May 28, 2023


Dopušta li keto dijeta dane varanja? Dijeta naglašava gubitak težine sagorijevanjem masnoća — da ste imali keto cheat dan, kako bi to utjecalo na vaš režim mršavljenja?

(Getty Images)

Teorija koja stoji iza keto dijete je da smanjenjem unosa ugljikohidrata i umjesto unosa masti, sigurno ulazite u stanje ketoze. Tada tijelo razgrađuje i prehrambene i pohranjene masti u tvari koje se nazivaju ketoni. U ovom slučaju, vaš sustav sagorijevanja masti prvenstveno se oslanja na masti, a ne na šećer za energiju.

Što je keto dijeta?

Osobe na keto dijeti slijede režim prehrane koji razgrađuje vrstu kalorija koje svakodnevno unose, kaže Kylie Jakes, RD, registrirana dijetetičarka u Texas Health Sports Medicine u Dallasu.

 • Uzmite 60% dnevnih kalorija iz masti.
 • Uzmite 30% do 35% svojih kalorija iz proteina.
 • Konzumirajte 5% do 10% kalorija u obliku ugljikohidrata.

“Keto dijeta se fokusira na unos vrlo malo ugljikohidrata, puno masti i umjerenu količinu proteina”, kaže Betsy Fiers, registrirana dijetetičarka koja radi u RET Physical Therapy Group u Lake Stevensu, Washington, oko 40 milja sjeverno od Seattlea.

Na keto dijeti ograničavate unos ugljikohidrata na 20 do 50 grama dnevno. “Imajte na umu da pecivo srednje veličine ima oko 50 grama, odnosno ugljikohidrata”, kaže Fears.

Možete li imati Keto Cheat Day?

Dan varanja dok ste na keto dijeti će vas izvući iz ketoze, kaže Fears. “Može proći nekoliko dana dok tijelo ne uđe u ketozu, pa ako imate cheat meal svaki tjedan ili svaki drugi tjedan, nećete biti u ketozi većinu vremena”, kaže ona.

Ona kaže da ne postoji čvrsto i brzo pravilo o tome koliko će vremena trebati da se vrati u stanje ketoze. Istraživanje objavljeno u časopisu PeerJ 2018. pokazuje da može proći od dva do deset dana da uđete u ketozu.

Jacks kaže da će dan keto varanja privremeno staviti keto dijetu na čekanje.

“Tijekom tog dana varanja[osoba na keto dijeti]tehnički neće biti na dijeti taj dan ili do sljedeća dva ili više dana, čak i ako nastavi s prehrambenim ograničenjima odmah nakon dana varanja”, kaže Jacks. “To je zato što će njihovim tijelima trebati vremena da isprazne pohranjeni glikogen koji je potrošen od dana varanja.”

Dijetetičarka sa sjedištem u Philadelphiji Lisa Jones kaže da je ketoza stanje u koje vaše tijelo ulazi kada koristi mast za stvaranje molekula koje se nazivaju ketoni. To se događa kada nema puno šećera koje vaše tijelo može koristiti kao energiju. Ako jedete manje od 50 grama ugljikohidrata dnevno, vaše će tijelo potrošiti svoje zalihe glikogena za energiju. Ketoni su vrsta energije koju tijelo koristi. Mogu se koristiti kada ugljikohidrati nisu dostupni. dovoljno.”

Vrijeme koje je potrebno da se postigne ovo stanje razlikuje se od svakog pojedinca. Ako osoba jede 20 do 50 grama ugljikohidrata dnevno, može doći do tog stanja unutar dva do četiri dana.

“Ne preporučujem pacijentima dane varanja na keto dijeti”, dodaje Kate Patton, dr. med., registrirana dijetetičarka Centra za ljudsku prehranu na klinici Cleveland. “Smatram da kada pacijenti varaju i izađu iz ketoze, može biti teško vratiti se u ketozu.”

Što remeti ketozu?

Postoji mnogo različitih pristupa koje osoba na keto dijeti može primijeniti za dan varanja. “Opet, da biste ostali u ketozi, obično ne smijete prijeći maksimum od 50 grama ugljikohidrata dnevno”, kaže Jakes. “Vjerojatno je manje za mnoge ljude. Dakle, jedenje vrlo male količine banane s 30 grama ugljikohidrata plus dvije kriške tosta s 15 grama ugljikohidrata po kriški može biti varanje na ketogenoj dijeti.”

Hrana koju ne možete jesti na strogoj keto dijeti uključuje:

 • Bilo koja hrana koja dovodi vaš dnevni unos ugljikohidrata iznad 50.
 • peciva.
 • kruh.
 • žitarica.
 • Voće (osim bobičastog voća).
 • tjestenina.
 • škrobno povrće.
 • pića zaslađena šećerom
 • Jogurt zaslađen šećerom.
 • šećera, meda, javorovog sirupa ili drugih zaslađivača.

Najbolja hrana za jesti na keto dijeti

Umjesto da se klone keto-prijateljske hrane i provedu cijeli dan na keto cheat ili cheat mealu, Patton predlaže da pacijenti “razmotre da probaju zalogaj hrane za kojom možda žude.” Blagdani i posebne prilike mogu biti izazovni, ali podsjećam pacijenata da je njihov put mršavljenja obavezan. Maraton, a ne sprint.”

Jones kaže da osobe na ketogenoj dijeti ne trebaju niti žele dane varanja ako su prilagodile režim prehrane, što je dio promjene načina života. “Vjerojatno nećete žudjeti za istom visokom ugljikohidratnom i slatkom hranom kao prije nakon što ste bili na ketohrani dulje vrijeme”, kaže ona. Umjesto dana varanja, možete pokušati napraviti pizzu, deserte i druge udobne proizvode koji su pogodni za keto, a još uvijek podržavaju promjenu vašeg načina života. Druga alternativa je ciklička ketogena dijeta, što je način prehrane u kojem jedete samo keto pet dana unutar sedam dana. Mnogi ljudi odluče slijediti keto dijetu tijekom radnih dana, a zatim pojesti obrok bogat ugljikohidratima vikendom. Ciklička keto dijeta može biti lakša za neke ljude od tradicionalne keto dijete.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *