April 2, 2023


Coinbase (Valuta -5,50%), jedna od najvećih burzi kriptovaluta na svijetu, izašla je na berzu prošlog travnja putem live listinga. Prvog dana je zatvorena na 328,28 USD. Coinbase je u početku iznenadio bikove jer bitcoin (BTC -3,00%)i eter (ETH -5,22%)a druge kriptovalute na rekordne razine.

No tijekom prošle godine tržište kriptovaluta doživjelo je kolaps jer su rastuće kamatne stope gurnule ulagače prema konzervativnijim ulaganjima. Neuspjeh nekoliko manjih burzi i kriptovaluta ukaljao je ugled novonastale industrije, prestrašivši bikove i izazvavši bijes financijskih regulatora.

Trenutno se Coinbaseom trguje oko 40 USD po dionici.

Digitalna ilustracija bitcoin simbola na tiskanoj ploči.

Izvor slike: Getty Images.

U lipnju je izvršni direktor Coinbasea upozorio ulagače da bi “kripto zima” mogla uskoro početi. Također je otpustila gotovo petinu svoje radne snage, ali je i dalje neprofitabilna. Svi ovi problemi učinili su Coinbase dionicom teškom za posjedovanje dok se medvjeđe tržište nastavlja. Ali danas bih se želio usredotočiti na tri manje poznate činjenice o Coinbaseu – i kako on može oblikovati svoju budućnost.

1. Coinbase se uvelike oslanja na institucionalne investitore

Mnogi mali ulagači — potaknuti preporukama društvenih medija, platformama za trgovanje bez provizija i provjerama poticaja — kupili su kriptovalute po prvi put 2020. i 2021. Međutim, veći institucionalni ulagači odigrali su puno veću ulogu u podizanju cijena kriptovaluta na rekordno visoke razine prošle godine.

Prošlog prosinca, Cathy Wood iz Ark Investa tvrdila je da bi cijena bitcoina mogla doseći 500.000 dolara ako svi institucionalni investitori dodijele samo 5% svojih portfelja najboljim kriptovalutama. Zato je Wood Coinbase kupio nekoliko Arkovih burzovnih fondova (ETF-ova). Od pisanja ovog teksta, Coinbase još uvijek čini 3,2% Woodovog glavnog kapitala Ark ETF inovacija (ARKK -4,90%)4,6% od Zaklada Ark za sljedeću generaciju ETF-a (ARKW -4,85%)i 5,4% od Ark Fintech Innovation ETF (ARKF -5,00%). Sva tri ETF-a su pala za više od 60% u proteklih 12 mjeseci.

Wood je najvjerojatnije bio zainteresiran za Coinbase jer većina njegovog volumena trgovanja dolazi od institucionalnih ulagača, a ne od malih ulagača. Ova razlika razlikuje Coinbase od platformi usmjerenih na maloprodaju kao što je Coinbase Robin Hood i blokada cesteAplikacija za gotovinu. Ali kao što pokazuje sljedeća tablica, i institucionalni i mali ulagači pobjegli su kako su cijene kriptovaluta strmoglavo pale.

Mjerenje

Treće tromjesečje 2021

Četvrto tromjesečje 2021

Prvi kvartal 2022

Drugo tromjesečje 2022

Treće tromjesečje 2022

institucionalni promet

234 milijarde dolara

371 milijardu dolara

235 milijardi dolara

171 milijardu dolara

133 milijarde dolara

obujam trgovine na malo

93 milijarde dolara

177 milijardi dolara

74 milijarde dolara

46 milijardi dolara

26 milijardi dolara

ukupni obujam trgovanja

327 milijardi dolara

547 milijardi dolara

309 milijardi dolara

217 milijardi dolara

159 milijardi dolara

Izvor podataka: Coinbase.

2. Bitcoin postaje sve veći dio njihovog poslovanja

Cijena Bitcoina dosegnula je rekordnu vrijednost od 67 567 dolara prošlog studenog, no mnogi ga ulagači još uvijek odbacuju kao zastarjelu kriptovalutu koja ne može pratiti nove igrače. Bitcoin je danas pao na oko 18.000 dolara, ali je preživio krah u cijeloj industriji koji je srušio mnoge kriptovalute i male žetone tijekom prošle godine.

Kao rezultat toga, vidjeli smo kako je Bitcoin ponovno postao puno veći dio poslovanja Coinbasea. Bitcoin je činio 31% ukupnog volumena trgovanja Coinbasea u trećem kvartalu 2022., u usporedbi s 19% godinu dana ranije. Etherov udio također je porastao s 22% na 33%. U međuvremenu, Coinbaseov obujam trgovanja “ostalom kripto imovinom” pao je s 59% na 36%.

Coinbaseov gubitak obujma trgovanja zbog špekulativnijih altcoina mogao bi spriječiti njegov rast u kratkom roku, ali bi također mogao dugoročno stabilizirati njegove povrate ako se Bitcoin i Ether pokažu kao najotpornije kriptovalute.

3. Tvrtka ima rastući problem duga

Na kraju 2021. Coinbase je imao 7,1 milijardu dolara u gotovini i ekvivalentima. Također je ostvario 3,6 milijardi dolara neto prihoda za cijelu godinu. U to se vrijeme nije činilo da će 3,4 milijarde dolara dugoročnog duga koje je izdao izazvati veće probleme.

Ali do kraja trećeg tromjesečja 2022. Coinbaseova gotovina i novčani ekvivalenti smanjili su se na 5,0 milijardi dolara — a zabilježio je neto gubitak od 2,1 milijarde dolara u prvih devet mjeseci ove godine. Štoviše, njegove dugoročne obveznice koje dospijevaju 2031. sada su pale na oko 50 centi po dolaru, što znači da Coinbase ima 50/50 šanse da preživi još devet godina.

Ova obveznica ima kuponsku stopu od 3,625% i izdana je prošlog rujna s drugom tranšom od 3,375% koja dospijeva 2028. Također je izdala još jednu tranšu obveznica od 0,50% prošlog svibnja. Ovi sazrijevaju 2026. godine.

Ove prodaje obveznica dogodile su se u posljednjoj godini prije nego što se tržište kriptovaluta srušilo i kamatne stope skočile u nebo – tako da će svako novo financiranje (ako se uopće može osigurati) imati puno višu cijenu. Coinbase neće uskoro bankrotirati i trebao bi moći pokriti prvu tranšu duga od 1,4 milijarde dolara koja dospijeva 2026. No, ako se kripto zima pretvori u višegodišnje ledeno doba, još uvijek postoji velika vjerojatnost da će njegove obveze bit će preopterećen na svoju imovinu do kraja desetljeća.

Umjesto toga samo kupite Bitcoin

Coinbaseov posao je neuredan, kapitalno intenzivan i vjerojatno će biti pod pažljivom kontrolom regulatora nakon nedavnog FTX debakla. Ako još uvijek vjerujete u dugoročni potencijal tržišta kriptovaluta, ima smisla kupiti bitcoin ili dva umjesto slabih dionica Coinbasea.

Leo Sun nema poziciju ni u jednoj od spomenutih dionica. Motley Fool ima postove na i preporučuje Bitcoin, Blockchain, Coinbase Global i Ethereum. The Motley Fool ima politiku otkrivanja podataka.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *