June 3, 2023


Svi znamo da je konzumiranje zdravih obroka vrlo važno ako pokušavamo podržati zdrav način života. Ali za nas koji u životu puno žongliramo, lakše je reći nego učiniti pojesti hranjiv, dobro uravnotežen obrok. Kao registrirani dijetetičar i zaposlena mama koja definitivno nema sate koje bi svaku večer provodila u kuhinji, pronašla sam nekoliko začina na koje se oslanjam kako bi moje večere bile jedinstveno ukusne u tren oka. Koristeći nekoliko jedinstvenih proizvoda i nešto izvanrednog razmišljanja, mogu napraviti hranjiva, ukusna jela u nekoliko minuta.

Ako ste poput mene i želite se zdravo hraniti, a nemate vremena svaku večer spremati domaća jela, evo ga 5 začina koje možete pronaći na radaru i koji vam mogu pomoći da osnovna jela od Hohema učinite impresivnim. A za više savjeta koji će vam pomoći da odlučite kojim se začinima isplati napraviti zalihe, a koje biste možda htjeli ostaviti na policama, svakako provjerite 4 najgora začina za šećer u krvi, prema nutricionistima.

Jogurt, orasi i bobičasto voće
borba za dionice

Mislite da je grčki jogurt samo za doručak? Razmisli ponovno! Grčki jogurt može dati zadovoljavajući okus mnoštvu jednostavnih jela, a vašem obroku dodaje i poticaj živih kultura koje mogu podržati zdravlje crijeva. Korištenje običnog grčkog jogurta i njegovo dodavanje pečenim krumpirima, tijestu za palačinke, pa čak i receptima za kelj, jelima može dati jedinstven okus s dodatnim hranjivim tvarima.

staklenka pesta
borba za dionice

Naravno, zdrobljeni pesto tradicionalno se koristi kao umak, ali ovaj umak na bazi bosiljka puno je više od običnog preljeva za tjesteninu—može se upotrijebiti za poboljšanje mnogih jela u trenu! Volim koristiti visokokvalitetni pesto kao marinadu za piletinu, kao preljev za sendviče s povrćem i sirom i kao umak za slani kruh sa sirom. Iako je istina da ne postoji nešto poput domaćeg pesta, oslanjanje na vrstu pesta napravljenog od kvalitetnih sastojaka odlična je druga opcija.

Povezano: Najbolji i najgori pesto umaci — rangirani!

Majoneza od češnjaka
borba za dionice

Znamo da dodavanje majoneze jelima nije ništa novo. Međutim, oslanjanje na majonezu s češnjakom može učiniti vašu pileću salatu, sendvič ili hamburger od običnih do iznimno ukusnih. Za pripremu ovog začina jednostavno pomiješajte malo sitno nasjeckanog češnjaka, malo limunovog soka i malo majoneze. Umjesto toga, možete se osloniti na kupovnu verziju majoneze s češnjakom za jednostavan začin koji ne zahtijeva pripremu. (A za najbolje zdravstvene prednosti, odaberite majonezu napravljenu od avokada ili maslinovog ulja.)

umak od kikirikija
borba za dionice

Bez obzira na to radite li sami ili kupujete umak, umak od kikirikija može se koristiti za više od umaka. Ovaj ukusni umak od kikirikija može se dodati kuhanom ili sirovom povrću za zadovoljavajući prilog, preliti preko piletine za proteinsko jelo od kikirikija, pa čak i koristiti na tjestenini za škrobni prilog. Možda ćete morati dodati malo vode ili ulja da “razrijedite” umak ako je pregust. No, na kraju bi korištenje ovog umaka trebalo ustupiti mjesto jednostavnom jelu za čiju pripremu je potrebno vrlo malo truda.

Tahini namazan tamnom čokoladom
Amazon

Možda je najbolje mjerilo uspjeha svake večere slatko finale deserta. Mnogima od nas dobro je poznata čokolada s lješnjacima izvrsnog okusa, ali ona ne nudi mnogo u odjelu prehrane. Oslanjajući se na tahini namaz od tamne čokolade gdje god se koristi klasični namaz od lješnjaka, jela mogu biti jednako ugodna kao i jesti, ali s nekim važnim zdravim masnoćama i puno manje šećera. Za brz i jednostavan desert, samo pokapajte malo čokolade preko svježeg voća za dekadentnu poslasticu prepunu antioksidansa.

Lauren Manker MS, RDN, LD, CLEC

Lauren Manaker registrirana je dijetetičarka, autorica knjiga i nagrađivana razvijateljica recepata koja posluje gotovo 20 godina. Pročitajte više o LaurenSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *