March 20, 2023© Reuters. Bitcoin: digitalno zlato – pozitivne strane za 2023

Došli smo do petog članka u DailyCoin-ovoj blagdanskoj značajci “12 Days of Crypto”, a ovo će sigurno biti tema na svačijoj božićnoj listi. Kao što većina naših čitatelja zna,Na peti dan Božića moja mi je prava ljubav poklonila pet zlatnih prstenova.Što bi moglo biti bolje od toga? Pet digitalnih zlatnih prstenova.

Status Bitcoina kao digitalnog zlata je nepobitan. Budući da je oskudniji od svog metalnog dvojnika i pruža bolju zaštitu od inflacije, uklapa se u “pet zlatnih prstenova” industrije kriptovaluta.

Kako se godina bliži kraju, pogledajmo Bitcoin i vidimo kako je ta imovina prošla u godini koja je bila duga za ulagače.

2022. – Nije presvijetla za Bitcoin?

U studenom 2021. dostigao je najvišu vrijednost svih vremena od 68 789 USD, ulagači su se osjećali pozitivno, polažući velike nade u Bitcoin dok su se entuzijasti molili za najbolji dar od Djeda Mraza.

Bitcoin koji doseže 100.000 dolara vjerojatno je najpopularnije predviđanje cijene najvrjednije kriptovalute. Analitičari tvrtke Standard Chartered (OTC:) izvršni direktor Voyager Digitala Steve Ehrlich, analitičar Zach Pandl, osnivač i izvršni direktor tvrtke Messari Ryan Selkis i glavni izvršni direktor Abre Bill Barhit bili su među poznatima koji su bili skloni tvrditi.

Iako su postojala predviđanja o višoj cijeni bitcoina, činilo se da je 100 tisuća dolara neizgovoreni konsenzus za njegovu vrijednost u 2022. Međutim, nastupile su zimske mećave, pa je cijena bitcoina ponovno pala ispod 16 tisuća dolara, što je njegova najniža cijena u više od dvije godine. .

Turbulentan raspored

Iako je Bitcoin prošao kroz nekoliko kripto zima, posljednju 2018., ova je godina bila drugačija. Evo kako se medvjeđe tržište 2022. izdvojilo od ostalih ledenih razdoblja u kojima je bitcoin preživio.

makroekonomski faktori

Od lansiranja Bitcoina 2009., burza je jedno od najvećih i najupornijih tržišta bikova u povijesti. Međutim, kako je sektor ušao u svoj prvi pravi pad od 2009., bilo je prirodno da Bitcoin slijedi taj primjer. To je posebno bio slučaj zbog visoke pozitivne korelacije Bitcoina s tržištem dionica.

U 2022. Fed je također povećao kamatne stope na više od pola godine dok je inflacija porasla na najvišu točku u četiri desetljeća. Razgovori o recesiji također su odigrali ulogu u uklanjanju sjaja Bitcoina 2022.

Slom TerraUSD i LUNA

U svibnju je algoritamski stablecoin TerraUSD (UST) izgubio vezu s dolarom, uzrokujući kolaps ekosustava vrijednog 60 milijardi dolara. Ispadanje je izazvalo pad Bitcoina jer je zabilježio jedan od najvećih jednodnevnih gubitaka u svojoj povijesti. Međutim, bitcoin bi se oporavio, konsolidirajući se na 30.000 dolara u 12 dana.

iznenadni bankrot

Bilo je više ozeblina, budući da su posljedice dviju gornjih točaka dovele do vala zamrznutih korisničkih računa i iznenadnih bankrota među najvećim kripto tvrtkama, uključujući Celsius Network, Three Arrows Capital, BlockFi, Voyager Digital i FTX. Potonji će na kraju jače zagristi.

Zlatna izvedba u isto vrijeme

Iako je ovo bila teška godina za vodeću imovinu kriptovalute, bilo je svijetlih točaka među tamnim oblacima. Jedna posebno pozitivna stvar je da je Bitcoin nadmašio svu drugu imovinu u smislu usvajanja od strane maloprodajnih i institucionalnih ulagača.

Pozitivan porast usvajanja Bitcoina

U kolovozu 2022. bitcoin novčanici premašili su 84,02 milijuna od 76,32 milijuna registriranih novčanika. Također je došlo do velikog porasta u broju investitora koji posjeduju Bitcoin.

Adrese s ≥ 0,1 BTC. Izvor: Na koledžu Shin

Dana 7. prosinca, broj adresa novčanika sa saldom od najmanje 0,1 BTC naglo je porastao na novi rekord svih vremena, sada dosegnuvši više od 4,1 milijuna adresa. Broj adresa koje drže 1-10 BTC također je 28. studenoga dosegao rekord svih vremena od 800.000 adresa.

Bitcoin crab adrese. Izvor: Na koledžu Shin

Budući ETF-ovi još uvijek svjetlucaju

Futures ETF-ovi bili su najbolji u zimi kriptovaluta. Ogromna količina kamata koju primaju mali ulagači pomogla je mnogim fondovima da postignu rekordne količine trgovanja i glatko prođu kroz širu tržišnu katastrofu.

Dana 8. studenog, obujam trgovanja ProShares Short Bitcoin Strategy ETF (BITI) porastao je 366% više nego bilo koji dan od lansiranja, dok je ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) premašio prethodni rekord za 64%.

Bitcoin je sigurniji nego ikada

Bitcoin mreža nikada nije bila sigurnija, s stopom raspršivanja koja je 2022. godine dosegla najvišu razinu svih vremena. Raspršenost Bitcoina probila je 321 exahashe po sekundi po prvi put 2022. godine i premašila vrijednost tri puta nakon 12. studenog.

Prognoza za 2023

S obzirom na to da je ciklus medvjeda završen, ulagači uskoro očekuju veliki porast Bitcoina. Postoji gotovo konsenzus da će nadolazeća godina biti izdašna za bitcoin, pa evo naših izgleda za bitcoin u 2023.

Pozitivan uzlazni trend za bitcoin?

Budući da Bitcoin nije potpuno nestao, mogao bi povući medvjeđe tržište u ranu 2023. Međutim, postoji opći konsenzus da će 2023. biti godina rasta, potencijalno novi rekord svih vremena.

Opet, mnogi ulagači klackaju prvu fazu na 100 tisuća dolara. To je dosljedno budući da je bikovski ciklus 2017. doveo do pozitivnog porasta bitcoina s 1000 USD na 19 000 USD. Dobitak od 19 puta od trenutne cijene Bitcoina od 17.000 dolara gurnuo bi je na 322.000 dolara.

Grafikon cijena Bitcoina (BTC) 2017. Izvor: CoinMarketCap

Milijarder rizičnog kapitala i serijski ulagač u blockchain vjeruje u ovu liniju i predviđa da će Bitcoin porasti na 250.000 dolara 2023. godine.

Povećanje globalnog usvajanja

Iako Bitcoin vodi u usvajanju svih kriptovaluta, s trenutnim trendom usvajanja očekuje se da će 2023. biti prekretnica za tu imovinu. Rick Edelman, osnivač Digital Assets Council for Financial Professionals, predviđa da će više od 500 milijuna ljudi diljem svijeta posjedovati bitcoin.

Više slučajeva upotrebe bitcoina

U 2022. Bitcoin Lightning Network kontinuirano sazrijeva prema masovnom usvajanju kroz specijalizaciju i evoluciju. To potvrđuje višestruki ATH kapacitet koji je zabilježio Lightning Network 2022. godine.

Iako se trenutačno uglavnom raspravlja o cijeni bitcoina, slučajevi korištenja mogli bi zauzeti središnje mjesto 2023. Brzina, jeftin prijenos novca te sigurna i nekontrolirana priroda natjerali su više tvrtki da pronađu načine za korištenje imovine. Prekoračenje medvjeđeg ciklusa moglo bi brzo povećati slučajeve upotrebe Bitcoina.

The First Spot ETF

Mnogi vjeruju da će 2023. američki regulatori odobriti prvi Bitcoin Spot ETF.

Spot ETF se već dugo traži jer bi omogućio ulagačima izravnu izloženost Bitcoinu. To znači da mogu ulagati u BTC bez prolaska kroz posrednike, dok istovremeno osiguravaju utjecaj na njegovu cijenu.

s druge strane

  • U bilješci pod naslovom “Iznenađenja financijskog tržišta 2023.”, Standard Chartered je objasnio da bi Bitcoin mogao pasti za 70% prije nego dosegne 5000 USD.
  • Prema Standard Chartered Bank, ako se to dogodi, industrija kriptovaluta pretrpjet će više bankrota i padova.

Imamo BitMas za sebe

Bitcoin je za život, a ne samo za Božić. Imovina je pronašla svoj put u tradicionalnu financijsku industriju, a najveće banke, pa čak i neke središnje banke prihvatile su je kao način plaćanja.

Stavljajući kontrolu u ruke korisnika – ne vlada – Bitcoin obećava revoluciju u globalnim financijama. Samson Mow objašnjava: “Bitcoin će prevladati svaki problem jednostavno zbog svog dizajna i nepobitne potrebe za zdravim novcem u ljudskoj civilizaciji.”

Zašto biste se mučili

Bitcoin je stekao status digitalnog zlata. Ima ograničenu ponudu, zalihu vrijednosti i može se koristiti kao sredstvo razmjene. Njegov položaj dodatno je ojačan značajnim rastom koji je doživio tijekom turbulentnog tržišta 2022. Dodatno, decentralizirana priroda Bitcoina još je jedan važan razlog zašto imovina nastavlja napredovati unatoč svim izgledima.

Pročitajte više iz naše serije blagdanskih značajki:

12 dana šifriranja

Prethodno pojavljivanje u seriji pronađite ovdje:

Četiri pozitivna događaja u kripto prostoru ove godine

Pogledajte izvornik na Daily QueenuSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *