January 28, 2023


Zakonodavno vijeće Hong Konga odobrilo je novi amandman na Uredbu protiv pranja novca i financiranja terorizma za uključivanje pružatelja usluga virtualne imovine.

Najnoviji zakon stvorit će novi režim licenciranja za pružatelje usluga virtualne imovine, koji bi trebao stupiti na snagu od 1. lipnja 2023. Novi amandman podvrgnut će pružatelje usluga razmjene kriptovaluta istim zakonima kao i tradicionalne financijske institucije.

To znači da virtualne mjenjačnice koje žele pokrenuti posao u Hong Kongu moraju proći kroz stroge smjernice protiv pranja novca i zakone o zaštiti ulagača prije nego što dobiju licencu za rad. Za razliku od većine drugih regulatora diljem svijeta, Hong Kong je iskoristio kolaps FTX-a kao način za ublažavanje regulatornih rizika povezanih s centraliziranim burzama.

Nakon kolapsa burze kriptovaluta FTX, regulatori diljem svijeta suočili su se s bijesom javnosti zbog neuspjeha u zaštiti malih ulagača. Postojao je sve veći zahtjev da se mjenjačnice i pružatelji usluga kriptovaluta podvrgnu djelokrugu zakona i podvrgnu strogim zahtjevima protiv pranja novca i zaštite ulagača.

Povezano: Može li Hong Kong stvarno postati kineski proxy u kripto?

Na nedavno održanoj konferenciji, glavni izvršni direktor monetarne uprave Hong Konga, Eddie Yu, nagovijestio je potencijalne propise o zaštiti ulagača koji će uskoro biti uvedeni u naciju. Nedavni zakonski amandman potaknuo je naciju da postane prvi pokretač gorućeg pitanja zaštite ulagača.

Hong Kong aktivno radi na stvaranju dobro promišljenog regulatornog temelja za kripto tržište u nastajanju. Vlada Hong Konga objavila je politiku u kojoj predlaže regulatorni okvir i smjernice temeljene na riziku u listopadu pod naslovom “Politička deklaracija o razvoju virtualne imovine”. Vlada je predložila niz pilot projekata za procjenu i poboljšanje tehnologija koje stoje iza virtualnih sredstava.