April 2, 2023


Paxful je uklonio svoju peer-to-peer kriptovalutu Ether (ETH), Ethereumov izvorni token, s tržišta, navodeći niz zabrinutosti oko druge najveće svjetske kriptovalute po tržišnoj kapitalizaciji.

Izvršni direktor Paxfula Ray Youssef najavio je potez u poruci upućenoj približno 11,6 milijuna korisnika platforme, koju je kasnije podijelio na Twitteru.

Youssef je istaknuo tri glavne zabrinutosti u vezi s ekosustavom Ethereuma koje su dovele do demarketinga ETH-a, navodeći Paxfulovu namjeru da održi svoj integritet i napore u borbi protiv ‘ekonomskog apartheida’ diljem svijeta koji pokreću fiat fiat sustavi:

“Želim vidjeti svijet u kojem Bitcoin oslobađa milijarde ljudi koje sputava ovaj zli sustav, posebno one koji su bespotrebno oštećeni i koji žive na globalnom jugu.”

Prelazak Ethereuma s Proof of Work (PoW) na Proof of Stake (PoS) konsenzus bio je prvi razlog za taj potez. Youssef je objasnio da je PoW “inovacija koja Bitcoin (BTC) čini jedinim poštenim novcem koji postoji” i da je prelazak Ethereuma na PoS pretvorio ETH u “digitalni oblik fiat valute”.

Povezano: Moramo brže napredovati u prihvaćanju Bitcoina na globalnom jugu – izvršni direktor Paxfula

Youssef je također kritizirao Ethereum jer nije decentraliziran i naveo je sposobnost protokola da omogući tokenizaciju imovine kao pokretač prijevara i prijevara u ekosustavu kriptovaluta.

“Proizvedeni ETH tokeni bile su prijevare koje su opljačkale milijarde ljudi. Ukrale su vrijedan zamah bitcoinu i koštale nas godina u našoj misiji.”

Izvršni direktor Paxfula također je bio otvoreni zagovornik samočuvanja Bitcoina i kriptovalute nakon pada FTX-a u studenom 2022. Youssef je zamolio korisnike kriptovalute da prebace svoje posjede BTC-a u samopohranu, istovremeno potičući korisnike Paxfula da učine isto .