March 20, 2023


Baselski odbor za bankovni nadzor Banke za međunarodna poravnanja (BIS) finalizirao je predloženu politiku kojom bi se kapital banaka prvog reda koji se drži u bitcoinima ograničio na 2%. Ovo dolazi uz odobrenje Grupe guvernera središnjih banaka i šefova supervizije (GHOS), nadzornog tijela Baselskog odbora, koji je “primarni globalni postavljač standarda za bonitetno reguliranje banaka”.

Investopedia definira Tier 1 kapital kao “glavni kapital koji se drži u rezervama banke [that] Koristi se za financiranje poslovnih aktivnosti klijenata banke. To uključuje obične dionice, kao i objavljene rezerve i određenu drugu imovinu.”

Politika uključuje bitcoin u svoju definiciju kripto imovine Bloka 2, rekavši da “uz sve tradicionalne tokene i stabilne kovanice koji ne zadovoljavaju zahtjeve klasifikacije, Blok 2 uključuje svu nepodržanu kripto imovinu.” Kasnije se opisuje da “ukupna izloženost banke skupovima kriptovaluta serije 2 općenito ne bi trebala biti veća od 1% temeljnog kapitala banke i ne bi smjela prelaziti 2% osnovnog kapitala banke.”Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *