March 30, 2023


Guvernerka ruske središnje banke Elvira Nabiullina rekla je da je ruska središnja banka voljna razmotriti dopuštanje korištenja kriptovalute unutar zemlje, ali samo kao dio pravnog eksperimenta.

“Moguće je smatrati transakcije putem ovlaštene institucije u zemlji kao dio eksperimentalnog pravnog sustava, ali za to je potreban relevantan zakon”, izjavila je Nabiullina na tiskovnoj konferenciji Banke Rusije 16. prosinca.

Nabiullina je naglasila da je jedina primjedba Banke Rusije uvijek bila da se kriptovaluta ne može koristiti kao instrument plaćanja. Dodala je da je središnja banka također zabrinuta za zaštitu ulagača jer je tržište kriptovaluta vrlo nestabilno.

Iako Rusija službeno ne zabranjuje svojim građanima ulaganje u kriptovalute, Banka Rusije vjeruje da će masovno usvajanje kriptovaluta neizbježno dovesti do njihove upotrebe kao sredstva plaćanja, prema zamjeniku guvernera Banke Rusije Alekseju Zabotkinu. On je rekao:

“Ako dopustite slobodnu cirkulaciju kriptovaluta kao investicijskog alata unutar zemlje, tada će se, kako se njihovo vlasništvo bude širilo, naširoko koristiti kao sredstvo plaćanja. To će biti nemoguće spriječiti.

Kao takav, ako se usvoji, ruski eksperimentalni sustav koristit će se u korist korištenja kriptovaluta unutar Rusije, ali “samo za potporu vanjskoj trgovini”, naglasio je Zabotkin.

Najnovije vijesti pojašnjavaju zašto je Ruska središnja banka bila toliko negativna prema usvajanju kriptovalute kao alata za ulaganje u zemlji.

Veliki ruski kripto zakon, “O digitalnoj financijskoj imovini”, službeno je zabranio upotrebu kriptovaluta kao što je Bitcoin (BTC) u svrhe plaćanja 2020. godine. Zakon nije spriječio Ruse da ulažu u kriptovalute, ali lokalne kripto mjenjačnice ostale su neregulirane.

Povezano: Banka Rusije želi spriječiti rudare da prodaju kriptovalute Rusima

Iako nije voljna dopustiti Rusima da koriste decentralizirane financijske alate poput Bitcoina u zemlji, sama ruska vlada ne želi propustiti prednosti decentralizacije na globalnoj razini. Krajem studenog, ruski predsjednik Vladimir Putin kritizirao je monopol globalnih financijskih sustava plaćanja, pozivajući na stvaranje neovisne mreže za namiru temeljene na blockchainu.