June 4, 2023


Nezamjenjivi tokeni (NFT) The Krilatica na Art Basel Miami Beach (ABMB) prošle godine. Od službenog sajamskog chata, emitiranog uživo na društvenim medijima, do rasprava u institucijama kao što su Perez Museum of Art u Miamiju i Flagler Street Art Festival, nezamjenjivi tokeni bili su u središtu pozornosti 2021. I, naravno, bilo ih je dovoljno prilika za kupnju u hype. Na otvaranju VIP ABMB-a posjetitelje su proveli kroz cijelu prostoriju ispunjenu NFT-ovima zahvaljujući Tezos blockchainu, službenom partneru sajma od prošle godine. Druge inicijative proširile su se po gradu. Na aukciji NFT Showcase BAZL, jedan NFT prodan je za 300.000 dolara, poduprto predviđanjem izvršne direktorice Estelle Ohayon: “NFT-ovi su budućnost, a ovo je put naprijed.”

Ili put natrag? Neposredno prije ovogodišnjeg sajma, mjenjačnica kriptovaluta FTX podnijela je zahtjev za bankrotom, poharavši cijeli kripto svijet. Bitcoin je pao na oko 17.000 dolara, nakon što je prošle godine premašio svoju vrijednost za oko 64.000 dolara. A tržište za NFT-ove dramatično se srušilo — prodaja je iznosila 9 milijuna dolara u studenom, u usporedbi s 93 milijuna dolara samo šest mjeseci ranije, prema Non-Fungible.com..

Oh, i usput, čini se da je sve ovo razbilo popularnu teoriju da postoji obrnuti odnos između NFT-ova i kriptovaluta.

Ove su godine NFT inicijative značajno smanjene u Miamiju. Naravno, bilo je nekih događaja, poput pokretanja zabava Moonbirdsa i Pudgy Penguinsa, a neki sajmovi poput Pace Versa nastavljali su svoje inicijative. Ali vrućine su definitivno stale u odnosu na prošlu godinu.

Osim što je pogodio kripto svijet i širi NFT svijet, FTX debakl je udarac gradonačelniku Miamija Francisu Suarezu i njegovim planovima da pretvori grad u kripto središte. I nemojte niti spominjati obećanje da će FTX preseliti svoje sjedište iz Chicaga u Miami.

Ali postoji još važniji problem. Još jedna potencijalna žrtva pada je cijeli pokret Učinkoviti altruizam (EA). Ukratko, ovo potiče ljude da zarađuju ogromne količine novca kako bi zatim mogli donirati u dobre svrhe, posebno “učinkovite” dobrotvorne svrhe.

Ali sada je čitava EA-ova etika “zaradi novac, čini dobro” poražena pitanjem FTX-a jer je njegov osnivač, Sam Bankman-Fried, bio kreator postera za pokret i glavni dioničar u FTX Future Fundu. Ovo ima za cilj podržati inicijative u rasponu od AI etike do izrade bolje osobne zaštitne opreme. Nedavno je cijeli tim koji stoji iza fonda dao ostavkurekavši da imaju: “temeljna pitanja o zakonitosti i integritetu poslovnih operacija koje su financirale FTX i Future Fund.”

Mnogi sada sugeriraju da je EA bio samo sredstvo za “greenwashing” zatvarajući oči na neke upitne poslovne prakse Bankman-Frieda u FTX-u.

Govoreći iz Miamija, filantropski konzultant Scott Stauffer komentirao je: “Da, kolaps FTX-a je sigurno utjecao na EA. Temeljna načela EA-a pokreću ozbiljna pitanja – morate se zapitati jesu li bila privlačna ljudima koji su moralno korumpirani.” Stover je domaćin podcasta Ponuda je mrtvašto ne može biti prikladniji naslov za katastrofu na FTX-u.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *