učinci keto dijete još uvijek nisu jasni.

Ako razmišljate o početku keto dijete, budite svjesni nekih nuspojava, kao što su:

 • Povraćanje i mučnina.
 • umor.
 • Vrtoglavica / vrtoglavica.
 • Zatvor.

“Budući da ne postoji konsenzus o tome što je točno uključeno u prehranu, to ostavlja otvorenim uvjerenje da je sigurnije živjeti na zasićenim mastima i prerađenoj hrani,” kaže dr. Tang.

Što se tiče zdravlja srca, žiri još uvijek ne odlučuje je li ova dijeta korisna ili ne.

Ima li keto dijeta koristi za srčane bolesnike?

“Ne znam ni za jednu visokokvalitetnu studiju o prehrani koja dosljedno pokazuje da je ketoza dobra za ljudska srca”, kaže dr. Tang. Međutim, postoje neki uzbudljivi novi podaci koji mogu ukazivati ​​na potencijalne koristi za podskupine pacijenata sa zatajenjem srca. Stoga naša grupa i drugi aktivno proučavaju ovo kako bi vidjeli postoji li nova prilika za prehrambene intervencije za neke pacijente.”

Može li keto dijeta uzrokovati srčane probleme? Dr. Tang brine da neki ljudi sa zatajenjem srca kada slijede ketogenu dijetu mogu povećati rizik od:

 • dijabetička koma.
 • Nealkoholna masna bolest jetre.
 • Visoke razine lošeg kolesterola (LDL).
 • sušenje.
 • Zatajenje bubrega.

Općenito, ako imate zatajenje srca, veća je vjerojatnost da ćete razviti hipoglikemiju. A s keto dijetom koja konzumira visoke razine masti i proteina, teško je reći kada iz zdrave postane štetna.

Preporuke za srčane bolesnike o keto dijeti

“Moguće je da će neki pacijenti imati koristi od keto dijete, ali nekima bi se moglo pogoršati”, kaže dr. Tang.

Zbog potencijalno štetnih učinaka keto dijete na srčane bolesnike, dr. Tang i drugi stručnjaci za zatajenje srca savjetuju manje strog pristup.

Za pacijente sa srčanim bolestima dr. Tang preporučuje (iu skladu s najnovijim kliničkim smjernicama o prehrambenim preporukama Američkog udruženja za srce) sljedeće:

 • Jedite dobro uravnoteženu prehranu koja sadrži složene ugljikohidrate, nezasićene masti i nemasne bjelančevine.
 • Kontrola porcija.
 • Odaberite svježe voće i povrće.
 • Ograničite unos crvenog mesa i dodajte više ribe.
 • Preskočite prerađenu hranu.
 • Ograničite unos šećera, jednostavnih ugljikohidrata, zasićenih masti i trans masti.
 • Zamjena natrija aromama, biljem, začinima i octom.

Ako stvarno namjeravate slijediti strogu keto dijetu, dr. Tang predlaže dvije “prirodne” i sigurne opcije za stvaranje ketonskih tijela. “Prvi je da spavate više, jer san prirodno izaziva ketozu. Drugi je da razmislite o smanjenju unosa kalorija putem povremenog posta – iako to i dalje zahtijeva pažljivo praćenje vašeg liječnika. Svakako je mudro razgovarati sa svojim liječnikom prije nego nastavite. Ako odlučite se pridržavati određene dijete.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *