February 2, 2023


Za Hong Kong, trenutak kolapsa FTX-a teško da je mogao biti gori. Prije samo nekoliko tjedana, grad je potvrdio svoje ambicije da bude kripto središte broj jedan u Aziji objavom financijskog tajnika Hong Konga Paula Chana.

Tijekom tjedan dana konferencija za proslavu ukidanja zagušljivih pandemijskih ograničenja u regiji, Chan je primijetio da Hong Kong ide prema dopuštanju maloprodajne trgovine kripto imovinom i istražuje popis fondova kojima se trguje na kripto burzi. “Želimo globalnim tržištima razjasniti svoju političku poziciju, kako bismo pokazali svoju odlučnost da istražimo financijske inovacije zajedno s globalnom zajednicom virtualnih sredstava”, rekao je Chan krajem listopada.

Sam Bankman Fried, koji se sada suočava s kaznenim prijavama, čak je bio i glavni govornik na događaju u Hong Kongu i podržao je potez grada. “Ako pogledate što će biti kripto-centri u svijetu… ako pogledate na istok, nije jasno. “Mogao bi biti Singapur, mogao bi biti negdje poput Busana u Koreji, ali mislim da postoji stvarna šansa da bi mogao završiti u Hong Kongu.” Osnovan Bankman-Fried FTX u Hong Kongu 2018., uspio je u gradu prije nego što se prošle godine preselio na Bahame.

Regionalni rival Hong Konga, Singapur, napredovao je dok je kineski grad hibernirao tijekom pandemije, a talenti i privatno bogatstvo iz financijske industrije pohrlili su u grad-državu. Međutim, Singapur je nedavno krenuo prema strožim kontrolama nad kriptovalutama – na žalost tržišnih igrača kao što je Coinbase.

Chan je naglasio da će grad zauzeti oprezan pristup kriptovaluti. Gradsko zakonodavno tijelo donijelo je amandman na zakone protiv pranja novca u prosincu koji bi mogao promijeniti slobodni krajolik grada. Počevši od lipnja sljedeće godine, pružatelji usluga virtualne imovine moraju se pridržavati smjernica protiv pranja novca prije nego što dobiju licencu za rad. Ali možda je prekasno za neke od gubitnika u procvatu i krahu.

Hong Kong je na pragu jednog od najvećih kupaca kriptovalute na svijetu – kontinentalne Kine. Dok su regulatori aktivno vagali okvire za povećanje nadzora nad kriptovalutama i uveli regulatorni nacrt za pretplate na mjenjačnice 2019., hongkonške vlasti općenito su ostavile mjenjačnice i trgovine gotovine za kripto na miru.

Na vrhuncu “kimchi premium” — ludnice koja se pojavila 2017.-2018. oko kupnje kriptovaluta u Hong Kongu i zatim njihove profitabilne prodaje u Koreji i Japanu — mjenjačnice su javno objavljivale maloprodajnim kupcima, kupci bi se redali okolo blok s vrećama gotovine za dobivanje bitcoina.

Charles Yang, vodeći trgovac u Genesis Blocku, koji je razvio bliske veze s FTX carstvom 2020., rekao je te godine da je Kina njegov najveći izvor kupaca.

“Kina je tržište na kojem svatko želi prebaciti novac unutra ili van”, rekao je Yang za podcast snimljen te godine. “Nema ničeg ilegalnog u vezi s kupnjom USDT-a [an asset-backed cryptocurrency] Korištenje RMB-a savršeno je u redu i korištenje tih USD za plaćanje bilo kakvih pristojbi onima s druge strane granice. Ovaj slučaj upotrebe još uvijek može biti prvi.” Yang je kasnije opisao kako su bogati azijski kockari radije koristili kriptovalute nego gotovinu ili bankovne transfere za prijenos novca. Genesis Block i Yang nisu odgovorili na zahtjev za komentar.

Ministar financija Hong Konga, Paul Chan, naglasio je da će grad zauzeti oprezan pristup kriptovalutama. © Bloomberg

Dok je kontinentalna Kina zabranila trgovinu kripto imovinom otkako je Yang dao komentare, mnogi u industriji kažu da to nije utjecalo na interes građana. “Kina voli kriptovalute”, rekao je nedavno u tweetu Justin Sun, osnivač tvrtke Tron blockchain.

Toliko maloprodajnih kupaca u Hong Kongu bilo je toliko opečeno posljedicama da su poželjeli da prije nije bilo tako lako doći do virtualne imovine. Investitor, zaposlenica pozadinskog ureda u upravitelju imovinom, rekla mi je da je svoju ušteđevinu uložila u kriptovalutu nakon što je za nju saznala na YouTubeu tijekom pandemije.

Nakon što je restrukturirala svoj stan u Hong Kongu kako bi prikupila ulaganja, skupila je sva sredstva na lokalnoj burzi AAX, koja se mogla pohvaliti s 2 milijuna korisnika, ali je od tada zamrznula isplate i eksplodirala nakon pada FTX-a. Gradski financijski regulatori ranije su rekli da burza ne spada u njihovu nadležnost.

“Apsurdno je kada Hong Kong govori o tome da želi biti centar digitalne imovine”, rekla je žena koja je tražila da ostane anonimna. “Jako sam razočaran dosadašnjim odazivom organizatora.”

primrose.riordan@ft.comSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *