February 2, 2023


Vrhovni sud će saslušati arbitražni spor korisnika Coinbasea

U petak je Vrhovni sud pristao saslušati žalbu velike mjenjačnice kriptovaluta Coinbasekoja traži da se dvije tužbe protiv tvrtke podignu privatnom arbitražom, a ne federalnim sudom.

“Zahvalni smo što je Vrhovni sud pristao saslušati našu žalbu i veselimo se njegovom rješenju ovog pitanja”, rekao je glasnogovornik Coinbasea.

Slučaj kojim će se Vrhovni sud baviti u slučaju Coinbase tiče se visoko tehničkog pitanja može li se stranka u tužbi prisiliti da nastavi braniti slučaj u postupku pred saveznim okružnim sudom, čak i ako traži od žalbenog suda da pošalje spor arbitru.

Ali ovaj bi slučaj mogao biti prvi koji je Vrhovni sud preuzeo na sebe tvrtku za kriptovalute.

“Ovo je definitivno prvi put za koji znam”, rekao je Glenn Chappelle, odvjetnik Abrahama Bielskog, klijenta Coinbasea koji tuži tvrtku.

“Moglo bi biti prvo”, rekao je.

Ljudi gledaju logotip Coinbase Global Inc, najveće burze kriptovaluta u Sjedinjenim Državama, prikazan na jumbotronu Nasdaq MarketSite na Times Squareu u New Yorku, 14. travnja 2021.

Shannon Stapleton | Reuters

On i drugi odvjetnici Bielskog usprotivili su se zahtjevu Coinbasea da slučaj sasluša Vrhovni sud.

“Ne vjerujemo da bi tvrtke poput Coinbasea trebale imati pravo automatski prekinuti parnicu nakon što je okružni sud već utvrdio da je njihova arbitraža nezakonita”, rekao je Chappelle.

No dodao je: “Svakako bismo još uvijek pozdravili mogućnost zagovaranja u ime potrošača po ovom pitanju.”

Bielsky je tužio Coinbase nakon što ga je netko tko nije povezan s Coinbaseom prevario za više od 31.000 dolara s njegovog računa u tvrtki. U njegovoj grupnoj tužbi navodi se da Zakon o elektroničkom prijenosu sredstava zahtijeva da Coinbase kreditira račune korisnika za ukradenu kriptovalutu.

CNBC Politika

Pročitajte više iz političkog izvještavanja CNBC-a:

Coinbase je pokušao prisiliti arbitražu. Ali sudac federalnog okružnog suda u Kaliforniji presudio je da je arbitražni sporazum koji je Bielski sklopio s tvrtkom nevažeći prema zakonu te države, dopuštajući da se njegov slučaj pokrene na okružnom sudu.

U drugoj tužbi koju je u petak podnio Vrhovni sud, korisnici Coinbasea tužili su tvrtku Okružnom sudu u Kaliforniji tvrdeći da je Coinbaseova promocija nagradne igre Dogecoin iz lipnja 2021. prekršila državni zakon.

Kao i u slučaju Bielski, okružni sudac odbio je zahtjev Coinbasea za slanje slučaja vezanog uz lutriju na arbitražu.

U oba slučaja, Okružni prizivni sud devetog okruga SAD-a odbio je zahtjev Coinbasea za obustavu tužbi na razini okružnog suda jer je tvrtka pokušala uložiti žalbu na odbijanja arbitraži.

Neil Katyal, odvjetnik koji zastupa Coinbase na Vrhovnom sudu, rekao je u svojoj peticiji tražeći od sudaca da saslušaju žalbu tvrtke da postoji duboka podjela među nižim federalnim žalbenim sudovima o tome o kojem će pitanju sud odlučiti.

Katyal piše da je šest federalnih žalbenih krugova smatralo da žalba na odbijanje zahtjeva za “automatskim” prisiljavanjem na arbitražu ostaje važeća na okružnom sudu.

Ali dodao je: “Tri kruga… držala su suprotno.” Krugovi će ostati podijeljeni osim ako ovaj sud ne intervenira.”

“Coinbase sada mora posvetiti mnogo vremena, energije i resursa navodno tegobnoj kolektivnoj tužbi na dva okružna suda, iako će Deveti okrug vjerojatno zaključiti da niti jedan slučaj ne pripada federalnom sudu,” napisao je Katyal.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *