January 31, 2023


Sektor kriptovaluta nastavlja se boriti s posljedicama pada FTX-a, a njegova glavna imovina – Bitcoin (BTC) – ne čini značajnije pomake ni u jednom smjeru, ali to bi se moglo promijeniti ovisno o nadolazećim događajima sljedećeg tjedna.

Kako to već biva, novo izvješće o američkom indeksu potrošačkih cijena (CPI) trebalo bi biti objavljeno 13. prosinca, dok sastanak Saveznog odbora za otvoreno tržište (FOMC), tijekom kojeg će agencija raspravljati o potencijalnim povećanjima kamatnih stopa, završava 14. prosinca.

Ishod ovih događaja može imati snažan utjecaj na cijenu Bitcoina. Naime, izvješće Indeksa potrošačkih cijena koje je objavio Zavod za statistiku rada pokazat će promjene u podacima o inflaciji ili rastu potrošačkih cijena tijekom mjeseca studenog.

Makroekonomski učinci na Bitcoin

Ako podaci o CPI porastu, to bi moglo stvoriti dodatni pritisak na cijenu Bitcoina, kao što se dogodilo u lipnju, kada su brojke CPI inflacije za svibanj bile najviše od studenog 1981., a Bitcoin je u samo deset godina izbrisao 15 milijardi dolara s tržišne kapitalizacije. minuta.

Međutim, ako bude niži od očekivanog, kao što je bio prošli mjesec, Bitcoin bi konačno mogao dobiti potreban poticaj za rast. Zapravo, nakon što su podaci CPI-a za prethodni listopad bili niži, Bitcoin je odgovorio dodavanjem 15 milijardi dolara svojoj tržišnoj kapitalizaciji u samo 15 minuta. Nešto slično dogodilo se u kolovozu kada je tržište kriptovaluta dodalo više od 50 milijardi dolara u sat vremena na temelju povoljnih CPI podataka.

U međuvremenu bi povećanje kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi (Fed) moglo izvršiti pritisak na burzu, a s obzirom na korelaciju između kriptovaluta i dionica, to bi moglo imati nepovoljan učinak i na Bitcoin.

S druge strane, ako Fed uspori svoje akcije u vezi s kamatama, to bi dionice moglo učiniti privlačnijim kao ulaganje i pogurati tržišta kriptovaluta.

Prema Prognoze od strane financijskog analitičara Seth Feinpodaci o CPI-u mogli bi biti povećanje inflacije od 7,4 boda, s razlikom od 0,2, dok FOMC očekuje povećanje od 50 baznih bodova (BPS), ili 0,5%, za što vjeruje da je “dobro za Bitcoin”.

Povijesni podaci o cijeni bitcoina u odnosu na inflaciju. izvor: Seth Fein

Analiza cijena bitcoina

U vrijeme tiska, Bitcoin se trguje po cijeni od 16.846 USD, što pokazuje blagi porast od 0,02% na dan, ali još uvijek predstavlja pad od 1,39% u usporedbi s prethodnih sedam dana, dodajući pad od 13,16% u mjesecu.

Grafikon cijena bitcoina za 7 dana. izvor: Vinbold

S tržišnom kapitalizacijom od 323,92 milijarde dolara, vodeća decentralizirana financijska imovina (DeFi) ostaje najveća kriptovaluta prema ovom pokazatelju, prema CoinMarketCap Podaci preuzeti 8. prosinca.

Odricanje: Sadržaj na ovoj stranici ne treba smatrati investicijskim savjetom. Ulaganje je špekulacija. Prilikom ulaganja vaš je kapital u opasnosti.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *