February 4, 2023


  • Potaknut gradonačelnikom koji je naklonjen bitcoinu, Miami je postao svojevrsna prijestolnica kriptovalute.
  • Ovo se čini ironično jer je nizinski grad vrlo osjetljiv na porast razine mora, a industrija kriptovaluta ima jedan od najvećih ugljičnih otisaka, čime se ubrzava ovaj porast zbog klimatskih promjena.
  • Prije nedavne implozije FTX-a, kripto investitor Sam Bankman-Fried nadao se da će Miami pretvoriti u središte globalne kriptovalute. Novi uvodnik kaže: “Nadajmo se da će propast FTX-a izbaciti iz kolosijeka takve lažne fantazije”.
  • Ovaj post je komentar. Izražena mišljenja su mišljenja autora, a ne nužno ona Mongabaya.

Nadajmo se da će nedavni pad burze kriptovaluta FTX i reakcija protiv investitora u kriptovalute poput Sama Bankman-Frieda navesti grad Miami da preispita svoje ekonomske prioritete. FTX, koji sadrži 1.2. Milijun korisnika koristilo je razmjenu za kupnju tokena kriptovalute kao što je Bitcoin, koji je nedavno podnio zahtjev za stečaj. Usred propasti FTX-a, Bitcoin je pao zajedno s cijelim kripto tržištem. Iako su investitori svakako zabrinuti, FTX Kompleks Može pružiti predah okolišu obeshrabrujući tekuće ludilo za kripto. Bitcoin transakcije troše mnogo energije – lavovski udio dolazi iz fosilnih goriva – budući da tzv. “Rudarske platforme” Sastoji se od snažnih računala koja rade u tandemu za rješavanje složenih matematičkih problema.

Bitcoin je zapravo toliko loš za okoliš da stručnjaci procjenjuju da digitalni token sada troši više energije nego cijela Argentina, koja ima 45 milijuna stanovnika. Zapravo, ugljični otisak jedne Bitcoin transakcije je ekvivalentan gotovo 2 milijuna Visa transakcija i 135.229 sati gledanja YouTubea. Nažalost, čini se da milijarderi poput Bankmana Frieda nisu osjetljivi na takvu ekološku stvarnost. U međuvremenu, drugi tajkuni poput Elona Muska obećali su da će se boriti protiv klimatskih promjena. Međutim, šef Tesle imao je čudan i povremen odnos s Bitcoinom, a da ne spominjemo tvrtku Boring CTO-a koja posluje u digitalnoj valuti Dogecoin.

Velike komercijalne rudarske farme crpe električnu energiju za napajanje stotina ili čak tisuća računala kako bi rudarila što konkurentnije.  Fotografija Marka Ahtisaarija na Flickru i licencirana pod CC BY 2.0.
polarizirani “Uređaji za rudarenje” Kriptovaluta koristi ogromne količine električne energije za napajanje stotina ili tisuća računala “ekstrakt” Digitalne valute. Fotografija Marka Ahtisaarija na Flickru i licencirana pod CC BY 2.0.

“Miami Vice Crypto”

Posljednjih su godina ulagači u kriptovalute podigli svoje ambicije na novu razinu tako što su požurili na kopno. Potaknut bitcoin prijateljski nastrojenim gradonačelnikom Francisom Suarezom, Miami je predvodio pravu kripto revoluciju koja uključuje startupove i rizični kapital. Privučeni suncem, okruženjem s niskim porezima i blagim ograničenjima zbog virusa tijekom COVID-a, ulagači se nadaju da će Južna Florida postati “Miami Vice Crypto”. Gradske ulice prepune su reklama za tokene koje su restorani i klubovi počeli prihvaćati, a murali koji promiču NFT-ove ili nezamjenjive tokene prošarani su krajolikom. Napreduje “BitBasel” Centar za kriptografsku umjetnost i NFT tehnologiju za umjetnike i programere, u trendovskom Wynwoodu. U međuvremenu, u središtu Miamija, luksuzne rezidencije za prodaju za 600.000 dolara stavljaju se na raspolaganje investitorima “Iskorištavanje nestabilne kripto imovine za kupnju stabilnijih posjeda nekretnina”.

Pojavili su se Bitcoin bankomatii Usluga konsolidacije kriptovalute je u procvatu i ujednačena je “Bitcoin užina” , a ponovno rođeni sljedbenici navijaju za uspon Bitcoin diktatora u Srednjoj Americi. Predgrađe Miami Lakes omogućuje stanovnicima plaćanje svih komunalnih pristojbi u kriptovaluti. U međuvremenu, Miami Beach Convention Center održava svoju godišnju Bitcoin konferenciju, a nogometni tim Inter Miamija nosi ružičaste dresove s natpisom XBTO, kripto mjenjačnice. Kao da to nije dovoljno, potencijalni investitori u nekretnine mogu virtualno zaviriti u svoje kupnje noseći futurističke slušalice za virtualnu stvarnost. “Pozdravlja korisnike u metaverzum”.

nuklearna enkripcija?

Prije nego što se njegovo carstvo raspalo, Bankman-Fried se nadao da će Miami pretvoriti u središte globalne kriptovalute. Zapravo, investitor je kupio prava na imenovanje American Airlines Arene, doma košarkaškog tima Miami Heat. Lokalni dužnosnici pristali su na partnerstvo s kriptomagnatom, koje bi stadion pretvorilo u “FTX trg”. Nedavno, u rujnu, gradonačelnik Suarez je jako pohvalio FTX kada je kompanija objavila planove za premještanje svog američkog sjedišta iz Chicaga u Miami. Govoreći o odnosima s javnošću, Suarez napominje da je zabrinutost za okoliš oko rudarenja kriptovaluta pogrešno shvaćena. Rekao je da takva zabrinutost “To dolazi iz činjenice da se puno rudarenja odvija u zemljama koje proizvode ugljen”. Ulagači poput Bankmana Frieda, dodao je gradonačelnik, mogu računati na opcije navodno čiste energije, posebice nuklearne energije.

Ali kako bi iskoristio tu energiju, Suarez će trebati suradnju s obližnjom nuklearnom elektranom Turkey Point, u vlasništvu Florida Power & Light (FPL). Tijekom razgovora, Suarez i FPL raspravljali su o tome treba li se rudarska postrojenja nalaziti u blizini Turkey Pointa, iako se postrojenje tehnički ne nalazi u Suarezovoj rodnoj državi, već južno od Miamija na obalama zaljeva Biscayne. Međutim, možda nije mudro oslanjati se na Turkey Point za opskrbu ulagača u kriptovalute. Doista, tvornica se suočila sa oštrim protivljenjem ekologa, koji su optužili FPL da je odgovoran za opasno curenje slane vode.

Zagovornici su zabrinuti da kanalizacija sadrži radioaktivne izotope, koji zauzvrat predstavljaju rizik za pitku vodu pohranjenu u vodonosniku Biscayne. Aktivisti nastoje zatvoriti staru tvornicu, kojoj same klimatske promjene ni na koji način ne prijete. Zapravo, porast razine mora i uragani predstavljaju prijetnju stanici, kao i njenom sustavu hlađenja. Zabrinjavajuće, očekuje se da će Atlantski ocean porasti za više od 2 stope duž obale južne Floride do sredine stoljeća, au vezi s ovim promjenama, porast će i visina olujnih udara uragana, kao i poplava i šteta. Ako išta, jest “Impresivna veličina olupine” Uragan Ian samo je pojačao te strahove.

Visoke plime u središtu Miamija.  Vijek trajanja cesta i druge infrastrukture uvelike se skraćuje čestim plavljenjem slanom vodom.  Slika putem Wikimedia Commons.
Ovih dana plime redovito poplavljuju centar Miamija. Slika putem Wikimedia Commons.

Bitcoin bunker, potopljene obale

Nadajmo se da će propast FTX-a izbaciti iz kolosijeka takve lažne fantazije. No čak i bez velike uloge Sama Bankman-Frieda, ulagači u kriptovalute doprinose globalnom zatopljenju i preplavljuju obalu Floride kripto transakcijama koje uzalud troše energiju. Štoviše, ti su investitori ironično sudjelovali u procvatu nekretnina na milost i nemilost porasta razine mora i klimatskih promjena, od restorana preko toplica do robnih kuća do noćnih klubova i hotela. napominje da “Miami i kriptovaluta doista su spoj napravljen u paklu” Miami New Times. “Dok grad tone ispod razine mora zajedno s ostatkom južne Floride, digitalne valute također padaju u vodu.”

Rastuća razina mora prijeti isplativim kućama na plaži u Miami Beachu i obližnjem Indian Creeku. Odvodni otvori su ispod plime tijekom olujnih udara, što dovodi do ulaska slane vode u odvodni sustav, a da ne spominjemo poplavljene ceste. Za razliku od drugih obalnih gradova, Miami se nalazi na sloju mulja koji se ponaša poput spužve, tako da morska voda zadire u slatkovodne vodonosnike. Zbog ovih idiosinkrazija, nasipi neće učiniti ništa da poprave situaciju, a neki političari izričito pozivaju na “Upravljani povratak”. Drugi su platili “Fleksibilnost” i “zelena infrastruktura” Uključujući obnovu pješčanih dina, morske trave, koraljnih grebena i mangrova. Gledanje unatrag moglo bi imati smisla jer je Miami Beach nekada bio močvara, a mangrova je nekada bilo u izobilju. U međuvremenu, startupovi guraju ideju o plutajućim domovima, ali uz pozamašnu cijenu od 5,5 milijuna dolara, malo će njih moći prihvatiti visokotehnološka rješenja.

U još jednoj ironičnoj bori, čini se da bogataše nije briga hoće li neka od njihovih sporednih rezidencija na moru završiti poplavljena, jer se na stanove gleda kao na razmjenjivu robu. “Bunker milijardera” Ekskluzivno imanje smješteno na otoku Indian Creek u blizini Miami Beacha, dom je niza značajnih ljudi uključujući Jareda Kushnera, Ivanku Trump, pjevača Julia Iglesiasa i investitora Carla Icahna. Nogometaš Tom Brady, koji je promovirao FTX, također živi na imanju. Iako su otok pogodile poplave uzrokovane klimatskim promjenama, to nije spriječilo ljubitelje kriptovaluta da žele ubiti: lokalna vila prodaje se za 59 milijuna dolara, a kupci mogu platiti u bitcoinu. dođi “Moderno tropsko kazalište” s “Spremna kuhinja” teretana, soba za medije, garaža za četiri automobila, marina za jahte i “Bujni krajolici”. U idealnom slučaju, trgovci nekretninama vjeruju da bi vila mogla biti prikladna za tehničkog neženju koji uživa “Produženi rub”.

Tri oblika kriptovalute.  Slika putem Pixabaya.
Tri oblika kriptovalute. Slika WorldSpectrum putem Pixabaya.

Ostaje za vidjeti hoće li pad Bankman-Frieda navesti lokalne dužnosnike da preispitaju svoju kršćansku vjeru u kriptovalute. Dok je Suarez ranije bio optimističan po pitanju kriptovalute, gradonačelnik Miamija je bio prilično tih o nedavnoj imploziji FTX-a. Smrt Bankmana Frieda pogodila je Miami-Dade County i Miami Heat “u ringu”. Zapravo, dužnosnici sada žele da se logotip bankrotirane mjenjačke tvrtke ukloni sa svoje sportske arene i zatražili su od saveznog suca da raskine FTX-ov unosan ugovor o pravima na ime. U međuvremenu, investitori u kriptovalute podnijeli su tužbu protiv Bankman-Frieda kao i beka Bradyja “Bitcoin bunker” tvrdeći da je FTX sudjelovao u prijevarnim postupcima.

Postoje znakovi da je u tijeku i negativna reakcija okoline na kriptovalute. Nedavno je guvernerka New Yorka Kathy Hochul potpisala prvu zabranu rudarenja kriptovaluta u zemlji, koja će privremeno zaustaviti novo izdavanje i obnavljanje dozvola na dvije godine. Prijedlog zakona odnosi se na nova postrojenja za proizvodnju kriptovaluta na fosilna goriva koja se oslanjaju na velike količine energije za napajanje računala. Zaustavljanje označava pobjedu ekologa, koji su tvrdili da su kriptovalute potkopale težnje zemlje da smanji emisije. Posljednjih godina došlo je do proliferacije kripto mlinova u ruralnim područjima, koji prenamjenjuju stare mlinove aluminija i pogone ugljena dok ispuhuju dim u zrak.

Međutim, dvojbeno je da bi takva ekološka svijest mogla dobiti veći značaj na Floridi, koja je sada duboko crvena država, politički govoreći, za razliku od New Yorka. Dok neki investitori iz Miamija žale za padom FTX-a, koji je bio “Brutalan” Za kriptovalutu drugi vjeruju da grad “Dobila je mnogo od svoje povezanosti s kriptovalutom i nema mnogo za izgubiti od trenutnog pada industrije”. Dugoročno, postoje nade da će veze Miamija s kriptovalutom preokrenuti grad “Samo područje turizma i ugostiteljstva u novo i nadolazeće globalno tehnološko utočište” postati “Silicijska dolina dolazi iz Web3”. Čini se da čak i nakon smrtonosnih oluja, erozije obale i klimatskih promjena, Florida možda neće naučiti lekciju dok nastavlja slijediti grandiozne zablude ludosti.

Nicholas Kozlov je autor knjige “Bez kiše u Amazoniji: Kako klimatske promjene u Južnoj Americi utječu na cijeli planet” kao i deseci članaka o okolišu.

Povezano slušanje iz podcasta Mongabay: Autor Brett Scott raspravlja o mnogim zamkama kriptovalute za skrbništvo, a novinarka Judith Lewis Mernette dijeli svoje izvješće o porastu rudarenja bitcoina u Teksasu koji dovodi do povećanja cijena energije, poslušajte ovdje:

Povezano čitanje ovdje na Mongabayu:

Klimatske štete od rudarenja bitcoina porasle su više od 125 puta u samo pet godinaSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *