March 24, 2023


komentar

Tri glavne demokratske izborne skupine rekle su u petak da će prisvojiti više od milijun dolara koje su primili od Sama Bankman-Frieda, osnivača mjenjačnice kriptovaluta FTX, te da će na kraju tražiti povrat sredstava klijentima mjenjačnice.

Najave — koje su dali Nacionalni odbor Demokratske stranke i dvije skupine koje pomažu u izboru demokrata u Zastupnički dom i Senat — uslijedile su nekoliko dana nakon što je Bankman-Fried uhićen na Bahamima i optužen za kršenje zakona o vrijednosnim papirima i financiranju kampanje. Savezni tužitelj nazvao je to “jednom od najvećih financijskih prijevara u američkoj povijesti”.

“S obzirom na optužbe o mogućim kršenjima financiranja kampanje od strane Bankman-Frieda, izdvajamo sredstva za vraćanje 815.000 dolara doprinosa od 2020.”, rekao je glasnogovornik DNC-a Daniel Wessel. “Vratit ćemo se čim dobijemo odgovarajuće upute u pravnom postupku.”

U međuvremenu, suradnik Odbora za demokratsku senatorsku kampanju rekao je u izjavi da će grupa također prenamijeniti 103.000 dolara koje je primila “kao doprinose povezane s Bankman-Friedom. Vratit ćemo ih kada dobijemo odgovarajuće upute u pravnom postupku.”

Chris Taylor, glasnogovornik Odbora za demokratsku kongresnu kampanju, rekao je da će organizacija učiniti isto s 250.000 dolara koje je primila od Bankmana Frieda. “Čekamo daljnje smjernice vlade o tome što učiniti s novcem na temelju njihovog pravnog procesa”, rekao je.

Odluka demokrata dodaje pritisak na širok raspon drugih političkih organizacija, od kojih mnoge tek trebaju reći kako će krenuti dalje nakon prihvaćanja velikodušnih doprinosa osnivača FTX-a tijekom izbornog ciklusa 2022.

Savezni podaci pokazuju da je tijekom tog dvogodišnjeg razdoblja Bankman Fried osobno dao oko 40 milijuna dolara političkim kandidatima i stranačkim skupinama. Većina njegovih donacija usmjerena je na demokrate, ali često je podržavao zakonodavce iz obiju stranaka koji se smatraju prijateljski nastrojenim prema industriji kriptovaluta — uključujući one koji aktivno rade na regulaciji koja je mogla utjecati na njegovu tvrtku koja nije postojala. U međuvremenu, drugi rukovoditelji FTX-a dali su milijune republikanskim kandidatima i njihovim ciljevima.

Nakon uhićenja Bankman-Frieda, Washington traži odgovore i distancu

Bankman-Friedova politička velikodušnost na kraju je privukla pozornost saveznih tužitelja tijekom njegove istrage. Podnoseći širok raspon optužbi za prijevaru ovaj tjedan, tužitelji su naveli da je kripto mogul prekršio savezne zakone o financiranju kampanje tako što je nezakonito dobio neke od svojih političkih donacija od hedge fonda Alameda Researcha povezanog s kriptovalutama, a potom prijavio doprinose u ime drugih . .

“Sav ovaj prljavi novac iskorišten je da posluži želji Bankmana Frieda da kupi dvostranački utjecaj i utječe na smjer javne politike u Washingtonu”, rekao je ranije ovog tjedna Damian Williams, američki državni odvjetnik za južni okrug New Yorka.

“Svaku osobu, subjekt ili političku kampanju koja je primila novac ukraden od kupaca, molimo da surađujete s nama kako bismo taj novac vratili nevinim žrtvama”, rekao je Williams, obraćajući se primateljima donacije Bankman-Frieda.

Bankman-Fried iz FTX-a donirao je gotovo 40 milijuna dolara ovom političkom ciklusu. Evo tko je imao koristi.

Dva Bankman-Friedova najveća primatelja — PAC s većinom u Zastupničkom domu i PAC s većinom u Senatu — primili su od njega oko 7 milijuna dolara u nedavno završenom izbornom ciklusu. Grupe, koje pomažu izboru demokrata u svoje domove, do sada su odbijale obvezati se vratiti novac klijentima FTX-a ili ga donirati u dobrotvorne svrhe.

“Motrimo i očekujemo smjernice vlade u pravnim postupcima koji su u tijeku i zadržavamo našu potpunu predanost poštivanju zakona”, rekao je glasnogovornik većine u Zastupničkom domu u izjavi u petak. Glasnogovornica većinske stranke u Senatu nije odmah komentirala.

Prije uhićenja, Bankman-Fried je također rekao da je donirao veliki iznos grupama “crnog novca” koje ne moraju otkriti svoje donatore. Rekao je da je to učinio u nastojanju da pomogne republikancima, ali nije dao dokaz o donacijama. Zapisi su pokazali da je jedan od njegovih kolega rukovoditelja, Ryan Salameh, potrošio više od 20 milijuna dolara, uglavnom kandidatima i zakladama GOP-a tijekom ciklusa 2022.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *