March 25, 2023


Bitcoin se vratio svojoj cjenovnoj akciji poput rakova dok se makroekonomske sile bore s novim razvojem u industriji kriptovaluta. Kriptovaluta broj jedan po tržišnoj kapitalizaciji imala je jednu od najsmrtonosnijih godina, ali zadržava pozitivne izglede za 2023. godinu.

U trenutku pisanja ovog teksta, Bitcoin (BTC) se trguje na 16.800 dolara uz bočno kretanje u posljednja 24 sata. U višim rokovima, kriptovaluta bilježi određene gubitke jer je odbijena od 50-dnevnog jednostavnog pomičnog prosjeka (SMA) oko 17.800 USD.

Bitcoin BTC BTCUSDT
Cijena BTC-a kreće se bočno na dnevnom grafikonu. Izvor: BTCUSDT TradingView

Bitcoin će vidjeti bolje dane 2023

Prema nedavnom izvješću Coinbasea, Bitcoin je bio otporan na trenutna tržišna previranja. Unatoč podizanju kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi (Fed), visokoj inflaciji i kolapsu velikih kompanija u ekosustavu kriptovaluta, BTC:

(…) Ona ostaje jedna od primarnih rezervnih valuta u ekonomiji kriptovaluta. To je postalo očito nekoliko puta tijekom godine kada su prezaduženi igrači na cijelom tržištu — zajmodavci CeFi-ja, hedge fondovi i fondovi rizičnog kapitala — postali prisilni prodavači.

Sposobnost Bitcoina da izdrži pad ovih tvrtki i entiteta, uključujući neke od najvećih BTC rudara, ukazuje na njegov “dugoročni uspjeh”. Bez obzira na ove događaje, Coinbase tvrdi da će BTC nastaviti s usvajanjem i privlačenjem u 2022.

Bitcoin je prestigao neke od glavnih svjetskih valuta u makro krajoliku. Kao što je prikazano na grafikonu u nastavku, cijena BTC-a imala je bolju izvedbu od eura (EUR) i japanskog jena (JPY) u 2022. godini.

Bitcoin BTC BTCUSDT grafikon 2
Cijena BTC-a nadmašila je euro i japanski jen u 2022. Izvor: Coinbase

Ova izvedba jača dugoročnu tezu o rastu za BTC i njegovu vitalnu ulogu kao globalne imovine, prema izvješću:

(…) Vrijednost Bitcoina samo je ojačala ove godine jer suverene valute diljem svijeta pokazuju znakove umora, a središnje banke nastavljaju se boriti s kredibilitetom politike.

BTC dostiže kritične prekretnice

Uspoređujući trenutne cjenovne performanse i osnove BTC-a, Coinbase je utvrdio da su mnogi vlasnici bitcoina na gubitku. Oko 50% BTC investitora je u minusu, što bi moglo pružiti solidnu osnovu za dno ukupnog tržišta.

Bitcoin BTC BTCUSDT grafikon 3
Imatelji bitcoina su na gubitku jer se približavaju točki infleksije rasta. Izvor: Coinbase

Na prijašnjim medvjeđim tržištima to je u prosjeku iznosilo 53% gubitaka vlasnika bitcoina. U tom smislu, BTC i kripto tržište mogli bi krenuti prema “točki preokreta”, prema izvješću:

Oni predstavljaju glavne točke preokreta za izvedbu Bitcoina, uoči sljedećih razdoblja rasta cijena, i vjerujemo da ova metrika pruža važne uvide u stanje trenutnog ciklusa.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *