May 28, 2023


Sorte riže mogu se podijeliti na bijelu, ljepljivu, ljubičastu i crnu. Među njima najveću prehrambenu i ljekovitu vrijednost ima crna riža. U staroj Kini se znalo da crna riža liječi bolesti, doprinosi dugovječnosti i koristila se kao počast caru – bila je vrlo jaka i rijetka.

Prema klasičnoj kineskoj medicinskoj knjizi “Compendium of Materia Medica”, crna riža može “nahraniti yin, ojačati bubrege, održati tijelo u formi i zagrijati želudac, poboljšati vid i pospješiti cirkulaciju krvi”. Studije su također potvrdile da crna riža sadrži antocijane (skupina crvenih, ljubičastih i tamnoplavih pigmenata koji se nalaze u biljkama), koji mogu učinkovito poboljšati dijabetičku nefropatiju (bubrežna bolest), vid, kao i spriječiti kardiovaskularne bolesti i rak.

5- Šarena hrana hrani 5 unutarnjih organa

Teorija tradicionalne kineske medicine (TCM) temelji se na “teoriji pet elemenata” – da su sve stvari u svemiru sastavljene od pet osnovnih supstanci: drva, vatre, zemlje, metala i vode. Razvoj i promjene raznih stvari i pojava u prirodi rezultat su neprekidnog kretanja i međudjelovanja ovih pet tvari.

Prema TCM teoriji, pet elemenata također odgovara pet unutarnjih organa ljudskog tijela: “jetra, srce, slezena, pluća i bubreg”, koji zauzvrat odgovaraju pet boja “plava (zelena), crvena, žuta, bijela i crna (ljubičasta)”.

Klasična knjiga o kineskoj medicini “Huang Di Nei Jing” (Klasik medicine žutog cara) navodi da teorija o “pet boja hrani pet unutarnjih organa”, u osnovi znači da hrana različitih boja ima različite zdravstvene prednosti, a jesti više od jedna i/ili druga hrana u pet boja može utjecati na odgovarajućih pet unutarnjih organa.

S tim u vezi, kaže se da bijela vlaži pluća, žuta za slezenu, crvena za srce, plava za jetru, a crna za bubrege. Stoga će, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, konzumiranje više crne hrane, poput crne riže, osigurati izravnu prehranu bubrezima.

Iznenađujuće dobrobiti antocijana

Nedavne studije također su otkrile da crna riža može učinkovito poboljšati dijabetičku nefropatiju. Studija objavljena u akademskom časopisu Journal of Functional Foods 2020. potvrdila je da cijanidin 3-glukozid u crnoj riži može spriječiti nakupljanje izvanstaničnog matriksa (ECM) u bubrezima miševa s dijabetičkom nefropatijom. Također je utvrđeno da smanjuje oksidativni stres i upalne citokine te sprječava bubrežnu intersticijsku fibrozu i glomerulosklerozu kod miševa s dijabetičkom nefropatijom.

Crna riža sadrži obilje antocijana, usporedivo s borovnicama. U studenom 2022. studija objavljena u Translational Medicine također je pokazala da antocijanini mogu poboljšati rad bubrega kod osoba s dijabetesom. Pokusima na štakorima utvrđeno je da antocijani igraju važnu ulogu u poboljšanju hiperglikemije i osjetljivosti na inzulin.

U 2017. godini medicinski časopis Food & Nutrition Research objavio je rad u kojem se navodi da antocijanini imaju mnoge korisne učinke poput prevencije kardiovaskularnih bolesti, protiv raka, protiv dijabetesa, poboljšanja vida, protiv pretilosti, antibakterijskih i neuroprotektivnih. Osim toga, crna riža također je bogata raznim elementima u tragovima, vitaminima, karotenom i još mnogo toga. Istodobno, ima i karakteristike smeđe riže, koja je bogata dijetalnim vlaknima i može pospješiti crijevnu peristaltiku.

Sushi od crne riže – ukusan i hranjiv

Za glatku boju crne riže zaslužni su antocijanini. Tajvanska uprava za promicanje zdravlja nedavno je objavila članak o tome kako napraviti sushi s crnom rižom. Evo recepta:

Sastojci

  • 100 grama (3,5 unce) crne riže
  • 50 g (1,8 oz) tajvanske kvinoje
  • 200 g (7 oz) bijele riže
  • 100 g (3,5 oz) kruha od sirovog graha (peciva kuhana na pari sa zaslađenim nadjevom od adzuki graha i mekanim kiselim tijestom).
  • 100 grama (3,5 unce) pilećih prsa
  • 100 grama krastavca
  • 100 g mrkve (3,5 unce)
  • 4 kom (10 g – 0,4 oz) kriške nori alge
  • 350 ml vode (11,8 tekućih unci)

opremiti

1. Operite i osušite crnu rižu, tajvansku kvinoju i bijelu rižu. Dodajte 350 ml (11,8 tekućih unci) vode i kuhajte na pari u loncu od 1,5 metara.
2. Redom operite krastavac, mrkvu, pogaču od graha i pileća prsa.
3. Krastavce uzdužno narežite na dugačke trakice, zatim mrkvu ogulite i narežite na trakice.
4. Zakuhajte lonac kipuće vode, skuhajte mrkvu, pogačice od graha i pileća prsa. Grah kruh i pileća prsa narežite na ploške i ostavite da se ohlade i budu spremni za daljnju obradu.
5. Nakon što je crna riža kuhana na pari i dobro kuhana, promiješajte je žlicom za rižu i ostavite da se ohladi.
6. Razvaljajte sloj plastične folije, na vrh stavite nori alge, ravno rasporedite crnu rižu, dodajte sastojke, zarolajte, nasjeckajte i poslužite.

Od crne se riže mogu napraviti i kineska peciva, slatke juhe ili skuhati kaša od žitarica. Sve su to zdrava i ukusna jela.

Elaine Wan

Elaine Wan radila je za japansko izdanje The Epoch Timesa od 2007.

Weber meneSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *