March 19, 2023


Bitcoin (BTC) brzo vraća izgubljenu dominaciju na tržištu kriptovaluta do 2023. godine.

Bitcoin je 30. siječnja zauzeo 44,82% ukupne tržišne kapitalizacije kriptovaluta, što je najveći postotak od lipnja 2022. U rujnu 2022. indeks dominacije Bitcoina iznosio je čak 38,84%.

Indeks obično raste kada većina investitora u kriptovalute smanji svoju izloženost manjim kovanicama i potraži sigurnost u Bitcoinu. Razlozi uključuju bolju likvidnost Bitcoina i manju volatilnost u odnosu na alternativne kriptovalute ili altcoine, uglavnom na medvjeđem tržištu.

Tržišna dominacija bitcoina će još rasti?

Od 31. siječnja bitcoin je porastao za 38% od početka godine na oko 23 000 USD. Za usporedbu, druga najveća kriptovaluta, Ether (ETH), ojačala je 30% u istom razdoblju, što pokazuje da većina investitora još uvijek gravitira prema bitcoinu do 2023. godine.

Iz tehničke perspektive, indeks dominacije bitcoina mogao bi dodatno porasti u nadolazećim tjednima jer ponovno traži svoj 50-tjedni eksponencijalni pomični prosjek (50-dnevni eksponencijalni pomični prosjek; crveni val na grafikonu u nastavku) kao podršku.

Tjedni grafikon performansi indeksa dominacije bitcoina. Izvor: TradingView

Pritom bi indeks mogao porasti prema 48,5%, što je otpor od svibnja 2021.

S druge strane, rekao je neovisni tržišni analitičar Rekt Capital biti viđen Indeks dominacije Bitcoina porastao je za 46%, što se poklapa s gornjom linijom trenda obrasca divovskog silaznog kanala, kao što je prikazano na grafikonu mjesečnog vremenskog okvira u nastavku.

Mjesečni grafikon performansi Bitcoin Dominance Index. Izvor: TradingView, Rekt Capital

Kratkoročni bikovski scenarij pojavljuje se na grafikonu indikatora dominacije Bitcoina u skladu sa sličnim bikovskim trendom na spot tržištu Bitcoina, s bikovima koji gledaju prema 25.000 dolara.

Ethereum protiv Bitcoina 10. glavni pokretač dominacije BTC-a

Medvjeđi argument je da bi indikator Bitcoin Dominance mogao početi gubiti svoj bikovski zamah nakon testiranja otpora silaznog kanala, kao što se dogodilo u nekoliko navrata u nedavnoj prošlosti.

Povezano: Bitcoin doživljava većinu dugih likvidacija u 2023. jer je cijena BTC-a 22,5 tisuća dolara

“Dominacija bitcoina je iznad crvenog u mjesečnom TF-u”, primjećuje Rekt Capital citirajući vodoravnu liniju trenda podršku za indikator blizu 44,11%. Analitičar dodaje:

“Mjesečno zatvaranje iznad crvenog moglo bi postaviti BTCDOM na još jedan pad u crveno što bi trebalo koristiti Altcoinima.”

Bitcoin Dominance Indicator mjesečni grafikon cijena (uvećajte). Izvor: TradingView, Rekt Capital

Gornja analiza pokazuje gdje ETH gleda na potencijalni bikovski preokret u odnosu na Bitcoin u nadolazećim tjednima.

Naime, par ETH/BTC se konsolidirao blizu (osjenčanog) područja podrške unutar raspona 0,0676-0,0655 BTC od 24. siječnja.

Dnevni grafikon cijena ETH/BTC. Izvor: TradingView

ETH/BTC će vjerojatno vidjeti oporavak prema otporu medvjeđe (crne) linije trenda oko 0,075 BTC ako nastavi držati područje podrške. To će pak smanjiti “dominaciju” Bitcoina na tržištu kriptovaluta jer će udio Ethereuma porasti na oko 20%.

Ovaj članak ne sadrži investicijske savjete ili preporuke. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, a čitatelji bi trebali sami istražiti kada donose odluku.