June 4, 2023


Havaji su poznati po svojoj jedinstvenoj kuhinjii; Ukusan proizvod za različite kulture ovdje. Isprobavanje ovih lokalnih jela daje uvid u priče imigranata koji su došli na otoke i podijelili svoje običaje i tradiciju sa svojim susjedima. Taj multietnički utjecaj osjeća se i danas, posebno u onome što jedemo. I vi možete probati neke od ovih havajskih delicija za samo nekoliko dolara.

1. Klasične Malasade iz Leonardove pekare (1,70 USD)

Leonardsalasada

Uživanje u jednom od ovih ukusnih kolača koštat će vas samo 1,70 dolara.
Fotografija: Grace Maeda

Ova pržena krafna prekrivena šećerom slatki je simbol jedinstvenog niza kultura Havaja. Portugalski radnici na plantažama s otoka Madeire i Azora stigli su ovamo 1878. godine donoseći sa sobom svoju kulinarsku tradiciju i običaje. Obiteljski recepti prenosili su se s generacije na generaciju, a razvili su se s utjecajima drugih kultura na otocima. Recepti za malasadu bili su među njima, a ovi kolači u portugalskom stilu toliko su popularni ponajviše zahvaljujući Leonardu Regu, osnivaču Leonardove pekare na Oʻahuu.

Smještena u Kapahuluu, Leonard’s Bakery proizvodi poznate malasade od 1952. Otkako je otvorila svoja vrata, obiteljska tvrtka ne samo da je izgradila bazu lojalnih kupaca među lokalnim stanovništvom, već je postala nezaobilazno mjesto za posjetitelje željne probati svoju prvu malasadu. Ovdje se kuglice od tijesta prže do savršenstva, što rezultira zlatnom, hrskavom vanjskom i mekom, pahuljastom unutrašnjosti. I, naravno, posuti su zdravim slojem šećera. A koštat će vas samo 1,70 USD da uživate u jednom od njihovih slasnih kolača, koji su izvrsni za doručak u pokretu ili podnevni obrok.

933 Kapahulu Ave, Honolulu, leonardshawaii.com.

2. Musubi Spam iz Musubi Café Iyasume (2,18 USD)

Musubicafeisayume

Tako jednostavan, a tako ukusan, Spam musubi sastoji se od duboko pržene kriške spama na podlozi od ljepljive bijele riže, koja se zatim zamota u traku morske trave.
Fotografija: Grace Maeda

Možda ste čuli: Mi volimo neželjenu poštu na Havajima. Gotovo 7 milijuna paketa neželjene pošte pojede se svake godine na otocima i ovdje se konzumira više neželjene pošte po osobi nego u bilo kojoj drugoj državi.

Ružičasto meso u konzervi prvi put je uvedeno na Havaje tijekom Drugog svjetskog rata kada je svježeg mesa bilo malo. Tijekom sljedećih godina stanovnici su ga počeli pržiti s jajima za doručak, dodajući narezano meso u svoju spermu i stavljajući ga u musubi – jedan od najpopularnijih lokalnih zalogaja.

Dakle, što je musubi spam? Jednostavno je: na krišku prženog spama stavlja se ljepljivi ljepljivi štapić bijele riže, a zatim se omota vrpcom od morske trave. Postoje deseci varijacija, uključujući kajganu, crvene hrenovke i jegulju (jegulju). Klasični Spam musubi možete pronaći u gotovo svakoj havajskoj trgovini. ali zašto dosadno Kada se možete uputiti u jednu od šest Musubi Café Iyasume lokacija na Oʻahuu kako biste pogledali više iteracija ovog lokalnog zalogaja? Od teriyaki Spam musubija za 2,18 USD do Double Bacon and Egg Spam musubija za 3,08 USD, možete probati ukusne verzije grickalice po pristupačnoj cijeni.

više stranica, iyasumehawaii.com.

3. Li hing slatkiš iz Lin’s Hawaiian Snacks (5 USD)

Lihinglinshawaiiansnacks

Zaputite se u Lin’s Hawaiian Snacks za razne bombone obložene li hingom.
Fotografija: Grace Maeda

Mještani mogu zahvaliti kantonskim imigrantima što su predstavili Mahfouz Lee Hing (konzervirane šljive) na mrkvu. Danas se li hing i crack sjemenke odnose na konzervirano voće i grickalice koji su bili namočeni u slanom, slatkom i blago kiselom umaku. U obliku praha, li hing je bitan sastojak najboljeg i najomiljenijeg slatkiša od mrkve. Nanosi se na sve, od guma od lubenice do sušenog manga, dodajući složen i često opor okus grickalicama. A za one koji su odrasli na Havajima, okus budi sjećanja iz djetinjstva na posjete susjednoj trgovini sjemenkama cracka.

Ove drevne grickalice prodaju se u većini trgovina i benzinskih postaja. Ali za sveobuhvatniji izbor, idite u Lin’s Hawaiian Snacks. Ovdje su police pune guma i sjemenki cracka, od ulja sladića i meda od kumkvata do lemon dropa i gume od breskve. Možete kušati razne ove poslastice tako da uzmete četiri male vrećice po cijeni od 1,25 USD (za ukupno 5 USD) ili zgrabite vrećicu od 4 unce najprodavanijeg proizvoda u trgovini. mj Za 5 dolara. Lin’s Hawaiian Snacks također prodaje posude svježeg voća prelivene lijem. Za 4 dolara možete uživati ​​u osvježavajućoj zdjeli svježih Fuji jabuka mariniranih u crvenom prahu za prste polizati.

Ulica Kamaki 401, Honolulu, linsmarkethawaii.com.

4. Waiola led za brijanje ($5)

Waiolashaveice

Shave ice je savršena smrznuta poslastica za mrkvu, iteracija japanskog kakegorija.
Fotografija: Grace Maeda

Ne postoji bolji način za opuštanje na Havajima od ronjenja na Mt brijanje led. Savršena smrznuta poslastica od mrkve iteracija je japanskog kakigurija, koji su kasnih 1890-ih ovamo donijeli japanski poljoprivredni radnici. Po otocima ćete pronaći veliki broj lokalnih mjesta brijanje Prodavaonice leda nude iznimno fini led preliven ukusnim sirupima koji variraju od Lilicoja (passion fruit) i ličija do žvakaće gume i plave do vanilije. U Waiola Shave Iceu, koji ima dvije lokacije na Oʻahuu, naći ćete okuse od Melone i piña colade do zelenog čaja i piva od korijena. A velika prodajna zdjela je samo 5 dolara. Dodatni dodaci će vas koštati, ali isplati se potrošiti na mochi kuglice i adzuki grah.

2135 Wyola Street, Honolulu i 3113 Mukehana Street, Honolulu, @zaposlenik.

5. Manapua u 7-Eleven (1,79 USD)

7jedanaestmanapua

Ove kajgane iz 7-Eleven-a punjene su ukusnom char siu svinjetinom.
Fotografija: Grace Maeda

Manapua To je lokalni spin kineskog baoa. Kineski imigranti donijeli su ručnu grickalicu na Havaje sredinom do kraja 19. stoljeća. Ove kajgane su ukusneZalijevanje svinjskog char siua, kao i drugih nadjeva kao npr podmazivanje CheungTeriyaki piletina i pileći curry. (Iako se općenito slaže da je svinjska stolica najukusniji nadjev, još uvijek se raspravlja jesu li lepinje kuhane na pari ili pečene.)

Mnogi lokalni kineski restorani poslužuju Manapua, ali ovu tanku lepinju s mesom također možete dobiti u 7-Eleven. Tako je: trgovina je opskrbljena lokalnim omiljenim namirnicama—i hranom koju ne možete pronaći ni na jednom kontinentu—po najnižim cijenama. Dakle, posjetite susjedstvo 7-Eleven za char siu manapua i za samo 1,79 USD možete osjetiti svu tu gužvu.

više stranica, 7elevenhawaii.com.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *