March 23, 2023


Dok smo odrastali, često bismo petkom navečer odlazili u kuću moje bake na subotnju večeru. Baka često priprema tradicionalna židovska jela, poput pečenih prsa ili piletine, a matzo juha je gotovo uvijek bila na jelovniku. Iako je pripremanje juhe od matzo kuglica usko povezano sa židovskim praznikom Pashom, budući da je to doba godine s posebnim prehrambenim zakonima za košer obitelji, mnoge židovske obitelji uživaju dijeliti recepte za juhu od matzo kuglica tijekom cijele godine, posebno tijekom praznika kao što je Hanuka . To je savršena utješna hrana koja će vas zagrijati u hladnim zimskim danima.

Naravno, svaka židovska obitelj ima svoju ideju o savršenom receptu za juhu od matzo kuglica. Recept moje mame za juhu od matzo kuglica—koji se temelji na receptu njezine mame—uključuje mrkvu, pastrnjak, celer i peršin. Ostala kućanstva mogu dodati đumbir, češnjak ili luk. Drugi bi mogli sadržavati kopar, a što se tiče matzo kuglica, iako ja volim njihovu čvrstu teksturu i malo papra, drugi bi možda više voljeli da su lagane i prozračne.

Ipak, najljepši dio ove tradicije je priprema vlastite matzo juhe, odajući počast generacijama koje su to mogle prije vas, dok jelu dodajemo naše osobne detalje. Neki kuhari i domaći kuhari također rade neke prilično zanimljive stvari s vlastitim pogledom na imitaciju juhe od matzo kuglica, a ovdje su neki od najinovativnijih spinova ovog klasičnog jela. Svakako ih provjerite i isprobajte—a ako želite još ukusnih recepata koji će vam pomoći u pripremi jela tijekom zimskih praznika, pogledajte 13 najboljih recepata za latke—kao što je Bubbe pripremao.

Jalapeno juha od matzo kuglica
Ljubaznošću Patty Genich

Židovsko-meksička kuharica Patty Genich juha s gljivama i jalapeno matzo zdjelom oslanja se na njezino meksičko, austrijsko i židovsko nasljeđe. Ovaj recept za juhu od matzo kuglica uključuje njezinu bogatu obiteljsku povijest, kao što je djedova ljubav prema čili papričicama. Ima i temeljac od gljiva, koji juhi daje zemljani temelj u ovoj jednostavnoj juhi.

Dobijte recept od Pati Jinich.

Veganska matzo juha
Ljubaznošću ZardyPlants

Matzo juha uvijek uključuje pileću juhu. Dakle, iako je vrlo ukusno, može biti jelo koje ljudi teško mogu pripremiti za vegetarijance. Dok mnogi recepti zahtijevaju piletinu, pa čak i dodatke matzo kuglicama kao što je schmaltz (poznat i kao pileća mast), također je moguće ovo jelo napraviti i vegetarijanskim i ukusnim. Ova juha koju svi vegetarijanci moraju imati za blagdanskim stolom, ova je juha 100% prikladna za vegane s nježnim matzo kuglicama i tonama biljnog okusa.

Nabavite recept od Zardy Plants.

Poludomaća matzo juha
Ljubaznošću Haven Kitchen

Ovaj recept Allison Cain, osnivačice ženske kuhinje i autorice kuharice koja stoji iza Haven’s Kitchen, dodaje chimichurri matzo kuglicama. Ovaj biljni i zemljani element izvrstan je dodir jer matzo kuglice ponekad mogu biti prilično škrobaste i guste. Budući da je svježe začinsko bilje tradicionalno dio mnogih recepata za juhu od matzo kuglica, najčešće peršin ili kopar, ovo uzima tradiciju i nudi svjež, moderan pristup.

Ljubaznošću Haven Kitchen.

Matzo juha od limuna
Ljubaznošću La Boite

Limun i piletina spoj su stvoreni na nebu, a postoje i klasični grčki recepti za juhu koji također uključuju kombinaciju piletine i limuna. Pa zašto ne biste u svoju juhu od matzo kuglica ubacili limun? Ovo daje novu, živu dimenziju okusu i nije iznenađenje: ovaj recept dolazi od Liora Leva Sercarza iz La Boîtea, koji je najpoznatiji po svojim kreacijama začina. On zna kako stvoriti okus!

Nabavite recept od La Boîtea.

Matzah pačja juha
Ljubaznošću Rush Jago

Ova juha, kuhara Alona Shaya, klasična je juha od matzo kuglica. Sadrži domaće matzo kuglice, plus celer i mrkvu. Ali onda ga podiže na potpuno novu razinu uključivanjem patke, šmelca, pa čak i začina, bobičastog voća, rajčice i potočarke. Ovo je doista vrhunska juha od matzo kuglica, savršena kada želite impresionirati – primjerice ako je za stolom poseban gost na Hanuki.

Nabavite recept od My Jewish Learning.

Ljubaznošću Regan Byrne

Većina nas je već dobro upoznata s Mofongom kao tradicionalnim portorikanskim jelom. Napravljeno od promiješanih zelenih banana, piletine i češnjaka, slano jelo ide u potpuno novom smjeru kada se uklopi u tradicionalnu juhu od matzo kuglica—a rezultat je zaista uzbudljiv.

Preuzmi recept Trishe Pérez Kennealy putem Instagrama.

Instant juha od matzo kuglica
Ljubaznošću Coreya Coxa

Najbolji način da izvučete puno okusa iz klasične matzo juhe je da je ostavite na štednjaku i kuhate cijeli dan. Ali zapravo, mnogi od nas jednostavno nemaju vremena za to! Ovaj recept koristi instant lonac za dobivanje tog kuhanog okusa cijeli dan bez potrebe da cijeli dan stojite nad vrućim štednjakom—i zbog toga sam jako zahvalan.

Nabavite recept od Corrie Cooks.





Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *